Prometheus aneb cesta za počátkem lidstva

PrometheusČtvrtek 7. června přinesl spoustu novinek, mezi nimi i premiéru filmu Prometheus. Za jeho realizací stojí režisér Ridley Scott, který má na svém kontě mimo jiné i prvního Vetřelce natočeného v roce 1979. Naposledy jsme vesmírné monstrum mohli vidět před osmi lety ve filmu Vetřelec versus Predátor. Nyní se s ním mohou diváci setkat znovu, tentokrát se však tvůrci vrací k počátkům jeho vzniku.


Jako první snímek spatřili diváci, kteří zavítali ve středu večer do kina IMAX nebo Cinema City Nový Smíchov, Slovanský dům, Ostrava a Velký Špalíček v Brně. Jednu minutu po půlnoci začala první veřejná projekce. „Prometheus“ je uváděn v běžném formátu, 3D i v provedení IMAX. A vidět celý vesmír v detailním přiblížení rozhodně stojí za to.

PrometheusZačátek filmu může být pro někoho trochu hektický. Během pár chvil se divák ocitne ve třech odlišných prostředích a časových obdobích. Jakmile se však gigantická loď Prometheus vydá na výzkumnou cestu, ubere se plyn a prostor dostanou činy a dialogy. Posádka se probouzí z dvouletého spánku, ve kterém přečkávala, než se dostane blíž ke svému cíli. Překvapivě zjišťujeme, že se hlavní postavy navzájem neznají až na dva vědce, díky nimž se v podstatě celá vesmírná plavba koná. Je to trochu více stravitelné než fakt, že jsou v týmu tací, kteří se psychicky zhroutí, jakmile ucítí první závan nebezpečí.

Snímek je z velké části především pastvou pro oči – Prometheus je odrazem nejmodernějších technologií a vymožeností, jaké si jen dokážete ve své fantazii představit. Grafická zobrazení, spousta tlačítek, moderně vybavené kajuty. Na první pohled je patrné, že si tvůrci v tomto ohledu vyhráli. Stejně jako s vymýšlením cizího světa a neznámé stavby, kterou se vydává průzkumný tým zmapovat. Napětí graduje a očekávání vzrůstá. Hlavní postavy se noří do útrob tajemného místa. Na mysl přichází spousta otázek, na které byste chtěli znát odpověď.

Tady však trochu narážíme. Jak slibovali trailery, opravdu se dozvíme, jak nebezpečný Vetřelec vznikl. Jeho genetický vývoj je nastíněn vskutku podrobně, místy je až šokující. Co na tomto zpracování zaručeně překvapí je fakt, že na rozdíl od ostatních filmů o Vetřelci je kladen zde větší důraz na postavy, jejich emoce a charakter. Hledají se odpovědi, ne vždy se jich ale dočkáme. Členové posádky pomalu ubývají, nikoli však zásahem vesmírného parazita, jako spíš shodou náhod a tajemných dějů, které se na planetě odehrávají.

PrometheusZvláštní úlohu hraje v celém příběhu speciální robot, který přiletěl na palubě Promethea, aby se o lidi staral a pomohl jim v dorozumívání s jinou civilizací. Vypadá jako člověk, na rozdíl od jiných strojů však vnímá emoce. Ostatní neumí jeho péči a úlohu ocenit, a tak se to v něm pěkně vaří, až začne zlobit jako malé dítě. Vyvolá tak řadu různých potíží, které by jinak nemusely vůbec vzniknout. Na tom by nebylo nic až tak neobvyklého jako fakt, že zatímco co nikdo z členů neví, kde jsou, co se bude dít a kdo jsou jejich neznámí „stvořitelé“, robot si po celou dobu příběhu počíná, jako by věděl o všem všechno.

Žádná velká supergalaktická bitva se sice neuskuteční, na druhou stranu je však Prometheus filmem, který by stálo za to vidět i podruhé. Proč? Mohou vám dojít skryté souvislosti, nebo získáte na celý příběh úplně nový pohled.

 



 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Bontonfilm





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání