Divadlo ABC ožije songy zlatých 60. let pod taktovkou nejmladšího českého bigbandového kapelníka Petra Soviče

kulturní servis pulsSongy takzvaných zlatých let šedesátých v podání Evy Pilarové, Ilony Csákové, Martina Chodúra či Karla Štědrého ožije pražské Divadlo ABC ve čtvrtek 6. listopadu v 19 hodin. Hudebním představením nazvaným Zlatá léta šedesátá zde oslaví nejmladší zpívající bigbandový kapelník Petr Sovič pět let existence svého orchestru Golden Big Band Prague.


Koncert nabídne program složený z českých a slovenských písní šedesátých let minulého století, jako například Tak abyste to věděla, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Tam za vodou v rákosí, Lady Karneval nebo Co je to láska a bude zároveň i vzpomínkou na slavné české textaře Zdeňka Borovce, Jiřího Štaidla, Jiřího Suchého nebo Zdeňka Rytíře. Součástí koncertu bude i křest prvního singlu zpěváka Petra Soviče a jeho Golden Big Band Prague s názvem Gramofon, který pokřtí zpěvačka Eva Pilarová.

Část výtěžku ze vstupného na koncert půjde na konto Nadačního fondu pro předčasně narozené děti a jejich rodiny. Speciálními hosty koncertu budou i další sólisté, kteří s Golden Big Bandem pravidelně vystupují, mezi jinými Jan Smigmator, Pavlína Filipovská, Patricie, Zuzana Vlčeková či Prime Time Voice.

kulturní servis puls

Na koncertě zazní i songy Dva roky jezdím bez nehod, Chtěl bych mít kapelu, Černá kára, Nej nej nej, Rozhoupej zvony nad námi, či Blues pro tebe. Sám kapelník Petr Sovič k vybranému repertoáru říká: „Písničky z šedesátých let jsou nádherné skladby, ve kterých kromě nápaditých melodií zní hlavně české texty. Právě na ně klademe velký důraz, protože čeština ve spojení se swingovou muzikou je jedinečná a nenahraditelná kombinace."

Všechny hostující interprety doprovodí velký živě hrající orchestr Golden Big Band Prague. Ten se poprvé objevil na české hudební scéně na jaře roku 2011 a za pět let své existence se stal vyhledávaných hudebním tělesem, které pravidelně účinkuje na jazzových festivalech, kulturních akcích doma i v zahraničí a doprovází české i zahraniční interprety. Založili jej trumpetista a zpěvák Petr Sovič, v současnosti nejmladší zpívající kapelník v České republice, a trombonista Oldřich Průša, který zpěvákovi pomohl na samotném začátku. Za své pěvecké vzory Sovič považuje například Mel Torma, Franka Sinatru, Tonyho Bennetta či Ray Charlese, z českých interpretů ho ovlivnili například Karel Hála, Waldemar Matuška, Karel Gott či Milan Chladil.

kulturní servis puls

Orchestr pravidelně koncertuje na Slovensku a v Polsku, z posledních koncertů lze vyzdvihnout spolupráci s americkým černošským zpěvákem Chuckem Wansleyim. V řadách Golden Big Bandu Prague se objevují vyhledávaní čeští jazzoví instrumentalisté, jako jsou saxofonisté Bharata Rajnošek a Ondřej Klímek, trombonisté Jiří Odcházel, Miroslav Kopta a Josef Pospíšil, trumpetisté Richard Hora či Martin Jůzl a také kytarista Kryštof Tomeček či bubeník Jan Linhart. Golden Big Band Praha je tak hudebním tělesem, kterému na originalitě přidává i rozdílný pohled dvou generací hudebníků. 

Koncertem Zlatá léta šedesátá bude provázet moderátor Martin Hrdinka. Vstupenky na koncert v ceně 190 až 390 korun lze zakoupit na pokladně Divadla ABC, na www.mestskadivadlaprazska.cz/inscenace/267/365/zlata-leta-sedesata/ a přes síť Ticketportal na www.ticketportal.cz/performance.aspx?idp=1311832

Více o Golden Big Band Prague na www.goldenbigbandprague.com

 

 

Text: Otiz
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání