Hyundai zahájil sérii výstav v Tate Modern

hyundai kulturaHyundai Motor společně s galerií moderního umění Tate Modern v Londýně představil nový koncept výstav v proslulé síni Turbin Hall. Jde o součást dlouhodobého partnerství, které má trvat až do roku 2025. Již při jeho oficiálním zahájení v listopadu 2014 Hyundai Motor podpořil významnou akvizici děl korejského umělce Nam June Paika (1932 - 2006). Devět děl průkopníka videoartu pokrývající jeho čtyřicetiletou kariéru je nyní součástí expozice Tate Modern.


Dílo konceptuálního umělce Abrahama Cruzvillegase s názvem "Empty Lot" (Prázdné místo) je první v nové sérii příspěvků od renomovaných zahraničních umělců. Obrovská plastika umístěná v Turbine Hall má u návštěvníků vyvolávat otázky spojené s městem a přírodou, stejně jako širší představy o náhodě, změně a naději. Skládá se ze dvou stupňovitých trojúhelníkových platforem, které si návštěvníci mohou prohlédnout a prozkoumat doslova ze všech stran. Na nich je umístěna geometrická mřížka s 240 dřevěnými truhlíky, které jsou naplněné kompostem a více než 23 tunami zeminy sebranými z parků a zahrad po celém Londýně od Peckham Rye až k Regent Parku.

„Naše práce v Hyundai Motor jde dál, než je výroba automobilů, protože auta už nejsou jen pouhým způsobem dopravy. Jsou to prostředky, které propojují naše životy s jinými," řekl Euisun Chung, místopředseda Hyundai Motor Company. „Ve spolupráci s Tate Modern chceme podporovat smysluplnou interakci a vytvářet další inspirativní věci."

Abraham Cruzvillegas je známý svou tvorbou sochařských děl z lokálních předmětů, které najde případně koupí. Po dobu trvání celého projektu bude zemina osvětlena lampami připomínajícími veřejné osvětlení postavenými z materiálů z kontejnerů a stavebních pozemků v okolí Tate. Umělec sám do hlíny nic úmyslně nezasadil, nicméně je možné očekávat, že přirozeně obsažená semena začnou dříve či později klíčit. Cruzvillegas zkoumá myšlenky nepředvídatelnosti a naděje, což má právě postupně organicky měnící se instalace v návštěvnících evokovat. Uprostřed rušné obchodní čtvrti Londýna tak vznikl "prázdný prostor", kde se nic nevyrábí, ale kde se odehrává změna.

hyundai kultura

Abraham Cruzvillegas se narodil v roce 1968 v Mexico City, kde stále žije a pracuje. Svá díla vystavuje ve velkých muzeích a galeriích včetně například zmíněné Tate a MoMA v New Yorku. V posledních letech byly jeho práce vystavovány v Haus der Kunst, Mnichov (2014); Walker Art Center, Minneapolis (2013); a Modern Art Oxford (2011).

V rámci své snahy zpřístupnit lepší prožitek z umění vstoupila společnost Hyundai Motor do partnerství mimo jiné i s Národním muzeem moderního a současného umění v Koreji (MMCA) nebo Uměleckým muzeem v Los Angeles (LACMA) a i nadále hodlá pokračovat v podpoře globální umělecké komunity.

 

Text: Médea PR
Foto: Hyundai





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání