Hasta la vista! nabídne humor i zamyšlení

Hasta la vistaBelgická tragikomedie plná zvratů a dobrodružství zamíří v říjnu do českých kin. Jde o zpracování poměrně choulostivého tématu, kterého se však režisér Geoffrey Enthoven zhostil s grácií. Vyhnul se černému humoru a vytvořil situace, kdy divákům sice cukají koutky, ale vzápětí se zamyslí nad odhodláním nemocného Larse, slepého Jozefa a ochrnutého Philipa. Přehnanou lítost ale nečekejte!


Snímek, který má v českých kinech premiéru 4. října, vzniknul na motivy skutečné události, což celému příběhu propůjčuje o stupeň hlubší ráz. Nejde tak úplně o komedii, kde jen sedíte a bez nutnosti velkých myšlenkových pochodů se necháte bavit. Štábu Hasta la vista! se povedla udržet tenká hranice mezi litováním postižených lidí a vysmívání se jejich limitům.

Hasta la vistaNádor, slepota ani ochrnutí nezastaví tři mladé hochy na cestě za dobrým vínem a ženami. Původně do posledního detailu promyšlený výlet po Francii a Španělsku se ještě před odjezdem zvrtne a je potřeba se rozhodnout, zda jejich kamarádství vydrží i v horších podmínkách, než měli v plánu.

Diváci mají možnost během 115 minut sledovat vývoj vztahů tří kamarádů mezi sebou i k jejich okolí a prožívat s nimi od začátku do konce úspěchy i nezdary, radost i chvíle slabosti. Velkým plusem celého filmu je humor a nadhled Larse, Philipa a Jozefa. Lehkost s jakou si dělají legraci ze svého postižení a zlehčují vážné situace.

Hasta la vistaNa škodu naopak byla možná až přílišná předvídatelnost dalšího vývoje. I nevelký filmový fanoušek si dokáže představit, kam snímek směřuje a co ho ještě čeká. Přeci jen road movie s podobnou tematikou jsme tu už nejednou měli. Příjemným osvěžením je jen pohled na postižené lidi, který zbytečně nevyvolá vlnu lítosti.

Film Hasta la vista! by mohl pobavit a zaujmout prakticky celou rodinu. Největší zalíbení v něm ale podle všeho najdou náctiletí diváci, které bude bavit příběh jen o málo starších vrstevníků na cestě za prvními milostnými zkušenostmi. Snímek je přístupný od dvanácti let.

 



 



Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Asociace českých filmových klubů





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání