Andělé 2012 jsou rozdáni - souboj o ceny ovládli Kryštof, Charlie Straight a Boris Carloff

ceny anděl 2012Dvaadvacátý ročník hudebních cen Anděl se nesl ve znamení velkých změn. Nejenže akademici volili své favority z prvního kola přímo během přenosu, ceremoniál dostal také zcela nový kabát. Na něm se z velké části podílel designér Martin Hruška, tvůrce scén zahraničních projektů pro kapely, jako je ACDC nebo Nazareth. Do dvorany slávy vkročil Pavel Bobek.


Průmyslový palác letos hostil ceny Anděl vůbec poprvé, a tak bylo pro všechny velkou neznámou, jak se s tím organizátoři poperou. A nutno říct, že více než dobře. Sedmnácti metrová scéna s více než třemi sty světly působila opravdu velkolepě a honosně. Česko se tak opět o krůček přiblížilo věhlasným zahraničním udílení cen.

Celým večerem provázelo moderátorské eso Leoš Mareš. Ten svou pohotovostí dokázal, proč se řadí ke špičce svého oboru. Ceremoniál odstartoval hitem letošního roku – tanečkem Gangham style a slovy: „Doufám, že budou mít letošní ceny spád, mám ještě kšeft v Trutnově.“ A tak tomu také bylo. Po dvou hodinkách vyhlašování a koncertování, byly rozdány všechny ceny včetně uvedení do síně slávy, kterého se letos dostalo Pavlu Bobkovi. „Děkuji těm, co mě drží nahoře, že jsem se nikdy necítil jako spadlý na zem,“ poděkoval zpěvák.

Vyhlašování letošních cen se neslo doslova v rodinném duchu. Předávali je totiž slavní hudebníci v doprovodu svých ratolestí, které se, jak řekl Mareš, buď hudbě také věnují, nebo se prostě dobře narodily. Na pódiu se tak, kromě hlavních hvězd, objevili například Miriam Landová s dcerami, syn Vladimíra Mišíka Adam, který dokonce zazpíval ve stylu Justina Biebera a vysloužil si uznalý potlesk publika, Janek Ledecký se synem Jonášem nebo těhotná DJ Lucca či Ondřej a František Soukupovi.

ceny anděl 2012


Favoritem letošního ročníku byla kapela Kryštof. Ta byla nominována celkem v šesti kategoriích, sami členové ale nevěřili, že se v obrovské konkurenci prosadí: „Nedávali jsme si tolik šancí, tak si toho moc vážíme,“ řekl během předávání Krajčo. Kryštof získali dvě zlaté sošky - za Skupinu roku a Album roku. Tím se stala deska „Inzerát".

Zpěvákem roku se stal Vojtěch Dyk, zpěvačkou Aneta Langerová. Sošku za Videoklip roku získal Boris Carloff: „Inspirovali nás staré film, horory a filmy Karla Zemana,“ přiblížil Carloff videoklip. Nejprodávanějším albem se stala deska Jarka Nohavici s neuvěřitelnými 37 934 prodanými nosiči za minulý rok. Objevem roku je kapela Zrní a skladbou roku se stala „Coco" od Charlie Straight. „Přijde nám, že tu celý večer hrajeme s Kryštofama mičudu, teď jsme vyrovnali a uvidíme dál,“ vyjádřila se kapela o napětí, které panovalo při vyhlašování, byly-li v nominaci obě kapely. Boj byl ale přátelský. Krajčo dokonce pochválil desku třineckých mladíčků.

Rozdávali se také žánrové ceny, jež byly vyhlášeny už během prvního z dvoukolového hlasování. Zvítězili Please The Trees v kategorii Alternativní hudba, Boris Carloff dostal sošku za Elektronickou hudbu, Anděla za Folk & Country získal Karel Plíhal, Master’s Hammer zvítězili v kategorii Hard & Heavy, za Hip-hop & R’n’B si Anděla odnesl Hugo Toxxx. V kategorii Jazz & Blues se na prvním místě umístili Inner Spaces feat. David Dorůžka, Punk & Hard core ovládli Pipes and Pints, Ska & Reggae potom MikkiM a cenu za World Music obdržel Tomáš Kočko a Orchestr.

Protože se jedná o hudební ceny, nemohla chybět ani pěvecká vystoupení. Zazpívala Lucie Bílá, Aneta Langerová, Peter Bič Projekt, Lipo s Debbi a Kateřinou Marií Tichou, Gabriela Gunčíková, Boris Carloff, Charlie Straight nebo třeba Yemi A.D., který ceremoniál uzavřel svým tanečně-hudebním vystoupením.

 





Text: Tereza Netoličková
Foto: Lucie Vysloužilová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání