Ceny Anděl za rok 2013 jsou rozdány

ceny anděl 2013Ve středu 14. května se po roce opět udělovaly hudební Ceny Anděl, v současné době s trochou světovosti známé jako Czech Music Award. Galavečer pojatý jako koncert mnoha interpretů ovládli Dan Bárta a Lenka Dusilová. Objevem roku je zpěvačka Lenny.


23. ročník udílení hudebních cen Akademie populární hudby se tentokrát konal v Hudebním divadle Karlín, které celé akci poskytlo nádherné a honosné prostory, což dodalo programu perfektní atmosféru.

Večer zahájila skupina 4tet a hned po nich se ujala slova moderátorka večera Adéla Banášová: „U nás na Slovensku nejsou hudební ceny, takže když chce Slovák moderovat hudební cen, musí do Čech. Myslím, že jste na Slováky pracující v Česku zvyklí,“ odlehčila atmosféru hned na začátek a všem bylo jasné, že tato profesionálka bude příjemným a skvěle zvoleným průvodcem.

A protože nás čekalo opravdu hodně, začalo se s vyhlašováním téměř neprodleně. Kategorie střídala hudební čísla a večer se nesl v opravdu příjemném duchu a vše šlo jako po másle. Až téměř ke konci plynulost narušil výstup Leoše Mareše, který přišel převlečen za ženu. Inspirací pro bavení a provokaci mu byl tentokrát současný výherce evropské soutěže Euro Vision, umělec Conchita Wurst, který však o sobě mluví jako o ženě. Podařilo se mu tak nejen odlehčil už trochu uvadající atmosféru, ale také přinutit diváky v sále k velkým ovacím. „Objevem roku se může stát žena. Může se jím stát muž. Nebo něco mezi,“ pobavil přítomné a ohlásil tak kategorii Objev roku. Tím se letos stala talentovaná zpěvačka, která vystupuje pod jménem Lenny. A kdo ovládnul ostatní kategorie?

ceny anděl 2013


Zpěvákem roku se stal Dan Bárta. Videoklipem roku se stal „Up To Speed Now" od Monkey bussines. Skupinu roku ovládli Bratři Orfovi a Deskou roku, tedy nejprodávanější deskou, je „Český kalendář" Michala Horáčka. Zpěvačkou roku se stala Lenka Dusilová, která se osobně nemohla dostavit, protože se jí nedávno narodilo dítě, poslala však video pozdrav a poděkování. Skladbou roku se stala „Cesta" od kapely Kryštof a Tomáše Kluse. Kategorii album roku ovládli Bratři Orfové s deskou Šero.

Samozřejmě nesměla chybět ani Síň Slávy, do které letos vstoupil Petr Hapka, jehož umělecká dráha dnes přesahuje půl století.

Celý večer provázela opravdu výborná hudební vystoupení nominovaných umělců, díky čemuž se večer stal nezapomenutelným koncertním vystoupením. Vystoupila Anna K., Dan Bárta, Mandrage, Lenny, Never Sol, Tomáš Klus, Lenka Nová či Michal Kocáb. Adéla Banášová přidala pár trefných a pohotových poznámek, kterým rozesmála celé divadlo.

Letošní ročník provázela také jedna drobná změna v hlasování. Oproti předchozím předáváním, kdy během přímého přenosu porota teprve volila své favority, tentokrát už bylo odhlasováno a akademici jen přihlíželi v divadelním sále tomu, co spáchali. Kromě toho, že se nemuselo každou chvíli čekat, než odborníci odhlasují, urychlilo to celý průběh večer.


FOTOREPORTÁŽ Z AKCE CENY ANDĚL 2013 NAJDETE NA PORTÁLU KULTURNÍ SERVIS PULS V SOBOTU 17. KVĚTNA 2014 V DOPOLEDNÍÍCH HODINÁCH.


Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání