Český slavík 2013: Nejvíce cen sesbírala skupina Kryštof

český slavík 2013Státní opera Praha ožila v sobotu 23. listopadu tradičním udílením hudebních cen Český slavík. Známé osobnosti opět předvedly svůj módní vkus a eleganci, všichni se však nemohli dočkat oznámení, kdo si letos odnese cenné sošky. Královnou mezi pěvkyněmi se i tentokrát stala Lucie Bílá, božský Kája se opět vrátil na výsluní a mezi kapelami poprvé zabodovala ostravská parta Kryštof. Díky fanouškům získali hned 3 Slavíky najednou.


Letos se stal průvodcem slavnostního večera Jan Kraus. Některé fóry byly odlehčené, jiné měly spíše prvky černého humoru, z diváků si tak přišel na své každý. Profesionální tvář si osvědčený moderátor dokázal uchovat i poté, co přímý přenos provázely technické problémy se zvukem, i když přestal fungovat mikrofon pro děkovné řeči výherců.

Dámy mají přednost, proto se jako první vyhlašovala kategorie Zpěvačka. Václav Postránecký předal bronzové ocenění Anetě Langerové, která trochu překvapila svým oblečením. Pro tuto společenskou událost zvolila trochu neformální image - černou bundu a černé kalhoty. Škoda, šaty a sukně jí velmi sluší. Stříbrnou sošku si z rukou Petra Čtvrtníčka přezvala Lucka Vondráčková. Ten ji svým netradičním oblekem, v němž vystrkoval na přítomné a televizní diváky holý zadek a slovy: „Nechte si ty prdýlky, já to chci předat důstojně,“ rozesmál až k slzám.

To však nebylo jediné překvapení. Vzápětí se na pódiu objevil moderátor oblečený do ženských šatů a s černou parukou na hlavě. „Tak když bych se mohl uplatnit i v druhým pohlaví, tak co bych se nepřehodil. Navíc bych chtěl, aby mi to taky někdy slušelo. A taky mě zajímá, co napíše teta Františka do bulváru,“ vtipkoval Kraus na svůj účet. Když pak vyndal zalepenou obálku, aby vyhlásil 1. místo, nikdo neměl pochyb, že zářivý ptáček poputuje do rukou Lucie Bílé. A skutečně.

V kategorii Slavíci bez hranic tradičně zabodovala skupina No Name. Ta překvapila originálním poděkováním v podobě písně s doprovodem tahací harmoniky. Jiří Hrabák, generální ředitel Rádia Impuls, prozradil, že nejhranějším letošním hitem byla „Cesta“ v podání skupiny Kryštof a písničkáře Tomáše Kluse. Ten posluchačům a fanouškům poděkoval a prozradil, že se jedná především o skladbu Richarda Krajča. Překvapivé je pozadí jejího vzniku – Krajčo totiž Kluse ke spolupráci oslovil zhruba před dvěma lety, kdy byl ještě pro mnohé neznámý. Než se ale podařilo vše zrealizovat, má již zpěvák na svém kontě jednoho zlatého Slavíka a obrovské množství fanynek.

Další ceny byly udíleny v kategorii Skupina. Jaroslav Těšínský, ředitel pořadatelské agentury, který připravuje Českého slavíka již 18 let, vzbudil velký zájem diváků, když prozradil, že v kategorii Zpěvák odděluje první a druhé místo pouhých 47 hlasů! Bronz si mezi kapelami vydobyli Chinaski, kteří poděkovali a pozvali fanoušky na své blížící se narozeninové turné. Pozadu nezůstali ani Kabáti na druhé příčce – prozradili, že i tihle staří pardálové už mají facebookovou stránku a rovněž uvedli termín své koncertní štace. Na zlaté příčce se usídlila skupina Kryštof, která pro případné umístění předtočila poděkování ve formě videa. V daný den kluci odehrávali poslední koncert na jejich současné šňůře. Manažer kapely přebírající vítěznou cenu prozradil: „Hrají 20 let a kromě Objevu roku neobdrželi žádnou takovouhle významnou cenu.“ Na závěr ještě doplnil, že by rád pozval posluchače na další turné, ale první koncerty jsou již beznadějně vyprodané.

Krausův syn Jáchym předal cenu Johnymu Machetovi. Hip hoper zabodoval v kategorii Hvězda internetu. Velkým překvapením byl vítěz v kategorii Skokan roku. Stala se jím revivalová skupina ABBA STARS, která postoupila ze 45. místa na 10. pozici. Kytarista a zpěvák Dan Dobiáš prozradil, že uskupení existuje již 10 let a v lednu společně oslaví již tisící koncert.

MTV videoklipem roku se stala opět „Cesta“ skupiny Kryštof a Tomáše Kluse. Porazili tak nominované songy „Oh My Love“ od Lenny, „Stay Alive“ z dílny Skyline, „Bomby“ zpěváka Bena Cristovaa i „Slow, slow, slow“ v podání Tommyho Indiana.

Když se na pódiu objevil Jan Kraus s doprovodem kachen, neubránili se přítomní v sále úžasu či smíchu. „Loni tu byl Dan s kohoutem, tak jsem chtěl letos něco na vyšší úrovni. A to proč za mnou chodí, se u nás v rodině dědí z generace na generaci,“ prozradil moderátor na vysvětlenou. Výkonný ředitel portálu Seznam.cz, Michal Feix, při vyhlašování 3. místa v kategorii Zpěvák s napětím sdělil: „Byl jsem docela nervózní, když jsem viděl ty kachny a nějaký vtipálek pak na mě udělal vzadu kykyryký!“ Daniel Landa se však tentokrát na pódiu neobjevil. Cenu získal Richard Krajčo.

Ivana Chýlková měla předat cenu stříbrnému Slavíkovi, než se však stihla dostat k mikrofonu, zatáhl ji Kraus znovu do zákulisí a sehrál s ní erotickou scénu. „Omlouvám se, takhle je to u nás doma pořád,“ řekla pak šibalsky herečka a prozradila výherce. Sošku si převzal Tomáš Klus se slovy: „47 jo? Tak já bych všem, kdo poslali těch 47 hlasů, chtěl poděkovat,“ vtipkoval muzikant. Závěr řeči věnoval Tamaře: „Děkuji své ženě za to, že mě naučila žít v pravdě, protože je v tom hrozná svoboda.“ Na prvním místě se tak opět usídlil Karel Gott. Kvůli zahraniční cestě však za něj cenu převzala jeho žena Ivana, která přítomné nejen pobavila, ale také oslnila půvabnými šaty z dílny Blanky Matragi.

Objevem roku 2013 se stal zpěvák Adam Mišík aktuálně bodující se songem „Tvoje světy“. Porazil tak další dvě adeptky – zpěvačky Lenny a Kateřinu Marii Tichou. Na závěr zbývalo jediné – vyhlásit Absolutního slavíka. S počtem 33 444 bodů získal tuto cenu opět božský Kája, což jak prozradila jeho žena, vůbec nečekal.

Během večera mohli diváci vidět vystoupení skupin Kabát, Chinaski, Nightwork, ale i zpěváka Richarda Müllera či Tomáše Kluse. Nechyběla ani Ewa Farna a Lucie Bílá. Největší dojem zanechalo společné vystoupení Marty Jandové s Petrem Kolářem a skupinou Inflagranti, které zpěvačka uvedla slovy: „Přichází konec roku a s ním i vzpomínky na všechno, co se odehrálo. Ve jménu všech bych vás ráda vyzvala ke vzpomínce.“ Následná píseň „Otázky“ byla věnovaná nedávno zesnulému Pavlu Bobkovi a Zdeňku Rytířovi.

 

 





Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Aleš Hrubý





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání