Gregoriánští mniši zpívají i drsné rockové pecky

gregorianKoncem března 2013 zavítá do České republiky známé uskupení Gregorian. Chorál inspirovaný moderními, převážně rockovými a popovými písněmi sklízí úspěchy po celém světě. Originální podání známých písní propojených s náboženským chorálem prostřednictvím gregoriánských mnichů není k vidění každý den. Jak vzniknul nápad na založení skupiny? Co všechno už mají umělci za sebou? Kulturní servis Puls vás zasvětí.


Německé hudební uskupení známé pod jménem Gregorian, založil hamburský producent Frank Peterson. Ten dostal na začátku 90. let nápad na spojení gregoriánského chorálu s moderní hudbou. Společně s Michaelem Cretuem založil projekt Enigma, který s debutovým albem „Sadness“ okamžitě sklidil velký úspěch.

V pozdějších letech pověřil svůj tým ve složení Michael Soltau, Jan-Eric Kohrs a Carsten Heusmann přepracováním aktuálních hitů popové muziky do podoby, která by vyzněla jako zpěv středověkých mnichů. Tento styl se proslavil pod označením gregoriánský chorál, z něhož byl následně odvozen název dvanáctičlenné skupiny Gregorian.

gregorian


Debutové album „Masters of Chant“ vydalo uskupení už v roce 1999. Okamžitě se dostavil mezinárodní úspěch a očekávání, zda i další tvorba získá příznivé ohlasy posluchačů. Styl Gregorian zůstal stejný až do vydání „Masters of Chant IV“. Další deska „The Dark Side“, vydaná v listopadu 2004, dostala rockovější nádech. Vzápětí však tajemní mniši vyhlásili roční pauzu.

Následně slavili úspěchy i s další tvorbou – deskami „Best Of“, pátým, šestým i sedmým „Masters of Chant Chapter “, „Christmas Chants“ i s „Dark Side of Chant“. V roce 2007 se fanoušci kapely dočkali rovněž DVD „Live in Castle Kreuzenstein“. Jejich poslední novinkou bylo album „Epic Chants“ vydané v září roku 2012.

Na jaře 2013 zahajují Gregorian koncertní turné po celé Evropě, v rámci něhož zavítají rovněž do České republiky. První představení se uskuteční 24. března v pražském Kongresovém centru, další pak 28. března v brněnské Hale Vodova. Vstupenky se prodávají v cenovém rozmezí od 590 do 1 390 korun v obchodních odděleních Ticket Art.



 



Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Oficiální foto interpreta





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání