Kapely Vypsaná fiXa a Mňága spojily fandy dvou žánrů

kulturní servis pulsPražské zastávky Tugedr tůr kapel Vypsaná fiXa a Mňága a Žďorp byly úspěšné. Vyrazili jsme do Lucerna Music Baru ve čtvrtek 14. března s očekáváním, co spojení těchto dvou skupin přinese. Nakonec jsme byli příjemně překvapeni atmosférou, náplní i podáním písní, z nichž několik si zahrály kapely navzájem a dostaly tak nový kabát. Každopádně to byl nabitý večer, který se těžko bude opakovat.


Když jsem se dozvěděl o tom, že spolu pojedou na turné Vypsaná fiXa a Mňága a Žďorp, zaradoval jsem se, že je to dobrý nápad. Ale při druhém pohledu jsem si kladl otázku, kolik lidí je fanouškem obou kapel a jak vůbec bude takový večer a spojení vypadat? Obavy byly zbytečné, ačkoliv se v sále daly vypozorovat skupinky lidí, kteří přišli hlavně na jednu, nebo druhou kapelu a zbývající část programu si nechali jako milé zpestření, nakonec se díky kvalitní hudbě bavili všichni po celou dobu.

Každopádně, když chvíli před půl desátou vstoupili na pódium chlapci z Vypsané fiXy, slušně zaplněný Music Bar propukl v jásot. Jejich tradičně živé a energické koncerty jsou dobře známé a po úvodním bloku písní „Vše za 39“, „Stereoid“ a „Čtyři slunce“ bylo jasné, že dobrá atmosféra bude panovat i tentokrát. Frontman kapely Márdi také přivítal fanoušky obou skupin a mezi své skladby zařadila Vypsaná fiXa také některé z dílny Mňágy. Tak například píseň „Zameten“ dostala až punkovo-metalové prvky a hit „I cesta může být cíl“ si zase sborově zazpívali už nedočkaví skalní příznivci partičky z Valašského Meziříčí.

kulturní servis puls


Márdi pak v rozjetém koncertu zažertoval: „Myslím, že na předkapelu máme docela úspěch, ne?“ a jelo se dál. Vždyť, jak sám dodal: „Nemá cenu brzdit.“ A tak se publikum dočkalo ještě pořádně našláplých skladeb, jako „Lunapark“, v němž se v úmyslné pauze dostal dav až do extáze, či „Drogový večírek“. FiXa se loučila hitem „1982“ a při písničce „Holka s lebkou“ už asistovala i Mňága, která následně převzala štafetu.

Také v jejím bloku zazněly hodně známé písně jako „Hodinový hotel“, ty méně hrané („Odkud a kam?!“), avšak i ty, které jsou z pohledu Mňágy nové, konkrétně „Hotel Savoy“. Ale v každém případě se v playlistu na oplátku objevilo i několik skladeb Vypsané fiXy. Například „Mažoretka“ oživená saxofonem Jiřího Tibitanzla byla velmi zajímavá.

A přišla i další pohlazení a zpestření. Třeba „Měsíc“ obohatila ženským vokálem dívka přímo z publika. U písně „Spaste svoje duše“ si odskočil zpěvák kapely Petr Fiala oddechnout k bicím, a když zněla „Made in Valmez“, bylo jasné, že bohatý večer se pomalu chýlí ke konci, stejně jako časově celý čtvrtek.

Na pódium se na přídavky vrátily obě kapely a společně zahrály „Výhledově“, kdy se rozeskákal snad celý klub, a u „San Piega“ se ještě lidé vydali ze zbytku sil. Večer to byl vskutku krásný. I když jakési prolnutí jsem možná původně čekal trochu větší, tak tohle pojetí mi nakonec přišlo vcelku dobré. Dostat za jednu cenu dva prakticky plnohodnotné koncerty dvou známých kapel a slyšet zhruba čtyřicet písní během jednoho večera se člověku moc často nepoštěstí.







Text: Pavel Urban
Foto: Jakub Urban





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání