Mýdlový princ může pomýšlet i na trůn

mýdlový princPražské Divadlo Broadway nabízí další český muzikál s písněmi slavného interpreta. V poslední době celkem oblíbenou činnost tvůrců. V případě Mýdlového prince a hitů Václava Neckáře jde ale o příjemné komediální představení, u kterého se budete dobře bavit. Skvělé herecké obsazení a správná dávka humoru přebije očekávaně jednodušší zápletku. Zkrátka podařený zářez.


Zkušený muzikálový tvůrce Radek Balaš vystavěl okolo Neckářových písní příběh, který vcelku pěkně odcípá. Roubování nepůsobí nuceně a vesměs nese své plody. Postavy sice mnohdy nejdou do hloubky, ale nesklouzávají k banálnosti. A v neposlední řadě libreto okořenil Balaš směsí chytrého humoru a prostšího aktuálního, kde se nešetří politici, ani kolegové z branže. Každý divák si tak u Mýdlového prince přijde na své. Nečekejte ale retro poctu slavnému zpěvákovi, v tomhle díle jde hlavně o pobavení. A písničky jsou spíše příjemným zpestřením.

Obavy některých kolegů, jak bude Mýdlový princ fungovat bez Martina Dejdara v hlavní roli, se rozptýlily po několika minutách. Postavu neúspěšného herce Martina Marka skvěle ztvárnil Sagvan Tofi, a soudě podle ohlasů i pěveckou stránku role zvládnul lépe než jeho slavný kolega.

Výhodou prostoru Broadwaye jsou obrovské možnosti jeviště. Ať už jde o točnu, která rychle mění scénu dle situace, nebo projekci jednoduše vytvářející nejrůznější prostředí. Velkých přestaveb tak není zapotřebí, což i tak dlouhému dílu svědčí. A do třetice vyjíždějící plošina, která například v úvodu skvěle zaujala coby tramvaj.

 

mýdlový princ


Nakoukneme-li do děje, pak se před vámi odehrává příběh zmíněného Martina, který v Praze bere za vděk i maskoty v hypermarketu. Z dluhů ho tahá jeho přítelkyně Nikol, které už ale také dochází trpělivost. Až jednoho dne se Martinovi dostane do rukou dopis s oznámením o úmrtí jeho otce, kterého ani pořádně neznal. Může si přijít na velmi slušné peníze a majetek, ale má to háček. Martin totiž musí ve vesničce Tuškov oprášit zašlou slávu divadelního spolku Šumavan. To ještě netuší, jak nesnadná práce ho čeká, ale s vidinou zbohatnutí se do projektu pouští i se svým manažerem Bobem. Na jeho misi ho ale potká i nové štěstí v podobě místní učitelky Zuzany…

Kdo si chce užít Neckáře (ano, i on si v muzikálu zahraje), respektive jeho písně, pak musí přistoupit na to, že mnohé z nich nejsou v původním kabátě a určitě ne v jeho nezaměnitelném podání. Variace na Lékořici při konkurzu, boybandová Tvým dlouhým vlasům či hip hopová Mademoiselle Giselle ovšem mají svoje kouzlo a rozhodně netradičním zpracováním neurazí, naopak spíše pobaví. Milým překvapením jsou pak pěvecké výkony známých herců, jako jsou Ivana Jirešová, Tereza Kostková či Jaromír Nosek, jakož i malé Natálky Grossové. Herecky pak září i dvojice staříků Vlastimil Zavřel a Jaroslava Obermaierová (v námi zhlédnutém představení). Vstupy company jsou navíc voleny rozumně a netančí se davově za každou cenu. Jen závěrečné self promo působilo trochu zvláštně.

V tomto muzikálu zkrátka tak nějak všechno pěkně drží pohromadě. Dobře dávkovaný humor, známé melodie i kvalitní výkony. Mýdlový princ by tak mohl v určitých aspektech pošilhávat i po povýšení. Ale nutno přiznat, že adeptů na korunu je na scéně dost. Snad se blýská na lepší muzikálové časy.



Text: Pavel Urban
Foto: Divadlo Broadway





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání