TIPY NA DÁRKY: Hudební CD, která potěší příležitostné i náročné posluchače

kulturní servis pulsRádi byste potěšili své blízké dárkem, který potěší jejich srdce i uši, ale nevíte, jaké CD s nepřeberné nabídky vybrat? Kulturní servis Puls přináší pár příkladů pro inspiraci. Oblíbená zpěvačka Lucie Vondráčková, šmrncovní Markéta Konvičková, vždy originální skupina Nightwork, průbojná Gábina Gunčíková, svéhlavá Iva Frühlingová nebo legendární dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák.


Nejnovější album stříbrné Slavice Lucie Vondráčkové s názvem „Oheň“ vyšlo v den jejích narozenin, tedy 8. března 2013. Kromě velmi úspěšného prvního singlu nazvaného „Co s tou touhou“, který pochází z autorské dílny světoznámé Kari Kimmel, najdete na tanečně laděné desce i hit loňského léta z filmu Rebelka „Kdy vzlétnu já“, krásný vánoční duet s Petrem Koláře „Vánoce bílý“ či titulní píseň z filmu Babovřesky „S láskou nám je líp“.

Nenápadná identifikace barvy vlasů zpěvačky a deska plná fotografií maturantů různých povah dávají tušit, že i nové album bude multižánrové, plné silných melodií a moderních aranží. CD je vlastně splněným snem Markéty zabrousit i do hudebních vod, ve kterých by ji její fanoušci nečekali, takže vedle skvěle vystavěných balad někdy až šansonového typu se na albu objevují i zcela moderní současné dancové kousky z dílny Tomáše Zubáka, Patrika Karpenského, mladé autorky Elis či dokonce cenami ověnčeného Borise Carloffa. Originálním zpestřením alba je i řada duetů s Denisem Lachem, Danielem Mrózkem a Elis. Na desce je také speciální verze písně „Cizí světy“, kterou Konvičková nazpívala s těžce nemocnou 15letou Nellou Liškovou, které tím nezisková organizace Splněné dětské přání vyplnila její sen.

Třetí deska partičky NightWork se jménem „Čauki Mňauki“ je směsicí stylu a žánru, což je pro skupinu, která je od svého vzniku hudební chameleon typické. Všechny písně mají české texty, které jsou často opepřené ironií a satirou. CD obsahuje jak taneční, tak i pomalé skladby. Na desce je jako bonus klavírní balada „PíseňOlásce“, která je ústředním songem nejnovějšího českého filmu Jiřího Vejdělka „Něžné vlny“. Deska „Čauki Mňauki“ je na dlouhou dobu posledním počinem této kapely – v současné době vyhlásila uměleckou pauzu.

Nové album oblíbených písniček legendární autorské dvojice Uhlíře a Svěráka z televizního pořadu Hodina zpěvu. CD pojmenované „Alchymisti“ obsahuje 16 novinek i hit „Ať smolařům je hej“ a navíc také píseň z pohádky „Rozum a cit“ z Werichova filmu Fimfárum 3. Dalšími skladbami jsou například „Město na řece“, „Kolony“, „Eskymáček“ nebo „Bára se ráda bojí“. Pobavte se chytlavými a hezkými texty, které příjemně pobaví celou rodinu.

Na konci září spatřila světlo světa čtvrtá řadová deska zpěvačky Ivy Frühlingové nazvaná „Chic á Paris“. První ochutnávku obstaral pilotní singl "Hey Hey Hey". Umělkyně prozradila, že texty na svou novou desku sepsala na Tenerife, v Londýně, Torontu, Denveru, Los Angeles, Paříži i ve Skotsku a můžete z nich cítit cesty i momentální rozpoložení, ve kterém se nacházela. Interpretka svou novinku věnovala všem třicátnicím. Na desce najdete také skladby „Big Confession“, „Models“, „1, 2, 3...“, „Day Of Loving“, „Toxic Boy“ nebo „Amerika“.

Je spousta hvězdiček z talentových soutěží, které po první vydané desce a úpadku popularity, zájmu médií i veřejnosti svůj boj o místo na slunci vzdají a vydají se po pohodlnějších cestách života. I Gabriela Gunčíková zažila velký otřes, ale nová deska ukazuje, že ho zvládla a může kráčet dál za svým cílem. Zpěvačka sice dělala hosta na turné Karla Gotta, ale v současnosti se hlavně snaží pořádně nakopnout vlastní sólovou kariéru. Dopomoci jí k tomu má aktuální album „Celkem jiná". Tato nahrávka je skutečně celkem jiná než první deska "Dvojí tvář", která vyšla v roce 2011 a reflektovala zpěvaččin úspěch v soutěži Česko Slovenská SuperStar. Tam dostaly hlavně prostor covery.

 





Text: Mia
Foto: Bontonland





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání