Ceny Anděl bude moderovat Mareš, 6 nominací má Kryštof

Ceny AndělVítězové dvaadvacátého ročníku Andělů, tedy cen Akademie populární hudby, budou vyhlášeni v sobotu 16. března v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Letos určila nominované a během večera vybere i držitele sošek nová Akademie. Nejvíce nominací má kapela Kryštof, konkrétně šest. Slavnostní večer bude moderovat Leoš Mareš. Žánrové ceny budou předány 8. 3. v Paláci Akropolis.


Novinky pro letošní ročník jsou způsobeny hlavně novou smlouvou mezi společností Lewron music center a IFPI, díky které se Lewron stal kromě organizátorem také vyhlašovatelem Cen Anděl. Na starosti tedy její zaměstnanci mají také jmenování členů Akademie a její hlasování. „Povolali jsme tedy k životu Výbor Cen Anděl, což jsou odborníci, kteří následně vybrali akademiky,“ řekl producent Lewron music center Lešek Wronka.

Podrobnosti upřesnil člen Výboru Cen Anděl Jan Kábrt: „Skládali jsme Akademii úplně od začátku, protože se nám částečně nelíbilo složení té předchozí. Oslovovali jsme lidi, kteří přicházejí s hudbou do kontaktu, kteří budou nezávislí při rozhodování. S většinou akademiků jsme o tom mluvili osobně, zda jsou ochotni do Akademie vstoupit. Z asi 180 oslovených lidí jich zhruba 110 souhlasilo,“ uvedl Kábrt.

ceny anděl


Kromě hudebních novinářů, dramaturgů a obchodníků byli osloveni také pořadatelé hudebních akcí. Ti všichni vybírali do 12. února v 1. kole hlasování trojice nominací pro sedm hlavních kategorií. Nominovali také osobnost, která bude uvedena do Síně slávy a v průběhu slavnostního večera bude navíc předána cena za Desku roku, tedy nejprodávanější album uplynulého roku. Druhé kolo hlasování proběhne živě přímo 16. března v přímém přenosu České televize z Průmyslového paláce.

Oproti minulým ročníkům, které se odehrávaly v Incheba Areně, jde i v tomto případě o změnu. Do nových prostorů se tak vejde i větší stage. Celou scénu i design letošních Cen Anděl navrhl Martin Hruška. Velká stage bude 32 metrů široká a 17 metrů vysoká. Materiál pro výstavbu bude celkově vážit 35 tun a přiveze ho 18 kamionů.

Žánrové ceny budou předány o týden dříve, konkrétně v pátek 8. března v Paláci Akropolis. Letos je kategorií devět, když přibyla Punk & Hard core. Do nich nominovali interprety jen vybraní akademici, kteří dlouhodobě dané žánry sledují. Ze známějších jmen nominovaných v žánrových cenách může uspět kapela Sto zvířat s deskou Hraju na klavír v bordelu, Karel Plíhal či Radůza v kategorii Folk & Country, kam se propracovala i kapela Zrní, která je navíc nominována i v Alternativní hudbě a navíc i v hlavních cenách. Stejné pocty se dostalo Borisi Carloffovi s albem The Escapist. Vítězové žánrových cen budou v podobě sestřihaného příspěvku pouštěni také během slavnostního večera o týden později.

Ceny Anděl


Hlavním nominacím na Ceny Anděl vévodí kapela Kryštof, která je s deskou Inzerát momentálně na turné. Celkem posbírala, včetně Richarda Krajča za Zpěváka roku, šest nominací, v kategorii Skladba roku dokonce dvě. Za titulní Inzerát, ale i za singl s Jarkem Nohavicou Křídla z mýdla. Boris Carloff se dočkal trochu překvapivě čtyř nominací, tři pak získala skupina Charlie Straight a dvě formace Zrní. Celým večerem provede známý moderátor Leoš Mareš a s předáváním cen mu pomůžou známé rodinné dvojice, například Janek Ledecký se synem Jonášem. Prostor pro živé hraní dostanou během programu všichni nominovaní. Navíc dojde i na několik speciálních hostů.


Nominace na Ceny Anděl 2012:

Skupina roku: Charlie Straight, Kryštof, Zrní
Zpěvák roku: Boris Carloff, Vojtěch Dyk, Richard Krajčo
Zpěvačka roku: Lucie Bílá, Iva Bittová, Aneta Langerová
Objev roku: A Banquet, Boris Carloff, Zrní
Album roku: Boris Carloff - The Escapist, Charlie Straight - Someone With a Slow Heartbeat, Kryštof - Inzerát
Skladba roku: Charlie Straight - Coco, Kryštof - Inzerát, Kryštof a Jaromír Nohavica - Křídla z mýdla
Videoklip roku: Buty - Píseň práce, Boris Carloff - Falling, Kryštof - Inzerát

Žánrové ceny:

Alternativní hudba: Květy - Bílé včely, Please The Trees - A Forest Affair, Zrní - Soundtrack ke konci světa
Elektronická hudba: Boris Carloff - The Escapist, Dirty Picnic - View Through the Crystal, Vložte kočku - TáTa
Folk & Country: Karel Plíhal - Vzduchoprázdniny, Radůza - Ocelový město, Zhasni - Na druhém nádvoří, Zrní - Soundtrack ke konci světa
Hard & Heavy: Forgotten Silence - La Grande Bouffe, Master’s Hammer - Vracejte konve na místo, Mindwork - Eterea
Hip-hop & R’n’b: Ektor a DJ Wich - Tetris, Hugo Toxxx - Bauch Money Mixtape, Idea - Daleko blíž
Jazz & Blues: Jaromír Honzák feat. Sissel Vera Pettersen - Blood Sings, Inner Spaces feat. David Dorůžka - Light Year, Najponk/Honzák/Fishwick - The Real Deal
Punk & Hard core: Drom - Hectop, Pipes and Pints - Found & Lost, See You In Hell - Jed, The Unholy Preachers - Troublemakers
Ska & Reggae: Coco Jammin - Sklizeň 2012, MikkiM - Offbeat Rhapsody, Sto zvířat - Hraju na klavír v bordelu
World music: Tomáš Kočko a Orchestr - Cestou na jih, Ida Kelarová & Jazz Famelija & Guests - Šumen savore, BraAgas - Fuerte, Beata Bocek - Ja tutaj mieszkam



Text: Pavel Urban
Foto: Pavel Urban





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání