Rozhovor s Terezou Brdečkovou o retrospektivní výstavě jejího otce Jiřího Brdečky

Kulturní servis PulsToto utíká! Scenárista, režisér, kreslíř a publicista Jiří Brdečka by letos oslovil 100. narozeniny! A to je důvod, proč udělat na jeho počest báječnou výstavu s názvem Jiří Brdečka: 100 let - od Limonádového Joa k zázrakům animace. Co o výstavě prozradila Brdečkova dcera Tereza?


Proč jste si jako místo konání výstavy vybrala právě Chvalský zámek? Máte k tomuto místu nějaký speciální vztah?
Věděla jsem, že na Chvalském zámku vidělo Trnkův Ateliér II skoro dvacet tisíc návštěvníků a že se tato instituce začala systematicky věnovat podobným projektům. Má mladé a skvělé vedení, není nafoukaná, a upřímně – komu se dneska ještě chce vzít rodinu třeba v neděli na Staroměstskou radnici? Vždyť je skoro nutné se tam skrze turisty probít. Centrum Prahy už není k takovým projektům vlídné, mnoho domácích z centra odešlo a Chvalský zámek s dvorem se staly magnetem pro okolí. Z centra je to pětatřicet minut, vycházejí nám všestranně vstříc a jsou to velké a nádherné výstavní prostory. Musíme si zvyknout, že česká kultura žije jinde, než jsme byli zvyklí. Všude tam, kde o ni mají pořadatelé opravdový, a nejen formální zájem.

Grafika k výstavě je dílem Adama Hoffmeistera, na koncepci výstavy spolupracuje také Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky. Podle čeho si vybíráte své blízké spolupracovníky a kdo s vámi na výstavě ještě spolupracuje?
Jsou to naši přátelé, často z dětství a zároveň velcí profíci. Výstavu pořádá naše nakladatelství Limonádový Joe, tedy Jiří Dědeček a já. Kurátorem je Adam Hoffmeister, který má velké zkušenosti s výstavnictvím ve své galerii Millennium a zároveň otce znal a měl rád. Navíc už uspořádal jednu výbornou výstavu Svět Jiřího Brdečky a jeho přátel. Matyáše Trnku jsme oslovili díky jeho skvělému projektu Zahrada, kde revokoval atmosféru slavné knihy svého dědečka, kterého už nezažil. Zkrátka – Adam je zkušený kurátor, Matyáš je moderní multimediální kumštýř, který má na téma nový a nezávislý pohled a vystudoval animovaný film. A náš výkonný producent Jakub Hora už organizoval obě Trnkovy výstavy Ateliér v Plzni i v Praze. Pak je tu třeba ještě Blanka Chocholová a její syn Marek, oba skvěle udržují při životě dílo fotografa Václava Chocholy a jeho přátel, kteří mapovali svět Trnky, Brdečky, Wericha, Hoffmeistera a dalších. Také s jejich fotografiemi se na výstavě setkáte.

Kulturní servis Puls

Vznikl nápad s výstavou ve stejné době jako nápad s filmem Universum Brdečka o vašem otci?
Říkala jsem si, že by bylo pěkné natočit ten film nebo uspořádat výstavu, ale opravdu mne nenapadlo, že vyjde obojí. Je to tedy dost šílený pracovní rachot, hlavně s výstavou. S Miroslavem Jankem byla pro mne všechno jen hra a radost.

Můžete přiblížit koncept výstavy a komu je určená?
Horní patra zámku budou hlavně informativní, seznámíme se otcovým světem, životem, s jeho filmy. Kromě obrazového materiálu tam bude polyekran Matyáše Trnky, barrandovské kostýmy a dekorace z otcových filmů, televizní pořady o Jiřím Brdečkovi, jeho knihy, osobní objekty. Jedna místnost je věnována jeho zálibě ve westernech. Dolní část bude věnována animovanému filmu a interaktivním hrátkám týkajících se komedií dua Brdečka – Lipský, jako je Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech. Bude tam "Saloon" z Limonádového Joa, hrátky s masožravou Adélou a také zrození Irael z Císařova Pekaře. A animační dílna pro děti. Chybět nebude kino, kde poběží film Universum Brdečka a smyčka s animovanými filmy.

Je výstava doplněním dokumentu, nebo může fungovat jako samostatný útvar?
Myslíte, že je pro stejné návštěvníky, jako je dokument, nebo může oslovit i jinou skupinu? Výstava i film jsou dvě nezávislé akce. Otec z legrace říkal, že nějaký film či knížka jsou vhodné pro zábavu i poučení. Tak se toho držíme, protože se toho držel i on ve stejné tvorbě. Výstava je vhodná pro návštěvníky od tří do sto deseti let. Film bych tipovala spíš od patnácti výš. I když, kdo ví. Třeba se najde i nějaké podivné přemoudřelé dítě, které ten film vezme.

 



Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání