Běh pro Světlušku: Mých 30 minut magie

běh pro světluškuAni čtvrtý ročník Nočního běhu pro Světlušku jsem si nemohl nechat ujít. Vracím se do Stromovky každý rok a vždy mě něco překvapí. Většinou mile. Letos to bylo jen prosté ohlédnutí se při samotném běhu...

 

Tentokrát se běželo už v polovině dubna v poměrně dusném večeru, což bylo při běhu znát, ale potěšení z podpory dobré věci všechno přebije. A jsem rád, že každoročně počet lidí, kteří se rozhodnou zúčastnit se této akce, narůstá. Letos se číslo vyšplhalo až k pěti tisícům nadšených běžců. Oceňuji to obzvláště z toho důvodu, že o kousek dál se ve zhruba stejný čas pouštěly tisíce lidí tunelem Blanka na kolech v rámci Velké jarní cyklojízdy.

Tento rok jsem dorazil na Výstaviště už za tmy a za tónů písní kapely Tata Bojs. Hned mě zaujalo, že organizátoři rozestavěli stánky pro registraci a další potřebná stanoviště trochu jinak. Podle mě přehledněji a lépe. I když jsem druhý den četl v diskuzích, že někdo například v davech nemohl najít stoly s vodami, přišlo mi vše připraveno dobře.

běh pro světlušku

Přímo na trati možná nebylo tolik dobrovolníků jako v minulých letech a ty, kteří běželi poprvé, mohlo zaskočit i jednoduché značení, které rozdělovalo tratě na tři a pět kilometrů (ve skutečnosti 2,9 a 5,2 km), ale jinak bylo vše podobné, jako v minulých letech.

Tradičně pomalejší start, než se masa lidí trochu roztrhala. Pak už se běželo vcelku dobře. I když jsem letos neměl čelovku, světla od ostatních a na velké části trati i z pouličních lamp cestu osvětlila dobře. I tak jsem viděl slečnu, která se nedobrovolně natáhla přes kořen a dokonce pána posedávajícího u cesty, asi s podvrtnutým kotníkem.

Letos běh okořenily písně a hluk z pouti, houkání vlaků a tradičně i šum občerstvujících se lidí U Šlechtovky. Co mě ale tentokrát překvapilo, byla naprosto banální věc. Nevím, proč mě to v minulých letech nikdy nenapadlo. Podívat se za zatáčkou za sebe a vidět ve tmě tu nádhernou řadu světýlek. „To je úplná magie,“ byla ohromena jedna dívka běžící vedle mě a já jí musel dát mlčky za pravdu. Celých mých třicet minut na trati (závěr tedy už docela bolel) jsem si tuhle magii vychutnával. Zážitky z Nočního běhu pro Světlušku patří každý rok k tomu nejkrásnějšímu. Navíc hřeje podpora dobré věci a snad i letošní vybraná částka pomůže našim nevidomým spoluobčanům.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání