DJ Wich a Champion Sound nadvakrát vyprodali Lucernu

dj wichVelký sál Lucerny na dva večery obsadili fanoušci česko-slovenského hip hopu. Producent DJ Wich připravil ve spolupráci s Champion Sound výjimečnou akci, na které se v průběhu večera vystřídalo přes dvě desítky rapperů z Česka i Slovenska. A díky tomu se splnil sen mnoha posluchačů – slyšet hostovačky naživo.


Ve dnech 29. a 30. října se uskutečnila velkolepá hip hopová akce pod taktovkou uznávaného DJ Wiche. Oslava jeho 15 let na scéně je oslavou úspěchů jak na naší tak i mezinárodní scéně. Jeho producentská kariéra začala v druhé polovině devadesátých let. V té době se pohyboval na graffiti scéně, kde se seznámil s LA4 a Indym. Ti společně v roce 2002 vydali zásadní album nazvané „My3“ a o čtyři roky později „Hádej kdo“. Wich přesto neustrnul v lokálních poměrech a výsledkem se stal sólový počin „The Golden Touch“, na kterém se objevují velká zahraniční jména – například Lil Wayne nebo M.O.P. Vytvořil hudbu k filmu Gympl a jeho YouTube kanál sleduje přes 180 000 uživatelů.

 


V zádech Wich


Před pódiem se pomalu shromažďovaly skupinky mladých lidí, až se zalidnila obě patra včetně přízemí. V sále se začalo oteplovat a do varu ho dostal hned ze začátku Rytmus s trackem „Cigánský sen“. Jeho aktivní komunikace s publikem a smysl pro show stále drží fanoušky. Než jsem se stihl nabažit, odběhl Rytmus do zákulisí a vynořil se James Cole. Vypadá to, že staré spory, které mezi sebou měli, nechali ladem a energii správně vložili do své tvorby.

James si připravil výbornou sloku ze „Zmiz“. Zpěvným důrazem a změnami tempa vytváří pokaždé nezaměnitelnou interpretaci svého textu, což se v Česku takřka vůbec neděje. Následná hostovačka s LA4 na tracku „Mánie“ měla očekávaný efekt, ale v obrovském prostoru sálu se hned ztratil. Dav se nenechal strhnout k bouřlivým reakcím.


Slow flow teror – dneska nebude


LA4 boy si na další track „Denně“ přizval zpěváka Martina Svátka a Separa, který si přichystal největší tahák večera. „Pirát“ dokázal rozhýbat kde koho a prořízl šumění zmatených posluchačů. Mladého Refewa podpořil v klidnějším „Nechci víc“ také Martin Svátek, ale během pár okamžiků se situace mění a nastupuje Vec.

Slovenský otec rapu přivezl „3x A Dosť“ a v hokejové ódě „Ledové ostří“ si uštědřil bodyčky navzájem s Indym a Zverinou. Slovenský pes Zverina si neodpustil krátký freestyle nakonec a trackem „Mám sa rád“ s Elpem se rozloučil.

Krátkou chvíli, která vznikla během přestavování jeviště, vyplnilo plkání moderátorů o slabé atmosféře a jediným momentálním vzrušením byly výstřely z konfetovačů. Na scénu se už ale chystala čtveřice breakerů, aby divákům zamotali hlavu. Vystoupení Laci Strike & SDA mělo očividný úspěch, nicméně to nezabránilo odlivu fanoušků k barům.

V podobnou chvíli se podruhé objevili moderátoři, aby uvedli skupinu „Marimba Drums“. Neonové paličky vyrážely z bubnů rychlé rytmy a ve vystupování pokračovali se slokou ze starší věci „Zlatokop“.


Beat spravil Wich


V plném sále se ale zvuk proháněl kdesi mezi sloupy a pokud bych texty předem neznal, stěží bych jim rozuměl. Wichovy beaty doprovázel bubeník Gury z Champion Soundu a mimo něho bylo slyšet občas i Radimův saxofón. Radimo sem tam převzal hlavní melodický motiv, ale kvůli splývání zvuku bylo těžké rozlišit, co je sample a co opravdový instrument.

Mike Spirit se sešel s Delikem na „Hlas ľudu“. A Spirit poté jako jediný Wichovi poděkoval za skvělý koncert. Přesto až s Vladimírem 518 přišla nová energie – „Praha“, „Du dolů“ a „Můj rap, můj svět“ byly v součtu tím, co mě nejvíce oslovilo.

Zajímavý večer naplnil očekávání, ale nepřekročil svůj stín. Dramaturgie koncertu byla vymyšlena skvěle a mimo moderátorů jsem byl potěšen. Bohužel velikost a prostornost sálu nakonec náladu pohltila. Vyzdvižený Wichův pult tomu také moc nepomohl, jelikož byl spíš kazatelnou než podstavcem hrdiny.





Text: Martin Hrnčíř
Foto: Štěpán Landa





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání