Z rukou Blanky Matragi se zrodil krásný fénix

blanka matragiUznávaná módní návrhářka, krásná ženy s ohnivými vlasy, ztělesnění kreativity, originality a naděje – tak bychom mohli charakterizovat Blanku Matragi. Společnost Central Group chtěla neobvyklým způsobem oslavit své 20leté působení na trhu, proto umělkyni oslovila s žádostí, zda by byla ochotná připravit pro tuto příležitost speciální kolekci. Dostala název Zrození fénixe. Co o ní Matragi prozradila?


Už ve čtvrtek 13. února ožije Obecní dům v Praze Unikátní fashion show pro charitu. Během večera vystoupí houslový virtuos Pavel Šporcl, operní hvězda a sólistka Národního divadla Praha Andrea Kalivodová. Hlavním bodem večera bude premiéra exkluzivní módní kolekce Ready-to-Wear a Couture „Znovuzrození Fénixe“, kterou připravila Blanka Matragi. Vstupenky jsou beznadějně vyprodané, zbývají poslední exkluzivní lístky do Primátorské lóže. Více se dozvíte na www.matragi2014.cz

Co motivovalo Blanku Matragi k realizaci kolekce Znovuzrození Fénixe?
Když mě vedení společnosti Central Group oslovilo se svou nabídkou, zda bych nevytvořila novou módní kolekci a námět pro jejich charitativní galavečer k oslavě 20. výročí od založení společnosti, trvalo mi nějaký čas, než se mi podařilo s touto výzvou poprat.

Pak jsem ale při své pracovní cestě do Spojených arabských emirátů (dále jen SAE) poznala úžasný projekt výstavby Zayed National Museum, které vzniká v rámci projektu zahrnujícího výstavbu hned několika multifunkčních kulturních budov. Muzeum je stavěno za podpory prezidenta SAE, šejka Khalifa bin Zayed Al Nahyan, a tvar budovy odkazuje na křídla sokola, jakožto symbolu kulturního dědictví Emirátů.

Tato jedinečná, avantgardní a nadčasová stavba mi ihned evokovala bájného ptáka fénixe a jeho legendární schopnost znovuzrození se z vlastního popela. Až po návratu domů mi začal plně docházet metaforický význam křídel a síla fénixe, který se vynořuje z dávných pověstí a je nadějí nejen pro současnou, ale i budoucí generaci.

Současná doba se vyznačuje honbou za dlouhověkostí, omlazovacími séry, zodpovědným přístupem k vlastnímu tělu a taktéž vlekoucí se finanční a morální krizí. Mnoho lidí s nadějí vzhlíží k různým modlám v podobě celebrit, vysněných světů a pochybných spolků. V podstatě ale všichni čekáme na znovuzrození a přílet bájného fénixe, aby nám ukázal cestu a pomohl nám vyváznout z deficitu morálky, který nás naplňuje skepsí, apatií a rezignací na vyšší hodnoty.

Abych naději a energii, kterou mi fénix nabídl, mohla zprostředkovat i ostatním, vytvořila jsem kolekce Ready-to-Wear a Couture šatů, které dohromady čítají okolo 80 modelů. Motivy ochranářských křídel, ostrého zobáku, prozíravého oka a lehkého peří se promítly do krátkých i dlouhých večerních šatů, přehozů, tunik a mnoha dalších modelů vyráběných z organzy, šifonu, sametu, saténu, tylu a pajetek.

Při práci jsem kombinovala svou techniku autorské malby na hedvábí, ale i její následnou reprodukci digitálními stroji. Taktéž veškeré použité krajky byly vyrobeny dle mých návrhů tak, aby v sobě nesly odkaz fénixe.

Znovuzrození Fénixe považuji za téma, s nímž se může ztotožnit každý člověk žijící v dnešním světě. Doufám, že se mi jeho náboj, který mi dodával nezbytnou sílu během dlouhých příprav této akce, podaří přenést i na ostatní!

 






Text: Mia
Foto: Www.matragi2014.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání