Tradiční malby vadžrajánového-tibetského budhismu

kulturní servis pulsChcete si zpestřit volný čas příjemnou a pokud možno netradiční výstavou? Navštivte galerii Cesty ke světlu Zdeňka Hajného na Praze 4, ta aktuálně nabízí velice krásnou expozici tradičních maleb vadžrajánového-tibetského budhismu. Výstava potrvá do 28. srpna.



Obrazy jsou ze sbírky pana Ratna Kazi Shakya. Newárského sběratele a obchodníka s tradičním malířským uměním. Pan Ratna Kazi se věnuje své vášni již od roku 1978.

Vadžrajánový budhismus vzkvétal v oblastech starověké Indie, jako například Oddijána (dnešní Pakistán a Afghánistán). Z Indie se rozšířil do Nepálu a to především mezi Newárským etnikem. Později okolo 8. století se rozšířil do Tibetu. Z Tibetu se dostal do Mongolska a dál.

Tato podoba budhismu využívá pro vyjádření složitého vztahu mikro a makro kosmu obrovské množství božstev a jiných rozličných bytostí. Tato božstva jsou běžně znázorňována na malbách a v podobě soch.

Zmiňovaná umělecká díla sdělují vyšší pravdy a tajemství skrze své tvary, barvy a symboly. A zároveň jsou pomůckami pro představivost a oporu soustředění využívanou v tvůrčích meditacích a duchovních obřadech.

Výstavu otevřeli Satcheen Shakya (syn Ratna Kazi Shakji) a Martin Melounovský (Martin Matsjendranáth Melounovský žák významných lámů tibetskeho budhismu a bonu - bývalý mnich v přední tibetské exilové klášterní univerzitě Triten Norbutse (Kathmandu, Nepal). Více informací o expozici najdete na www.zdenekhajny.cz


kulturní servis puls


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání