Bažant Pohoda: Slovenský festival uzavřela nabitá sobota

bažant pohodaPoslední den festivalu Bažant Pohoda 2014 se udělalo nad letištěm opět nádherně. Ze stanového městečka nás tentokrát vyhnal závan z pohnojeného pole a škvoři.


Mount Kimbie nastoupili po osmé hodině ve Space Area, ale po dvou tracích jsem se odebral na tiskovku s Trickym.

Tricky v rukávu
Legendární londýnský producent, který spolupracoval v začátcích s Massive Attack, s sebou přivezl náklad temného trip hopu a na otázku, jak to vypadá s novým albem, odpověděl, že vyjde v září ve stejných. Dobře naladěný Tricky si v průběhu tiskovky několikrát podpálil zbytek jointa a poté při focení objímal přítomné novináře.

Před koncertem osleply stroboskopy a zpětné reflektory se vlévaly na pódium, kam za obrovského aplausu nastoupil Tricky. Tělo orosené potem sem tam napojil na mikrofon, aby chraplavým rapem podkreslil vystoupení své zpěvačky. Spiritualita a upřímné děkování bohužel nezachránily rozčarování z monotónního houpání. Na konci se na stage dostalo i několik desítek fanoušků, aby si na svého hrdinu mohli sáhnout. Nespokojenci se přemístili buďto na Never Sol nebo hned vedle k Red Bull Tour Busu na Vladimíra 518.

Zařvi 518
Bigg Boss ředitel přijel se svým souputníkem Mike Trafikem a novým objevem - rapperem Refewem. Předvedli se v neonových barvách, jen občas nestíhali ventilovat energii. Měli jí hodně a bylo cítit Vladimírovu radost, kterou dokázal rozmanité publikum vyhecovat. Trend neustálého troubení klaksonů a rozbíjení skla do beatů je mantrou kmenových šamanů, které se dá snadno přejíst a i Trafic neváhá zacpat davu nenasytnou tlamu. Zazněly tracky „Jdu dolů", „Nemám zájem" nebo i oldschollový „Penerský dezert". Refew se v jedné pauze představil plytkou acapelou o Facebooku. Tematicky hodně pokulhává za svým frázováním. Rapovat rychle prostě nestačí a bez jediného slova se houpat do Penerského dezertu je v Česku skoro trestuhodné. Neznalost neomlouvá a falešná modernost neposouvá.

A posledním vrcholem bylo vystoupení bratrské dvojce Disclosure. Garage base linky mnoucí se s někdy až sarkastickým rapem - jako například „Grab her" nebo „When fire starts to burn" - roztančily přeplněnou Space Arénu. Energie se dala tankovat napotkání, na plátně se mísila animace portrétů obou bratrů s jednoduchou geometrií v pohybu.

Po třech dnech skončil tábor dobré nálady, aby se coby odpad rozvezl do všech koutů světa tuny únavy. Počasí si na nás udělalo čas a poslední zbytky atmosféry smyl déšť a sesbírali dobrovolníci. Znova chci poděkovat organizátorům za festival. V Česku se máme ještě co učit, abychom návštěvníky nalákali na pár dní za plot areálu, aniž by se cítili jako v kleci.

 





Text: Martin Hrnčíř
Foto: Aneta Martínková





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání