Animovaný film pro děti Rosa & Dara zamíří v listopadu na televizní obrazovky

kulturní servis pulsAnimovaný film pro děti Rosa & Dara a jejich velké prázdninové dobrodružství z dílny režiséra Martina Dudy a producenta Vratislava Šlajera z Bionaut Animation míří po říjnovém uvedení v kinech i na televizní obrazovky. Příběh sedmiletých dvojčat, která strávila prázdniny u vynalézavé babičky s šikovným dědou a vychytralým psem Laiko, bude možné zhlédnout v úterý 17. listopadu v 9.05 hodin na programu ČT :D.


Animovaná dvojčata se později objeví v televizním seriálu, filmaři se v současné chvíli chystají vyrobit 52 jedenáctiminutových epizod. V plánu je i kniha, interaktivní online hry a další variace. Producent Vratislav Šlajer už s připravovaným projektem bodoval například na prestižním Cartoon Foru pro největší televizní hráče v Toulouse.

Prarodiče Rosy a Dary mají garáž plnou tajuplných vynálezů, létající auto a mimořádného psa. Jejich zahrada nabízí spoustu zákoutí, babička bádá a pěstuje různé zajímavé květiny, děda chová krávy. Když stádo krav zmizí, vydávají se po nich dvojčata pátrat doslova po celé zeměkouli. Casting na dětské hlasy vyhrály Michaela Skalníková a Justýna Hrazdirová, členky Dismanova rozhlasového dětského souboru, do role babičky byla obsazena herečka Jana Štěpánková.

„Dobrodružství Rosy a Dary jsou určena dětem, klukům a holkám a jejich rodičům a prarodičům. Jsou to dobrodružné příběhy s akcí a humorem. Chtěli jsme, aby šlo o pravou rodinnou zábavu, aby náš film mohli sdílet děti a dospělí společně,“ říká producent. Inspirací byly tvůrcům klasické dobrodružné příběhy ve stylu Indiana Jonese nebo Kačeřích příběhů, kromě akce a humoru je pro ně podstatný i celkový obraz světa.

kulturní servis puls

Rosa a Dara jsou aktivní holčičky, které vždy hledají řešení, a jejich technicky založená babička je pro ně zdrojem informací a inspirace. Filmaři se zároveň vyhýbají zavedeným klišé o rolích chlapců a dívek, stejně tak absence rodičů v příběhu je záměrná a zábavným způsobem se ve filmu zdůrazňuje význam vztahu vnoučat a prarodičů. Rosa a Dara v sobě kombinují různorodé věci, jako Velorex, dědu s novinami Le Figaro, babiččin dům v architektonickém stylu pozdní kalifornské neogotiky, létající mercedes, vše v kabátku slušivého retro-designu, a k tomu tři ženy v hlavní roli, dvojčata a babičku, věkově od sebe velmi vzdálené.

„Je to akční a dobrodružný film, který skrytě obohacuje diváky o další vědomosti. Děti samy pak budou rodičům vysvětlovat, jak věci fungují, namísto toho, aby se rodičů ptaly,“ říká režisér Martin Duda, sám otec dvojčat jménem Rosa a Dora, která ho také k vytvoření tohoto projektu inspirovala. Film Rosa & Dara a jejich velké prázdninové dobrodružství, jenž představuje kombinaci 2D  a 3D animace, vznikl v koprodukci s Českou televizí a s podporou Fondu kinematografie a programu Media Kreativní Evropa.

 

Text: Klára Mixová
Foto: 4press





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání