Andělům kralovaly dvě rozdílné generace: Klus a Neckář

Ceny Anděl 2011Jednadvacátý ročník hudebních cen Anděl byl vyhlášen ve čtvrtek večer v pražské Incheba Areně. Tři sošky si odnesl člen nastupující generace Tomáš Klus, večer však patřil hlavně osmašedesátiletému Václavu Neckářovi, který kromě cen za Skladbu a Videoklip roku k hitu PŮLNOČNÍ vstoupil také do Síně slávy. Zpěvačkou roku se stala Lenka Dusilová, objevem Goodfellas a mezi skupinami zvítězili Mandrage.


Moderátorka večera Marta Jandová vkráčela na úvod na pódium v růžových šatech s ukulele v ruce. Chtěla tak symbolicky navázat na loňský ročník, kdy jednotlivé kategorie vtipně písněmi uváděli Tomáš Klus a Eva Farna. Sama ale hned uznala, že touhle cestou se rocková zpěvačka dát nemůže. Ovšem svůj moderátorský výkon nezačala šťastně, když diváky přivítala u přímého přenosu vyhlášení cen Anděl za rok 2001. „Já jsem prostě zpěvačka, mám tendenci mluvit rychle a občas pak řeknu blbosti, ale myslím, že je to stokrát lepší, než kdybych tam říkala pomalu nějaké naučené věty úplně správně,“ řekla pak po přenosu Jandová.

Ceny Anděl 2011A úvod byl pořádně rockový i na vedlejším hudebním pódiu. Wanastowi Vjecy vystřídala Lucie Bílá s kapelou Arakain, s níž vyráží na turné. Mnohonásobná Slavice v hitu „Tygřice“ zpívala o dlouhé noci, což byla v případě té „Andělské“ pravda. Pak už se vyhlašovala první kategorie. Skupinou roku se stala populární partička Mandrage, která si přišla pro cenu v černo-červené kombinaci. „Jsme z toho trochu konsternováni. Mysleli jsme si, že to vyhrajou Tata Bojs. Na Grammy všichni děkovali Bohu, což my nebudeme, protože ten má pro naši tvorbu asi takový přínos, jako coververze italských hitů Michala Davida pro naši scénu,“ uvedli v děkovné řeči Mandrage.

Pak už se rozjelo galapředstavení Neckáře a Kluse. Nejdříve Neckář porazil Kluse i Mandrage v kategorii Skladba roku s hitem „Půlnoční“ a poprvé za večer se dočkal standing ovation od celé haly. Cenu předávala Marie Rottrová, která poradila jako návod na úspěšné písně autorskou tvorbu. Na to pak Neckář reagoval: „Já jsem za celý život žádnou píseň nesložil, ale děkuji kamarádům, kteří mně věnovali tak krásnou písničku.“

A pak přišla první soška také pro Kluse. A hned za Zpěváka roku. „Chvěji se touhou po tom něco říct a už teď vím, že to nedopadne,“ pravil mladý zpěvák se svým typickým humorem. Pak v Mezinárodní den žen přidal poděkování pro svou matku, její matku a matku její matky. Další hudební vložky mezi jednotlivými kategoriemi obstaraly nominované zpěvačky: Tonya Graves, Lenka Dusilová a Anna K, kterou doprovázel početný dětský sbor.

Ovšem samotné sošky se opět předávaly dvěma hlavním hvězdám večera. „Půlnoční“ byla oceněna i za Videoklip roku. Režisér Tomáš Luňák, který stál i za snímkem Alois Nebel, z něhož jsou v klipu použité záběry, pak opět nešetřil samotnou anketu. „Jsem rád, že vznikly nově ceny Vinyla a Apollo a bylo by hezké, kdyby někdo vrátil důstojnost i Cenám Anděl,“ prohlásil Luňák.

Ceny Anděl 2011Následující soška pro Kluse tentokrát nevzešla z hlasování akademiků, ale zasloužil si jí díky svým fanouškům, kteří kupovali jeho loňskou desku „Racek“ nejvíce ze všech. I když Michal Dvořák oznámil počet prodaných kusů číslovkou 13 092, Klusovi a jeho kytaristovi Jirkovi Kučerovskému se to na oko nelíbilo. „Nám říkali přes třicet tisíc, že to mělo být, tak bychom nechtěli diváky mystifikovat,“ prohlásil Klus.

Další dvě ceny byly konečně trochu změnou. Tonya Graves nominovaná v kategoriích Zpěvačka a Objev roku neproměnila ani jednu možnost. Mezi zpěvačkami totiž zvítězila Lenka Dusilová, která si pro cenu přijela z Aljašky. „Mrzí mě, že si nemůžu zahrát s muzikanty z žánrových cen, protože tady to je dobrá šance se ukázat. Nic proti, ale tak to prostě je,“ řekla Dusilová opět na adresu pořadatelů. Anděla za Objev roku pak získala partička Goodfellas, jejíž členové děkovali obrovskému množství dívčích jmen. „To jsou ženy, které jim ještě nedaly,“ glosovala to na závěr vtipně Jandová.

A pak už přišla opět řada na „Racka“. Ten sklízel úspěchy nejen u fanoušků, ale i u odborníků, takže si Tomáš Klus mohl přijít pro třetího Anděla za Album roku. „Děkuji akademikům, kteří ocenili naši pokojovou práci,“ připomněl Klus, že celou desku nahrával ve svém bytě. „Chtěl bych také vyseknout poklonu Lence, jejíž deska Baromantika je skvělá. A souhlasím s ní v tom, že muzika je jenom jedna a že patří pod jednu střechu,“ dodal v narážce, že žánrové ceny ankety Anděl se vyhlašovaly už před týdnem v Paláci Akropolis.

Po krátké pauze přišel ještě jeden zajímavý, spíše vzpomínkový blok. Otec Marty Jandové Petr zahrál s Olympikem píseň „Jako za mlada“ a následně dostal speciálního narozeninového Anděla k letošnímu padesátiletému výročí od vzniku kapely. Sám Janda pak uvedl do Síně slávy Václava Neckáře, kterému opět tleskala zaplněná hala dlouho ve stoje. „Chci poděkovat akademikům, že na mě nezapomněli. A také fanouškům, kteří mi drželi celých čtyřicet let palce. Právě se skupinou Bacily letos slavíme čtyřicátiny a skoro tak doháníme Olympic. Také chci poděkovat všem autorům a hlavně bych chtěl pozdravit Zdeňka Rytíře do Řevnic, který je už přes rok nemocný, a doufám, že se ještě jednou vrátí na pódium,“ dodal Neckář, který pak ještě skladbu „Půlnoční“ na závěr celého večera zazpíval.

POZOR: Popovídali jsme si na slavnostním předávání Andělů s písničkářem Tomášem Klusem. Rozhovor vychází v sobotu dopoledne, nepropásněte ho!






Text: Pavel Urban
Foto: Luboš Kováč





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání