Probudím se včera: Romantické hrátky s časem

Probudím se včeraNová česká komedie režiséra Miloslava Šmídmajera PROBUDÍM SE VČERA je příjemným překvapením na naší scéně. Nápad s cestováním v čase kvůli promarněné lásce sice není originální, ale v tomto snímku je aplikován vtipně s celou řadou úsměvných situací a gagů. V části příběhu, který se odehrává v minulosti, exceluje především Jiří Mádl, pro něhož byla tato role snad stvořena. Bavit se u tohoto filmu budou všechny generace.


Šmídmajera můžete znát jako režiséra pohádky „Peklo s princeznou“ a řadu herců z tohoto díla si vzal i do své nové komedie, a to včetně Jiřího Mádla, což byl velmi dobrý tah. Sám pětadvacetiletý herec spolupracoval na scénáři s jeho autorem Lumírem Holčákem a odvedli na české poměry velmi dobrou práci. Jen na začátku a konci, při momentech ze současnosti, je laťka posazená trochu níže.

Probudím se včeraZápletka je vcelku prostá. Učitel češtiny a dějepisu Petr Kovář (Filip Blažek) má ve svém relativně spokojeném životě, kde si ještě přivydělává psaním detektivek, jediný problém. Nevychází mu vztahy se ženami. Když se zamyslí, jestli už potkal tu pravou, vzpomene si na Elišku (Eva Josefíková) ze střední školy. Té ale o svých citech nikdy neřekl. Když však zjistí, že existuje možnost, jak se dostat pomocí stroje času do minulosti, neváhá Petr tuto cestu podstoupit a vše změnit.

Trošku rozvleklý a slabý začátek absolutně přebije chvíle, kdy se hlavní hrdina vrátí do svého osmnáctiletého těla na celý červen roku 1989. Asi málokdo by si vybral tuhle dobu, která ještě spadá do „starého režimu“, ale pro potřeby snímku to byl nápad vynikající. Petr má sice už znalosti a zkušenosti čtyřicetiletého muže, ovšem se zkoušením z látky ve třeťáku v době komunismu jaksi ve svých láskyplných plánech nepočítal.

Probudím se včeraA tak dochází k celé řadě vtipných situací, jako když není schopný napsat při ruštině základní větu v azbuce, nevzpomene si na čelní představitele ÚV KSČ, nebo když se naopak při češtině blýskne přednáškou o Vrchlickém. Také s Eliškou se mu po pár dnech zadaří a ostatní spolužáky překvapí třeba i aplikováním funkcí Facebooku (přejmenuje ho na Licoknigu) na školní nástěnku. Nebo jim radí, jak mají se svým životem naložit. Za spolužáky má budoucího ředitele banky, a dokonce Radovana Krejčíře. Ovšem ve chvíli, kdy se má Petr vrátit do současnosti, neví sám, jak celou situaci své lásce vysvětlit.

Tvůrcům se vhodně povedlo vybrat herce pro hlavní role. Přechod Mádla na Blažka je uvěřitelný a ještě vydařenější je přeměna Josefíkové v Martinu Preissovou. Herecky pak ještě září rodiče Petra - Svatopluk Skopal a Ljuba Krbová, kteří si na jeho lásky sázejí, nebo učitelé na gymnáziu: milý Viktor Preiss, vyznavač starých času Miroslav Táborský či profesorka matematiky Zlata Adamovská.

Ovšem řada dílčích roliček byla v dvouhodinovém snímku zbytečná. Třeba Petrova kolegyna Dáša, domovnice, příslušník VB nebo Roman Šebrle a Richard Nedvěd až u scének během titulků. Stejně tak se daly zkrátit či vypustit některé zdlouhavé scény s přejezdy či jiné dotáhnout, jako ta se zmařenou výhrou ve sportce. Kapitola sama pro sebe je přehnaný product placement, s nímž se ještě čeští filmaři nenaučili pracovat. Pokud ale nebudete příliš přemýšlet a řešit drobné mouchy, pak je třeba na rovinu říct, že jde o velmi zdařilou komedii.

 

 


 



Text: Pavel Urban
Foto: Archiv





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání