Pražské nábřeží zpestří výstava Lodě na vodě a Dovolená v přírodě 2014

lodě na vodě 2014Výstava Lodě na vodě 2014 je v České republice a střední Evropě svým pojetím a ve svém oboru jedinečná. Výjimečnost projektu spočívá především v možnosti vystavovat lodě, jak na výstavní ploše nábřeží, tak i na vodní hladině řeky Vltavy. Šestý ročník oblíbené výstavy se opět uskuteční v Praze na Vltavě - Rašínově nábřeží, Hořejším nábřeží a Smíchovské pláži ve dnech 24. - 27. 4. 2014, letos navíc rozšířen o významnou sekci Dovolená v přírodě.

 

Pořadatelem a garantem této mezinárodní výstavy je Asociace lodního průmyslu (APL) -  neziskové otevřené sdružení zástupců firem zabývajících se výrobou a prodejem lodí a lodního příslušenství, jehož hlavním cílem je liberalizace plavby na vodních plochách a řekách v České republice a podpora všech obchodních aktivit s tím spojených. Dále se snaží o zlepšování infrastruktury říční dopravy, podporuje výstavbu přístavišť a rozvoj turistiky na řekách. Rádi bychom poukázali na to, že Asociace lodního průmyslu spolupracuje s magistrátem.

 

„Na koncertě Povodně 2013 věnovanému hasičům a dalším záchranným složkám, které se aktivně podílely na záchraně životů, ochraně zdraví a majetku při povodních v červnu 2013 jsme darovali nový člun určený pro jednotku pražských hasičů, která o jeden takový při zásahu během záplav přišla. Také se snažíme vyjít vstříc cyklistům a navrhujeme snížení omezení pro cyklisty oproti loňské výstavě mezi Mánesem a prvním sjezdem za Palackého mostem, aby cyklisté nemuseli projíždět křižovatkami. Zkracujeme výstavu o jeden den, místo 5 dnů budou letos pouze 4, abychom snížili dobu záborů,“ prozradil Jiří Belinger, předseda představenstva APL.


Propojení obou břehů bude zajištěno přívozy. Připraven je také bohatý doprovodný program na souši i na vodě. Na své si přijdou i cyklisté, bude zde zařazena nová nomenklatura Cyklistika a samozřejmě nebude chybět ani servis kol a další překvapení pro cyklisty.


Výstavu Lodě na vodě v roce 2014 zpestří sekce Dovolená v přírodě určená zejména pro rodiny s dětmi a ochranu přírody. Najdete zde inspiraci pro vodní sporty, potápění, outdoor, cyklistiku, rybářství, kempování, turistiku, pobyt v přírodě a ochranu přírody. Budou zde také prezentovány možnosti rekreační plavby v České republice na Labi a Vltavě, ale i na zahraničních kanálech.

 

lodě na vodě 2014


Jak jdou dohromady lodě a ochrana přírody? V celém světě patří lodní doprava a používání rekreačních lodí s ekologickými motory šetrnými k přírodě k ekology podporovaným způsobům dopravy a rekreace. Evropská unie na základě připomínek ekologů stanovila nové normy pro motorové lodě a všechny nově prodávané lodě musí mít certifikát CE. Na výstavě v Praze budou představeny nové druhy lodí s hybridním a elektrickým pohonem a nejmodernější benzínové ekologické motory splňující normu Euro 5, stejnou jako nové automobily. Tyto lodě jsou tiché a neznečišťují životní prostředí, naopak pohybem lodního šroubu okysličují vodu a tím jí pomáhají čistit a zejména snižují výskyt sinic, které se u nás velmi rozšiřují, zejména na údolních nádržích jako jsou Slapy, Orlík nebo Brněnská přehrada. Tam, kde je větší provoz rekreačních lodí jako na Slapech, sinice mizí.


Dovolená v přírodě u nás, to je široká oblast turistiky jak kolem řek a jezer, tak zejména cykloturistika, rybaření a pěší výlety do chráněných krajinných oblastí a po hradech a zámcích. I zde si návštěvníci přijdou na své a budou se moci inspirovat v plánech na letošní dovolenou. V uplynulých ročnících byl velký zájem o nákup dovolených na zahraniční zájezdy kanálových lodí do Holandska, Francie a nově do Německa a Polska. Tento druh rekreace spojený s cykloturistikou má obrovský  nárůst a např. u nás na Baťově kanálu bylo loni více než 65 000 rekreantů.


V letošním roce bude možné půjčení lodí bez kapitánských zkoušek na Labi od Týnce nad Labem do Mělníka. Nově je zde také možnost plout po Vltavě z Českých Budějovic na Hněvkovice. Vezmeme li v úvahu velký potenciál řeky Vltavy do Mělníka a Labe do Děčína, je u nás možnost velmi širokého využití rekreační plavby pro rodiny s dětmi a pro zahraniční návštěvníky, zejména z Německa.


Pro ty, kteří se chtějí jenom dobře pobavit a strávit zajímavý den s dětmi nebo přáteli, je připraven bohatý doprovodný program. Pro více informací sledujte stránky www.lodenavode.cz



Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání