Cirkus Cirkus Festival má dva vítěze

cirkus festival 2013V týdnu od 15. do 24. 2. se na pražské pláni Hagibor opět schází elita cirkusového umění. V jedenácti exkluzivních představeních se tu prezentují profesionálové a zástupci cirkusových rodů z celého světa. V neděli 17. února proběhl navíc Cirkus Cirkus Festival, na kterém byla na závěr obrovské show předána ocenění těm nejlepším. My u toho nemohli chybět.


Po úspěších předchozích ročníků je tu opět Cirkus Cirkus se svou pestrou paletou akrobatických čísel i účastníků z celého světa, kteří divákům předvádějí vzrušení, zábavu, adrenalin a především úžasnou podívanou, která nemá obdoby. Čtvrtý ročník Mezinárodního cirkusového festivalu odstartoval v pátek 15. února a potrvá až do neděle 24. února. Tradičně nechybí festivalový den, tedy vyhlášení a rozdání cen akrobatům i vysloužilým cirkusovým umělcům. Tím se letos stala neděle a tradičně bylo na co koukat.

Mezi soutěžícími se představili zástupci cirkusových rodů z Itálie, Francie, Španělska, Německa, Ukrajiny, Ruska, Maďarska, Ekvádoru, Polska a nechyběl ani umělec z České republiky. V dech beroucích vystoupeních se ukázali akrobaté, žongléři, nechyběla drezúra zvířat od koní až po klokana, ale ani klaun či taneční a hudební vystoupení, která celý večer provázela.

 

cirkus festival 2013


Moderátory festivalového programu byla Gabriela Partyšová a Petr Šiška. V porotě, která hodnotila výkony všech soutěžících, usedli odborníci, mezi nimiž nechyběla Valentina Savina, Benny Berdino, Vilém Berousek starší, Artur Kaiser starší, Jaromír Joo, Joseph Bougliione, Thierry Outrilla a spousta dalších. Za VIP porotu hodnotili například Eugene Chaplin - syn Charlieho Chaplina, Marián Roden, Ivana Jirešová, Vladimír Kratina, Pavel Mang, Ferdinand Kaiser nebo Vladimír Hron. Nechyběl samozřejmě ani předseda poroty Bolek Polívka.


Cirkus Cirkus Festival odstartovali svým break dancovým číslem němečtí Topp Doggz a nutno říct, že to byla podívaná hlavně pro něžnější pohlaví. Pánové si spravili chuť hned poté, kdy se v manéži s obručemi představila ukrajinská akrobatka Ekaterina Sheludyakova. Předvedla divákům své dokonalé a pružné tělo v kreacích, ze kterých padaly brady. Polský zástupce Marek Jama se během večera ukázal hned dvakrát, poprvé to byla drezúra exotických zvířat, kde nechyběli velbloudi, ale ani klokan, a podruhé pak s drezúrou koní a poníků. Do naprostého varu dostal diváky český zástupce a nožní žonglér Erik Berousek, který předvedl své číslo na motorce a sklidil jeden z největších potlesků vůbec. První polovinu programu zakončili rumunští akrobaté, kteří předvedli odvážná salta a skoky a své vystoupení zakončili exkluzivní pětičlennou pyramidou.

cirkus festival 2013


Během přestávky, kdy se návštěvníci mohli podívat do cirkusové zoo nebo se občerstvit u některého ze stánků ve vyhřívaném stanu, vyrostla v manéži klec. Bylo tedy jasné, co nás čeká. Ihned po pauze přišla na řadu drezúra tygrů v podání českého zástupce Jana Aleše. Cvičené šelmy sice ne vždy poslechly, ale vysloužily si obdiv celého publika. Naprosto všechny pak pobavil španělský žonglér Paco Picaso jr., který s pingpongovými míčky a talíři předváděl neuvěřitelné kousky a vrhnul se dokonce i mezi diváky. To, co ale Paco předváděl s míčky, následně předvedlo italské manželské Duo Guidi se sebou samými. V žádném pořádném cirkuse nesmí chybět ani akrobacie na koních, tu na Hagiboru vystřihla maďarská skupina Donert a program uzavřeli borci z Ekvádoru Navas Brother na kole smrti. Ti se svým adrenalinovým a nebezpečným číslem na obří kolové konstrukci donutili publikum nejdříve ani nedutat, poté ječet strachy i obdivem a naprosto překročili hranice chápání a lidských možností, zaslouženě jim patřil potlesk, u kterého stál celý cirkus na nohou. Kromě akrobatů, artistů a zvířat nechyběl samozřejmě ani klaun. Celý večer bavil diváky Francouz David Massot svými pantomimickými kousky a neváhal do vystoupení zapojit i pomocníky z publika.


Porota pečlivě sledovala čísla jednotlivých účinkujících a v úplném závěru byli vyhlášeni ti nejlepší z nejlepších. Cenu za celoživotní přínos si odnesli Ladislav Kaiser, Marie Štaubertová a Otto Bubeníček. Cenu společnosti Československé cirkusy a varieté a. s. získala rumunská akrobatická skupina Alinte. Cenu za obtížnost a riziko Manuela Berouska vyhrál český zástupce Jan Aleš a za Česko zvítězil i Erik Berousek, který získal cenu VIP poroty. Odborná porota shledala nejlepším žongléra Paca Picassa jr., divákům se nejvíce líbili Navas brothers a jejich nebezpečné kolo smrti. Cenu novinářů obdržela německá break dancová skupina Topp doggz. Artur Kaiser jako prezident festivalu ocenil Ekaterinu Sheludyakovou a její Hula Hop, cenu hlavního města Prahy získalo italské duo Guidi a speciální cenu pro klauna nemohl obdržet nikdo jiný než David Massot.

V soutěži získal bronz se svou drezúrou Polák Marek Jama. Na druhém místě se umístila skupina Donert z Maďarska a první místo překvapivě vyhrála dvě soutěžní čísla – Paco Picasso jr. a Navas brothers. Nutno dodat, že obě čísla si první místo zasloužila, protože v manéži předvedli opravdu neuvěřitelné kousky a diváky bavili po celou dobu trvání vystoupení.

I když byl přes čtyři hodiny dlouhý program naprosto vyčerpávající, zaslouženě se Cirkus Cirkus Festival těší tak obrovské přízni diváků a je jasné, že nejen akrobaté podávají stále lepší a lepší výkony.






Text: Tereza Netoličková
Foto: Tereza Netoličková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání