Tip pro zdraví: Za exotikou do kuchyně s Papájem

kaufland exotické ovocePomelo, karambola, papája nebo granátové jablko - chcete je ochutnat, ale nevíte, jak poznat, jestli už jsou zralé, zda je loupat či neloupat, jíst syrové nebo je s něčím uvařit? Seznamte se s exotikou zblízka.


Méně známé druhy ovoce mnohdy odrazují svým netradičním vzhledem a cizojazyčným názvem. Jsou však velmi bohaté na vitamíny a látky, které našemu tělu prospívají. Také jejich využití je mnohem pestřejší, než se může na první pohled zdát. U exotického ovoce je potřeba dbát nejen na důkladný výběr a zpracování, ale také na výběr místa, kde budete tyto suroviny nakupovat. Spolehlivým prodejcem je například Kaufland, jehož personál vám ochotně pomůže a poradí. V sortimentu najdete mnoho zajímavých plodů, jako je papáju, granadilla, kumkvat, liči, physalis, pomelo, rambutan nebo tamarillo. 

kaufland exotické ovoce

Pokud chcete posílit svou imunitu, dopřejte si lahodnou papáju. Nádherně voní a svou chutí připomíná sladší meloun. Zelené nedozrálé plody jsou výborné jako přísada do polévek a asijské kuchyně, ty zralejší jsou pro svou sladkou chuť oceňované nejčastěji jako dezerty. Příprava je jednoduchá - ovoce můžete buď rozkrojit a vydlabávat dužinu bez semen, nebo -- oloupejte slupku, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Pro zvýraznění chuti můžete papáju posypat solí, pepřem, chilli nebo cukrem. Papája pochází původně ze Střední Ameriky, v současné době se však již hojně rozšířila do tropů a subtropů po celém světě. Roste na stálezelené bylině, která je velmi podobná palmě, a to i svou výškou – dosahuje až 10 metrů. Netradičně tuto plodinu využívají jihoameričtí indiáni. Do listů zavinují maso, které díky látce papaine během několika hodin změkne, a stane se tak lépe stravitelným. Listy a plody papáji se často využívají v místním léčitelství. Papája je bohatá na draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo, obsahuje vitamíny C a A, v menší míře také B.



Text: Kris
Foto: FreeImages





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání