Ceny Českého lva jsou rozdány

Český lev 2011V sobotu 3. března patřil Velký sál pražské Lucerny dlouho očekávanému předávání filmových cen Český lev. Moderátorkou galavečera se letos stala zpěvačka Lucie Bílá, která na pódiu přivítala řadu známých osobností. Mezi nejvíce oceněné filmy patřila Poupata se čtyřmi trofejemi, Alois Nebel se třemi soška a in memoriam také Odcházení Václava Havla. Osobně jsme se na akci vydali, abychom vám prozradili vše, co se na ní dělo.


Slavnostní předávání filmových cen Český lev zahájila zpěvačka a v ten večer i moderátorka Lucie Bílá písní „Život je jen náhoda“. Mezitím se stačila trochu rozkoukat a zvyknout si na svou novou roli. Ač to byla její první moderátorská zkušenost, ujala se jí s plným nasazením a celý večer se snažila působit nenuceně a přirozeně. Jen diváci a přítomní hosté si museli zvyknout na to, že letošní galavečer nebude v humorném podání, jako tomu bylo u předchozích ročníků například v podání Jana Budaře, Pavla Lišky nebo Bolka Polívky. Tentokrát se vsadilo na styl, eleganci a ženské charisma. Někomu Bílá sedla, jinému zas ne. V tomto ohledu se názory rozchází dle diváckých očekávání.

Český lev 2011Prvním hostem, který se na pódiu objevil, byla současná ministryně kultury Alena Hanáková, která se svěřila: „Úplně nejzářivější z těch všech minut, které jsem prožila (pozn. redaktora: ve své funkci), byl okamžik, kdy vládou prošel zákon o audiovizi a podpoře tuzemské kinematografie, na který jsme čekali 15 let.“ Sama Hanáková by cenu věnovala všem, kteří chodí do kina, podporují českou kinematografii a českou kulturu. Lva za Mimořádný přínos české kinematografii předala herci Josefu Somrovi. Ten sklidil při přebírání sošky mimořádný aplaus, lidé v sále stáli a dlouze tleskali, aby vzdali umělci svůj hold. Velmi dojatý Somr nezapřel svůj přirozený humor, když prohlásil: „Musím říct, že ještě nikdy kvůli mně nepovstalo ze svých sedadel tolik lidí jako teď, a to jsem jel před chvílí v tramvaji a v metru.“ Herec oslaví v dubnu své 78. narozeniny.

Po rekapitulaci českých hraných a animovaných snímků za rok 2011 přišla dvojice Květa Fialová a Karel Gott. Po vzájemném popichování, které všechny přítomné příjemně pobavilo, vyhlásili snímek, jenž se stal v loňském roce divácky nejúspěšnějším. Statistika unie filmových distributorů zaznamenala následující umístění: 5. pozice Saxána a Lexikon kouzel, následuje Nevinnost, bronzovou příčku obsadil Perfect Days: I ženy mají své dny, 2. místo patřilo Lidicím a nejsledovanějším filmem se stali Muži v naději, který dle slov Jana Brodáče, distributora společnosti Falcon, vidělo necelých 900 tisíc diváků.

Jakub Prachař a Vojtěch Dyk publiku představili svou tzv. kšando-kravatu a předali cenu za Nejlepší zvuk. Tu si odnesl Ondřej Ježek a Viktor Ekrt za snímek Alois Nebel. Lucie Bílá nechala kolovat po divácích jednu ze sošek křišťálového lva a prozradila o ní, že váží 3,5 kila a měří 33 centimetrů. Bára Seidlová spolu s Jiřím Pechou předala lva Taťjaně Medvecké za Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Dům. Porazila tak nominovanou Annu Linhartovou a Simonu Babčákovou.

Český lev 2011Návštěvníci portálu Seznam.cz mohli hlasovat o nejoblíbenějšího českého žijícího herce. Mezi top deseti se umístil například Martin Dejdar, Ivan Trojan nebo Miroslav Donutil. Třetí pozici získal Radim Fiala, před ním se umístil Karel Roden a na špici vítězů byl Ondřej Sokol, který ztvárnil neodolatelného homosexuála ve snímku Perfect Days: I ženy mají své dny. Jiří Stivín a Michal Pavlíček společně předali cenu za Nejlepší výtvarné řešení filmu, kterou získal Alois Nebel a jeho tvůrci - architekt Henrich Boraros, supervizor animací Noro Držiak a výtvarník Jaromír 99.

Cenu za Nejlepší střih předal Karel Halas a František Černý. Vysloužil si ji Jiří Brožek za snímek Odcházení. Byl natolik překvapený a dojatý, až zcela ztratil slova, a tak jen symbolicky pokynul vztyčenou rukou panu Havlovi nahoru do nebe. Dvojice Petra Černocká s Janem Hrušínským vyhlásila kategorii Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, za působení ve filmu Nevinnost byl oceněn Hynek Čermák.

Varhan Orchestrovič Bauer a Mario Klemens odevzdali Českého lva Petru Kružíkovi a Ondřeji Ježkovi za Nejlepší hudbu, a to ke snímku Alois Nebel. Lucie Bílá osvěžila večer dalším songem „Mackie Messer“ s dobovým videoklipem, který byl symbolickou vzpomínkou na první spolupráci muzikantů a filmařů. Vzápětí se na pódium dostavil Ondřej Soukup a Filip Renč. Ocenění za Nejlepší dokument z jejich rukou přebral Martin Mareček za dílo Pod sluncem tma. Režisér neskrýval překvapení a svůj prostor na jevišti využil k apelování na společnost Mattoni: „Přál bych si, aby generální sponzor této akce taky v sobě objevil nějakého lva a přistoupil s odhodláním k renovaci lázní Kyselka, protože vlastnictví znamená zodpovědnost.“ Zůstal však bohužel jediným umělcem, který si dovolil někoho popichovat a otevřeně vyzval k nějaké nápravě.

Český lev 2011Slavnostní galavečer se pomalu blížil do finále. Ivan Hlas a Martin Dejdar vyhlásili Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, cenu získala Anna Geislerová, jež ztvárnila postavu ve filmu Nevinnost. Půvabné dámy Eva Pilarová a Pavlína Filipovská ocenily Nejlepšího kameramana. Sošku si odnesl Vladimír Smutný za Poupata. Asi nikoho nepřekvapilo, když Jiří Korn společně s Jiřím Kaňkou oznámili, že Českého lva za Nejlepší scénář dostává in memoriam Václav Havel. Cenu přezvala jeho manželka Dagmar Havlová se slovy: „Děkuji Akademii za sebe, za Vaška, určitě by měl radost. I já mám radost.“

Portál Seznam.cz uspořádal rovněž anketu o nejoblíbenější českou žijící herečku. Mezi top 10 se dostala Eva Holubová, Tatiana Vilhelmová, Ivana Chýlková nebo Simona Stašová. Třetí místo patřilo Haně Maciuchové, stříbrné Elišce Balzerové a na nejvyšším stupni stanula Zlata Adamovská. Cenu za Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli přebral z rukou Václava Neckáře a Jitky Zelenohorské Vladimír Javorský za Poupata.

Předposlední cenu předala Marta Kubišová a Petr Malásek, a to za Nejlepší režii, která připadla Zdeňku Jiráskému za snímek Poupata. Závěrem zbývalo vyhlásit, který film získá ocenění s titulem Nejlepší film. Dle očekávání a dosavadních úspěchů v počtu nasbíraných lvů připadlo snímku Poupata. Porazila tak nominované filmy Alois Nebel, Nevinnost, Odcházení a Rodina je základ státu. Cenu předal generální ředitel Karlovarských minerálních vod, Jitka Molavcová a Jiří Suchý producentům Jiřímu Schwarczovi a Veronice Schwarczové ze společnosti Cineart Art Tv Prague.

Český lev byl letos pojat trochu v odlehčeném stylu. Oproti předchozímu ročníku to nebyla až tak rozjetá jízda, ale tvůrci se s tím poprali se ctí. Vzhledem ke zvolenému tématu „láska“ můžeme navíc předpokládat, že ono zvolnění tempa bylo cílené. Pěkně připravená byla speciální projekce, která se v krátkých pauzách objevovala nad hlavním pódiem mezi vyhlášeními. Tanečníci tentokrát příliš nevynikli, jejich nezvýraznění bylo snad úmyslné. Nechme se překvapit, co si připraví filmové ceny Českého lva na příští rok, kdy se budou předávat již po dvacáté.

 

SPECIÁL: V úterý se můžete těšit na fotoreportáž z afterparty Českého lva. V Lucerna Music Baru vystoupila skupina Nightwork, která přítomné dobře bavila.





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Aleš Hrubý





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání