MBPF Weekend den čtvrtý: Úchvatné finále i únavné čekání

prague fashion weekendMercedes-Benz Prague Fashion Weekend skončil! Po čtyřdenním maratonu přehlídek konečně můžeme zvolnit a kromě fotek se probírat i vzpomínkami na akci, která předčila veškerá očekávání. S čistým svědomím dnes můžeme říct, že Praha je módní metropolí a MBPFW se se vztyčenou hlavou může hrdě postavit vedle světových módních událostí. Neděle byla hlavně ve znamení mladé české módy, ale co by to bylo za zakončení bez pořádného překvapení.


Poslední den MBPFW byl věnován převážně začínajícím českých tvůrcům. Jak těm, kteří si na českém módním poli pomalu, ale jistě vyšlapávají cestičku mezi jejich slavnějšími kolegy, tak i těm, kteří jsou v naprostých začátcích, tedy studentům.

A právě studentské přehlídky VOŠON Praha a VŠUP Ateliér módní tvorby Pavla Ivančice zahájili nedělní program. Po mladičkých umělcích následovala už mnohem známější jména jako Jindra Jansová, nebo třeba Jiří Kalfar, který na MBPFW předvedl velmi povedenou podzimní kolekci plnou jednoduchých linií a kožených prvků, které vévodila černá a zelená barva. Kromě kousků na denní nošení představil také večerní šaty. Výrazným kouskem byly sukně s dlouhými rozparky.

Jedinečnou a originální městskou módu představilo duo Chatty. Ani zde nechyběly kožené prvky, dominantní byly opět tmavé odstíny, ale také doplňky v podobě čepiček. Dámy se zaměřily striktně na mužské střihy, které uzpůsobily ženám a vznikla tak tento podzim velmi moderní loose fit kolekce, doplněná plastickými a 3D motivy.

Přehlídku Mirky Horké & Gravelli dokreslila taneční show Yemiho A. D. Respektive by se dalo říct, že taneční show doplnily modely Mirky Horké. I přesto, že se tanečníkům podařilo vytvořit skvělou atmosféru, většina návštěvníků se už těšila na závěrečné přehlídky – soutěž Start-UP a loňské vítěze duo AWKWARD, Maju Božović a především pak na očekávané Malaysia Talents.

To ovšem ještě nikdo netušil, co před opravdu úchvatným finále budeme muset protrpět. Na přehlídkách se čeká. S tím všichni počítají. Ovšem čekání před závěrečným blokem přehlídek bylo tak trochu nesnesitelné. O to víc, když se ze všech stran na oponu, která oddělovala lounge od přehlídkového prostoru, tlačilo neuvěřitelné množství natěšených návštěvníků. Ti byli do sálu vpuštěni téměř po hodině a hned, co pořadatelé odtáhli těžké černé závěsy, dav vtrhnul dovnitř jako stádo zvířat. A pak se zase čekalo. Tentokrát už to ale bylo o něco příjemnější, v sedě a s vidinou brzkého začátku. Poté, co dorazil i hvězdný host Jimmy Choo a celá malajská delegace, mohla show začít.

 

prague fashion weekend


Jako první se představilo patnáct soutěžících v rámci soutěže mladých talentů Start-Up, z nichž následně měla odborná porota vybrat vítěze v kategoriích Oděv a Módní doplněk. I přesto, že každá přehlídka měla pět modelů, byla celá show neuvěřitelně zdlouhavá. A to dokonce tak, že lidé začali ze sálu odcházet. Popravdě, jejich škoda, protože i když únava a znuděnost byla vidět téměř na každém, ten, kdo si počkal na úplný závěr, musel odcházet plný nadšení.

Po skončení tohoto bloku se porota, ve které zasedla například Liběna Rochová nebo Oldřiška Křížová, odebrala vybrat dva vítěze a návštěvníci se mohli kochat modely Maji Božović a dinosauřími doplňky dua AWKWARD.


No jenže pak se opět čekalo, tentokrát na porotu. Moderátor Lukáš Hejlík se snažil situaci všemožně zachránit, ale opět se na všech projevila jistá znuděnost. Nakonec však dorazila i porota, oznámila jména letošních vítězů a pak konečně mohl přijít ten úchvatný závěr, na který všichni zbylí diváci čekali. A díky bohu za něj!

MBPFW totiž zakončili malajští designéři a především couture modely Joviana Mandagie byly opravdovou třešinkou na dortu. Dlouhé luxusní večerní róby vnesly do stanu obrovský úžas a Praha tak spatřila módu z úplně jiného úhlu, než tu byl doposud představován. Zakončení bylo jednoduše perfektní, takové, jaké má být a díky této přehlídce snad všichni smažou to, co se dělo předtím. A ti, co vydrželi až do konce, si jistě odnesli neuvěřitelný zážitek. Šaty vytvořené z těch nejkvalitnějších materiálů, doplněné drahými kameny a aplikacemi musely okouzlit opravdu každého. Jovian představil kromě večerních rób i svatební šaty, které celou show uzavřely.

I díky počínajícímu partnerství se značkou Mercedes-Benz, která podporuje fashion weeky po celém světě, se Praha vyšvihla nečekaně vysoko na poli českých módních akcí. Troufám si tvrdit, že úplně nejvýš. A i přesto, že se od letošního ročníku očekávalo opravdu, ale opravdu hodně, klidně dnes můžeme říct, že akce předčila veškerá očekávání. MBPFW byl zvládnutý po všech stránkách, přichystal návštěvníkům obrovský zážitek, přivezl do Prahy zajímavé hosty a především udělal akci pro lidi, novináře, módní nadšence a dostál slibům podporovat a rozvíjet módu v Česku. Čert vem nějaké čekání, tady není co vytknout. MBPFW byl absolutně skvělý.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání