Kristýnka s Downovým syndromem bude mít muzikálovou premiéru

splněné dětské přáníV sobotu 15. února zavítal tým Splněného dětského přání do Litvínova. Představitelky neziskové organizace přijely za 17letou Kristýnkou, aby jí osobně poznaly a prozradily jí, že se stane účastnicí 4. kola nazvaného Staň se muzikálovou hvězdou. Holčička byla překvapená, a jakmile informaci vstřebala, vrhla se organizátorkám a mamince kolem krku. Nejenže si splní přání a zazpívá si na opravdovém divadelním jevišti, ale navíc uvidí poprvé v životě muzikálové představení.


Ačkoli mělo být dle dostupných předpovědí slunečné počasí a teplo, nad Litvínovem se honily po obloze mraky a tu tam i sprchlo. Z plánovaného setkání na tamním náměstí tak rázem sešlo. Zachránila nás však místní cukrárna U Radnice, která nabízela nejen teplo a spoustu dobrot, ale především příjemné prostředí. Jako stvořené pro první setkání s Kristýnkou.

Holčička seděla u stolu po boku maminky a jejího přítele, a když tým Splněného dětského přání, zbystřila. „Ty jsi určitě Kristýnka, viď?“ uvítala ji její jmenovkyně z neziskové organizace. Společně s Martinou se jí představila a prozradila, proč do Litvínova přijeli. „Kristýnko, my o tobě víme, že zbožňuješ písničky Michala Davida a známe krásný muzikál Děti Ráje, ve kterém mnoho z nich zazní. Maminka nám poslala tvůj obrázek. Na ten jsi namalovala sebe jako krásnou zpěvačku na jevišti, to by sis přála zažít?“ 17leté slečně zajiskřila očka a přikývla. „Dobře, Kristýnko, tak mi ti tvůj velký sen splníme – příští sobotu 22. února přijedeš do Prahy a Splněné dětské přání tě vezme do divadla, kde se podíváš do zákulisí, seznámíš se s patrony Šárkou Markovou a Františkem Pytlounem a s nimi si můžeš zazpívat na skutečném jevišti,“ nastínila Martina Šmejkalová.

Slečna se usmívala od ucha k uchu, ale ještě chvíli jí trvalo, než všechny informace dostatečně strávila. Když odcházela z cukrárny, pomalu si začínala pobroukávat píseň „Děti Ráje“. Další zastávka byla u Kristýnky doma, organizátorky byly moc zvědavé, jak vypadá její pokojíček. Maminka však nejprve tým Splněného dětského přání pohostila výtečným obědem, se kterým jí pomohl její přítel, a aby všem lépe chutnalo, přidala i vtipnou příhodu. Původně chtěla rodinka připravit jako pohoštění guláš, ale po celodenním vaření zjistila, že maso není stravitelné. Na druhý pokus se vrhla na segedínský guláš, ale ani tentokrát jim nebylo přáno. Do třetice všeho dobrého zvolili halušky se zelím a uzeným, a jak se ukázalo, byla to skvělá volba – všem u stolu moc chutnalo!

splněné dětské přání


Pro Martinu a Kristýnu to však nebylo jediné překvapení. Dívka každou obdarovala kytičkou tulipánů, obrázky, které sama namalovala a také ručně vyráběnou chobotničkou. Nejcennějším dárkem pro Kristýnu ze Splněného dětského přání však byla malá blonďatá panenka s jejím jménem. Holčička jí prozradila, že se o ni starala celých 17 let.

Bez dárků nepřijely samozřejmě ani organizátorky. Malé Kristýnce přivezly omalovánky, pohádkové pexeso, CD s pohádkami „Děti Ráje čtou svým dětem“ a také hudební CD s písněmi z muzikálu Děti Ráje. Velkou radost holčičce udělalo tričko v její oblíbené růžové barvě, které Splněné dětské přání vyrobilo speciálně pro ni.

Kristýnka o sobě prozradila mnoho zajímavých informací. Maminka se o ni velmi pečlivě starala a díky tomu se jí daří v současné době studovat na internátní škole. Své dovednosti rozvíjí především v oblasti vaření, vyšívání a zahradničení, Splněnému dětskému přání se však svěřila, že se nejvíce ze všeho touží stát švadlenkou. A co láska? To se hned 17letá slečna usmívala od ucha k uchu a prozradila nám, že je v současné době zamilovaná. A tak jsme Kristýnku navnadili, že o lásce je i muzikál Děti Ráje. Hned na to se holčička opět vrhla do tance a zpěvu, aby byla na své první vystoupení na jevišti pořádně připravená. A nutno dodat, že to dělala s opravdovým zapálením.

Splněné dětské přání tentokrát rozzáří oči i dalším dětem
Společně s přihláškami k účasti ve 4. kole dostaly organizátorky Splněného dětského přání i jednu neobvyklou žádost. Paní Jana, která žije se svými dcerami ve Valašském Meziříčí, se svěřila, že obě její holčičky mají onemocnění zvané mluvní negativismus. V praxi to znamená, že málo komunikují a velmi omezeně projevují své emoce. Děti Ráje jim však pomáhají dělat obrovské pokroky. Jak je to možné? Paní Jana ve svém dopise mimo jiné uvedla: „Děvčata si muzikál nesmírně zamilovaly a díky tomu dělají (pro mě) velké posuny ve své komunikaci. Příkladem uvedu, že když při prvních dvou představení, kdy celé divadlo stálo a tleskalo, mé děti byly sice naprosto šťastné, ale jen seděly a pozorovaly. Na dalším představení už vstaly a tleskaly také, což je pro mě úspěch a radost. No, a když jsme se vracely po páté, tak dokonce zpívaly. A to je důvod proč, i přes vzdálenost, pojedeme po šesté.“ Holčičky mají velký sen – setkat se s herci muzikálu, vyfotit se s nimi a získat jejich podpisy. Shodou okolností se rodina zúčastní představení, které se uskuteční v sobotu 22. února, kdy proběhne 4. kolo Splněného dětského přání nazvané „Staň se muzikálovou hvězdou“. Organizátorky se pokusí splnit sen i 14letým dvojčatům.

 




Text: Mia
Foto: Splněné dětské přání





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání