Designblok 2012: Openstudio

DesignblokJedním ze stěžejních bodů letošního Designbloku bylo bezpochyby Openstudio ve Šporkovském paláci, které hostilo širokou škálu designových novinek, návrhů, vizí a představ. I přesto, že v neděli 7. října, tedy v poslední den týdenních prezentací, už byly některé expozice uzavřeny, návštěvníci rozhodně nepřišli zkrátka.


V několika patrech Šporkovského paláce se v týdnu od 1. do 7. října vystřídala pěkná řádka zájemců o design, umění, technologie a nejnovější vize, teze a nápady v oblasti životního stylu, bydlení a oblékání. Proběhla totiž jedna z největších a nejoblíbenějších kulturních akcí celého podzimu – Designblok. A právě Šporkovský palác byl jedním z nejdůležitějších míst celého projektu.

DesignblokPo celý týden zažíval Designblok obrovský nápor jedinců a není se co divit, i letos bylo na co koukat. Hned na 58 místech po celé Praze totiž mladí i protřelí designéři představovali novinky i stálice trhu. Openstudio čili Laboratoř designu, jak byl Šporkovský palác nazván, nabízelo pohled na budoucnost tohoto odvětví.

Jelikož nedočkavci vyrazili na Designblok už jeho začátkem a mačkanice probíhaly tradičně v sobotu, v neděli byly prostory jednotlivých kójí poměrně volné, a i když jste se sem tam museli vyhýbat, zastavovat a opakovaně si vzájemně dát přednost, nebylo to ani trochu otravné a únavné. Naopak si všichni poměrně v klidu mohli vychutnat pestré prezentace všech přítomných.

Za povšimnutí stála každičká expozice, kterou Openstudio nabízelo. Od nábytku, přes svítidla, instalace, dekorace a módu, až po technologie, sklo a porcelán. Tradiční součástí Designbloku je i prezentace škol zaměřených na uměleckou tvorbu právě v oblasti designu. Nechyběla katedra designu VŠUP, která svými ateliéry předčila očekávání a zároveň ostatní zúčastněné školy. Pevnou část už tvoří také oděvní značky, jako jsou CHI-CHI, Novesta nebo Muset. Svou kóji tu měla také Jindra Jansová a nově vznikající projekt Belka. Nechyběly šperky od Antipearle nebo Věry Novákové.

DesignblokKaždoročně okouzlující součástí Designbloku jsou světla a světelné instalace. Opravdovou letošní lahůdkou byla spolupráce Libora Sošťáka s Lasvit. Jedinečný dřevěný nábytek představili Jan Plecháč a Henry Wielgus nebo firma Lugi, která na terase Šporkovského paláce vytvořila Skybar s parádním výhledem.

Sportovci měli možnost vyzkoušet nové pingpongové stoly M48 nebo fenomén letošního léta - Longboard. Děti zaujala především instalace Vienna Design week embassy, která díky hraní na klávesy vyluzovala množství zvuků. Za zmínku rozhodně stojí také mobilní nábytek v režii Petra Baku RH faktor, nábytek inspirovaný japonským origami, ale i nábytek pro panenky od firmy Cvakhaus.
Originální porcelánové misky představil de-sign.cz a staré nářadí oprášila Hidden factory. Úchvatné variace z betonu a jeho využití jako sedadlo nebo repráky představila značka Gravelli.

Módní nadšenci mohli zhlédnout krátké filmy, které promítal magazín MAUD, pánové se vyřádili na prezentaci Škoda Auto a maminky se mohly inspirovat dětským nábytkem Cvakhaus.
To je opravdu jen malý výčet toho, co letošní Designblok představil. Jako každý rok přilákal české i zahraniční publikum. A stejně tak klasicky sklidil obrovský a zasloužený úspěch. Nezbývá, než se těšit na další ročník.

 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání