Čím je významný 16. červen 2013? Bude Den otců!

Den otců 2013Svátek, který se v České republice teprve zabydluje a pomalu dostává do povědomí veřejnosti, má již dlouhou existenci. Prozradíme vám nejen, jak vznikl nápad na jeho realizaci, ale také, kam můžete s tatínky v neděli vyrazit a užít si s nimi příjemný den. Vždyť i muži by měli vědět, že jsou pro své děti a ženy důležití.


Tradici oslavy otců založila Američanka Sonora Smart Doddová, která chtěla ocenit úsilí, s nímž se o ni a další čtyři sourozence staral její ovdovělý tatínek. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington 19. června 1910, v den narozenin Sonořina otce. Popularita tohoto svátku ale rychle rostla, a tak v roce 1966 se díky prezidentovi Lyndonu Johnsonovi stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců.

Kde můžete Den otců oslavit?
Zámek Loučeň pořádá v neděli 16. června již 3. ročník Dne otců. Pro všechny tatínky i dědečky v doprovodu jednoho dítěte je připravený vstup zcela zdarma. Tátové si navíc ještě zdarma pochutnají na zmrzlině. A pozor, jde o táty všeho věku, takže i o otce otců. Tedy za předpokladu, že tátové sobecky nenechají doma své dítě - ať jsou mu 4 měsíce, 4 roky, nebo třeba 40 let! V zámeckém parku budou připraveny pro malé i velké návštěvníky zábavné hry.

Den otců 2013


Na oslavu Tátafestu můžete v neděli vyrazit v Praze. V parku Parukářka se budou od 14 do 18 hodin pořádat koncerty, divadelní představení a sportovní dílny. Připravená je také tombola o atraktivní ceny. Vstup je pro všechny zdarma. Těšit se můžete na koncert legendární kapely Laura a její tygři. Tatínkové jistě ocení stánky s občerstvením a improvizovanou hospodu. Tátafest v České republice je pořádán již od roku 2007.

Den otců se letos oslaví opět i v Ústí nad Orlicí a to 16. 6. na hřišti RC Srdíčko. Můžete se těšit na divadlo Pa. Le. Ťác. I. z Pardubicka. Pro akčnější návštěvníky bude připravena lukostřelba, bouchání do bubnů i boxovacích pytlů. Všechny bez rozdílu pak zajisté potěší ochutnávka tradiční grilované kýty.


Tátafest se také uskuteční v Plzni, a to s podtitulem "Tátohrátky aneb s tátou za mořem". Akci pořádá Rodičovské centrum Vlnka. Pro otce s dětmi bude připraveno 10 zábavných stanovišť a doprovodný program, na kterém mohou diváci vidět místní potápěčský klub s ukázkami potápěčské techniky, ranč Šídlovák umožní svezení na živých koních a skauti budou mít připravené menší lanové centrum. Michal Vybíral připraví pro tatínky přednášku o aktivním otcovství. Na výtvarné dílně se bude vyrábět loďka ze dřeva a papíru. V půjčovně vodáckých potřeb budete mít k dispozici možnost vyzkoušet si vodácké umění na kánoích. Po celou dobu bude hrát k dobré náladě kapela KBAB.

 

Den otců 2013


Letos se opět uskuteční Tátafest i v Klimkovicích a to od 15 hodin. Na zahradě CVČ Mozaika se můžete těšit na Mažoretky Komtess, dobrou muziku, divadlo, výstavu "Táta a já" i na bleší trh. Tatínky jistě zaujme vystoupení břišních tanečnic a rocková kapela Yezz. V 18 hodin si nenechte ujít losování vyhlídkového letu nad Klimkovicemi a okolím. Dobré pití a jídlo je zajištěno. Nebude chybět ani zábava pro děti – malování na obličej, trampolína, kreativní dílna a soutěže.

Také Jaroměř se přidá k oslavám - od 10 hodin začne i zde Tátafest aneb zábavné odpoledne pro táty a jejich děti v Rozmarýnkově zahradě. Drobné občerstvení je zajištěno, a tak si s sebou stačí vzít pouze dobrou náladu.



Text: Martina Šmejkalová
Foto: Morguefile





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání