Desátou Českou Miss korunuje Sophia Loren

česká miss 2014Která z finalistek se stane desátou Českou Miss, se nedozvíme dříve než 29. března, kdy proběhne finále jediné národní soutěže krásy v ČR v přímém přenosu na Primě. Už dnes ale víme, že korunku převezme královna krásy od legendy světové kinematografie, sex symbolu 60. let a jedné z nejkrásnějších žen světa Sophie Loren, která letos zasedne v porotě.


„Sophia Loren je pro mě stále synonymum krásy, talentu, přitažlivosti a smyslnosti. Jsem ráda, že legenda stříbrného plátna zavítá díky České Miss i do České republiky. Je to dáma, která má co říct současným ženám bez ohledu na běh času. Je dobrým příkladem toho, jak lze s krásou a talentem celoživotně zacházet. Těším se upřímně na setkání s hvězdou večera", prozradila ředitelka soutěže Michaela Maláčová.

Účast celosvětově známé osobnosti v porotě jediné soutěže krásy je už tradicí. V minulých ročnících přijali pozvání například Alain Delon, Ivana Trump, Jean Claude Van Damme, Claudia Cardinale nebo Ornella Muti.

Sophia Loren
česká miss 2014Hvězda světové kinematografie s italskými kořeny je jednou z nejslavnějších a nejvíce oceňovaných hereček. Svou kariéru začíná v Itálii na počátku padesátých let, o necelých deset let později již podepisuje smlouvu s filmovým studiem Paramount Pictures a ze Sophie Loren se stává filmová star mezinárodního rozsahu.  

60. a 70. léta přinášejí desítky rolí ve filmech předních italských i hollywoodských režisérů, kde hraje po boku neméně zvučných jmen, jakými jsou Marcello Mastroianni, Carry Grant, Gregory Peck, Paul Newman a nespočet dalších. Horalka, Manželství po italsku, Včera, dnes a zítra nebo Verdikt to je jen nepatrný výčet filmů, ve kterých na vrcholu své kariéry excelovala.  Její výkony sbíraly nejrůznější filmová ocenění po celém světě. Je držitelkou dvou Oskarů, Zlatého glóbu, Zlatého medvěda, Césara a řady dalších.

O životě slavné umělkyně
Sophia Loren se narodila 20. září 1934 v Římě jako nemanželské dítě. Vyrůstala se sestrou a matkou v chudých podmínkách v malém městě nedaleko Neapole.  V jejím životě nastal zásadní zvrat, když se coby čtrnáctiletá přihlásila do soutěže krásy. Dostala se mezi finalistky a její další kroky zamířily do Říma. Živila se jako modelka a poprvé se také objevila před kamerou.  V roce 1950 se účastnila další soutěže krásy Miss Řím, skončila druhá a seznámila se s  producentem Carlem Pontim, který tehdy seděl v porotě a za kterého se později provdala. Ponti pomáhal mladé Sofii prosadit se u filmu. Po několika epizodních úlohách si v roce 1953 zahrála hlavní roli ve filmu Aida.  

Na konci 50. let už byla italskou hvězdou a celosvětový věhlas na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1960 ztvárnila hlavní roli ve filmu režiséra Victoria de Sicy podle románu Alberta Moravia Horalka, která jí vynesla světovou slávu, řadu ocenění, včetně toho nejvyššího- Oskara za ženský herecký výkon v hlavní roli. Následující dvě dekády šla Sophia z role do role.

česká miss 2014Čeští diváci si jistě pamatují z komedií Boccacio´ 70 (1962), Včera, dnes a zítra (1963) a Manželství po italsku (1964), nebo dramat Verdikt (1974), Zvláštní den (1977) a mnoha jiných. Jejím filmovým partnerem býval převážně Marcelo Mastroianni, po jejím boku se ale objevily i takové hvězdy jako Anthony Perkins (Farma pod jilmy 1958), Carry Grant (Housebot 1958), Paul Newman (Lady L 1965), Gregory Peck (Arabesky 1966) nebo Marlon Brando, s nímž si zahrála v posledním filmu Charlieho Chaplina Hraběnka z Hong-kongu (1967). Od osmdesátých let filmových nabídek ubývalo, i tak si Sophia Loren zahrála další zajímavé role, například v roce 1994 ve filmu Prêt-à-porter režiséra Roberta Altmana, kde se sešla s herečkami Juliou  Roberts nebo Kim Basinger.

Naposledy se na plátně objevila v roce 2009 v muzikálu Nine.  Sophia Loren má na svém kontě přes devadesát filmových a televizních rolí, za které posbírala přes padesát cen a dvě desítky nominací. Po boku manžela Carla Pontiho, se kterým má dva syny, žila až do jeho smrti v roce 2007. V dnešní době žije střídavě v Kalifornii a ve Švýcarsku, herectví se již nevěnuje, ale společenskému životu se nevyhýbá. Krása ji provázela celý život a i v pokročilém věku může být na svůj vzhled právem pyšná, což dokazuje i fakt, že se v roce 2007 stala titulní tváří kalendáře Pirelli. Sophia Loren navštíví díky České Miss Českou republiku poprvé.

 


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání