Kapele Všichni Svatí se plní nejtajnější sny

všichni svatíVšichni Svatí odstartovali sezonu, jak se patří. Na Žižkovském pivobraní byli hlavní kapelou večera. Natáčí nové CD s předním světovým producentem  Garrym Leonardem, který se například podílel na spolupráci s Davidem Bowiem nebo Suzanne Vega. O této pop-rockové kapele z Prahy ještě rozhodně uslyšíme. Kulturní servis Puls vám přináší exkluzivní rozhovor.


Po Okoři jste hned vystupovali jako hlavní účinkující na Žižkově. Jaké pro vás bylo zahájení sezony na pivobraní?
Skvělé zahájení sezony, tropická noc, výborné publikum. S výhledem na půl Prahy a do tváří fanoušků se hraje dobře. 

Koncertů máte v průběhu léta poměrně dost, dokonce i dva za den. Nicméně celý červenec nekoncertujete, plánujete dovolenou?
V sobotu 13. 6. máme dokonce koncerty tři. V červenci je kapelní dovolená, jedeme si odpočinout s rodinami různě k moři a tak.

Vaše nové CD točíte ve spolupráci s Gerrym Leonardem (Avril Lavigne, Suzanne Vega) a Kevinem Killenem (Shakira, U2, David Bowie). Na začátek musím vysvětlit, že Gerry Leonard je v projektu producent a Kevin Killen zvukový mistr, co prozradíte našim čtenářům vy?
Natáčení CD je vždycky velmi namáhavá a vyčerpávající práce. Jsou to dny a týdny strávené na jednom místě, jednou činností. Přesto se všichni snažíme si tento čas užít, je to vlastně velké dobrodružství, sledovat jak Kevin s Gerrym pracují. Myslím, že se nám všem plní nejtajnější sny. 

Říkáte, že se zatím velmi daří. Jaké je natáčení s takovými velikány doopravdy?
Nejzajímavější je sledovat s jakou pokorou tihle pánové k hudbě přistupují a jak nekonečně nenápadní tito držitelé mnoha cen Grammy jsou. V momentě, kdy to mezi námi začalo fungovat, jsme vůbec neřešili jejich postavení, ale konečné podoby skladeb – to jak se z demosnímků, které jim poslal Karel Holas z Čechomoru, stávají skutečné písně.

všichni svatí

Dokázali byste už nyní říci, jakým způsobem se jejich osobnost otiskne na vaše CD?
Zcela zásadním. Gerry demosnímky rozpitval, rozložil, prozkoumal a zase složil do nové podoby, také je třeba říci, že Gerry nám věnoval jednu svou vlastní píseň, kterou jsem česky otextoval. Gerry má zvláštní teorii přístupu k hudbě, on říká, že tóny a harmonie nevytváří – že si je bere tak, jak padají z vesmíru… Kevin to zase všechno pořádně takzvaně nabral do stop. 

Nedochází občas k nějakým nedorozuměním? Přece jenom Kevin Killen a Gerry Leonard mluví anglicky, vy hrajete česky, české texty…
Slovní podobu alba si musíme hlídat sami, pro studiovou práci jsem všechny texty přeložil do angličtiny. Producenti tedy znají význam textů a co je zajímavé, vždy sledují, zda hudba nejde pocitově proti významům slov. 

Vzpomněli byste si na nějaký zážitek s nimi?
Velmi nás pobavilo, když Gerry vyprávěl o tom, jak mu zavolal David Bowie, že by rád přijel k němu domů skládat nové písně na utajované album. Gerry vzal barvu a raději šel a obtáhl číslice na svém domě, aby to Bowie náhodou nepřejel! Nakonec z toho bylo spoluautorství na poslední desce Davida Bowieho Next Day. 

Budeme se moct těšit i na nový videoklip?
Zatím není jasné, která píseň bude titulní. K té potom určitě natočíme videoklip. 

Neměli jste někdy nějaký problém s názvem kapely? Nenařkl vás nějaký věřící, že byste zneužívali svátosti?
S názvem kapely jsme problém nikdy neměli, naopak mnohým lidem to přijde jako dobrý nápad, vždyť s trochou nadsázky jsme svatí všichni… 


Chtěli byste něco vzkázat vašim fanouškům?
Léto je krátké, tak si ho užijte.

 


Text: Alena Horáčková
Foto: Oficiální foto interpreta (Alžběta Jungrová)





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání