Kavárna POTMĚ bude na kolečkách!

Kavárna PotměOjedinělá Kavárna POTMĚ dostane novou podobu. Vznikne z ní historicky první zatemněný autobus, ve kterém vám nevidomí připraví černočernou kávu. Chcete vidět křest? Bude se konat 10. července v 11:30 na Ovocném trhu v Praze a zúčastní se ho řada významných osobností.


Nadační fond Českého rozhlasu jako autor projektu přizval zvučná jména z naší společnosti. Chybět samozřejmě nemůže patronka Světlušky Aneta Langerová, dále Hana Maciuchová, Tomáš Klus, Klára Issová, Pavel Nový, Ondřej Brzobohatý, Anna Polívková a Lucie Výborná. „Na palubě autobusu uvidíte svět novýma očima. Stačí se nechat vést a důvěřovat těm, kteří jsou s tmou dokonale sžití. Sehraný tým nevidomých kavárníků vás usadí do jednoho z šesti kupé a dříve, než vám donesou černou kávu, můžete objevovat organické, ladné tvary prostoru, ve kterém se nacházíte. Každé kupé je očalouněno materiálem s jinou strukturou, aby podněcovala vaši fantazii. Orientace v černočerném prostoru je možná jen po hmatu. Brzy však objevíte, že svět pod rouškou tmy může být nečekaně laskavý, plný vjemů, pocitů, inspirace," uvedla Martina Kaderková, ředitelka NF ČRo. A herečka Hana Maciuchová se připojuje se svojí reakcí. „S důvěrou se obrátím na obsluhující osazenstvo Kavárny POTMĚ s tím, že se na mne mohou oni spolehnout, až z kavárny vyjdou."

Kavárna PotměNávrh a projekt interiéru vestavby do autobusu zcela zdarma zpracovalo renomované architektonické studio pha. Samotnou realizaci pak provedla firma Bomita s.r.o. v čele s panem Bohumilem Kročilem. „Byli jsme již před 3/4 rokem vyzváni, zda bychom neměli zájem architektonicky zpracovat interiér autobusu a vestavět do něho zcela nový provoz - kavárnu, navíc známou Kavárnu POTMĚ. Úkol se nám zdál natolik zajímavý a my máme výzvy tohoto typu rádi, že jsme nakonec kývli. Snažili jsme se o vytvoření zcela neotřelého a tudíž pro diváka i překvapujícího nového světa, který má jednu zásadní ambici, schopnost orientovat se v prostoru zahaleném zcela do tmy pouze podle hmatu," říká Marek Deyl, společník studia pha a dodává: Interiér autobusu byl přes svou složitost proměněn k nepoznání. Tam, kde host tuší známý interiér autobusu MHD, překvapí ho křivolaký povrch stěn, se kterými je neustále v kontaktu."


Chcete si autobus chytit? Zde jsou zastávky:

 

  • 10. 7. PRAHA, Ovocný trh
  • 13. - 15. 7. OSTRAVA, OC Nová Karolina
  • 27. - 29. 7. UHERSKÉ HRADIŠTĚ, Letní filmová škola
  • 25. - 26. 8. PRAHA, Zoo
  • 9. - 12. 9.  BRNO, Malinovského náměstí
  • 14. - 16. 9. JIČÍN, Festival Jičín - město pohádky
  • 25. 9. ŘÍČANY, Masarykovo náměstí
  • 29. - 30. 9. HRADEC KRÁLOVÉ
  • 6. - 7. 10. PÍSEK, Film Festival


Dárci mohou Světlušku podpořit kdykoliv v průběhu roku odesláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS SVETLUSKA (1 DMS = 30 Kč, Světluška obdrží 27 Kč), nebo ve tvaru DMS ROK SVETLUSKA (pravidelná měsíční podpora Světlušky ve výši jedné DMS po dobu jednoho roku). Sbírkové konto Světlušky deset devítek" 99999 99999/0100 je rovněž otevřené po celý rok.



Text: Aneta Šimonková
Foto: Kavárna Potmě





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání