Kupkovy abstrakce vtáhnou do světa barev

františek kupkaNejen pro nadšené milovníky abstraktního umění uspořádala Národní galerie výstavu Františka Kupky. V Salmovském paláci se povedlo shromáždit velkou část jeho raných děl i stěžejní plátno Amorfa. Tu mají návštěvníci možnost vidět až do 3. března.


Původem český malíř světového významu, to byl František Kupka. O významu jeho díla vypovídá mimo jiné výstava, která probíhá od konce listopadu v nově zrekonstruovaném Salmovském paláci. Expozice provádí návštěvníky od počátku Kupkovy tvorby až k vrcholné Amorfě.

Výstava kromě velkých známých obrazů představuje i řadu skic a črtů. Většinu děl spojují ženy. Kupka byl jejich milovníkem, což je vidět i na detailech a preciznosti. Plátna hrají barvami - tak, jak jsou rozmanité barvy, jsou odlišné i ženy na nich. Kupka zobrazuje blondýny i brunety, štíhlé i silnější, všechny spojuje pouze nahota.

Jak postupujete prostory, z obrazů se vytrácí prvotní důraz na ženské křivky a do popředí se derou barvy a nálady. Důkazem je obraz Podzimní slunce. Hlavním objektem jsou nahé ženy stojící pod jabloní, tím nejdůležitějším na obraze je ale mistrné stínování a práce se světlem.

františek kupka


Výjimkou je Obraz hudebníka Follota, kde i naprostý laik vycítí Kupkův přesun od aktů k abstrakci. Stále je sice patrná tvář mladého muže, celý obraz je ale složen z vertikálních pruhů. Díky brilantní práci s odstíny však Kupka docílil přesného odrazu podoby.

Pomyslným vrcholem výstavy je plátno Amorfa. V něm dal František Kupka naplno průchod svým abstraktním představám. Syté barvy i velikost plátna zaručuje, že jiné obrazy v místnosti jdou mimo zájem většiny návštěvníků.

Národní galerii se povedlo uspořádat výstavu světového formátu, vybrat krásné prostory na Hradčanském náměstí a zaujmout i laiky, kteří se o umění nijak zvlášť nezajímají.



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Národní galerie v Praze





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání