Aneta Langerová sklidila ovace divadla ve stoje

Aneta LangerováAkustický koncert ve Švandově divadle na Smíchově byl další zastávkou turné Pár míst. Fanoušci si první májový večer přišli poslechnout skladby jako Malá mořská víla, Vysoké napětí nebo novější skladbu Dokola v aranži se smyčcovým triem a klávesami. Kromě písní oslnila Aneta i jemným humorem.


Oficiální začátek vystoupení byl naplánován na 20. hodinu. Kdo chodí na koncerty, ale ví, že na sebe umělci rádi nechávají čekat. To není případ Anety Langerové. V osm hodin se na podiu objevila drobná zpěvačka se smyčcovým doprovodem a odstartovala písní „Dokola“ z posledního alba Jsem.

Aneta LangerováV prvních chvílích jsem se neubránila srovnání. Před sedmi lety jsem byla v Lucerně na koncertu v rámci turné „Spousta andělů“. Nejde mi o porovnání prostoru Velkého sálu Lucerny s komorním divadlem. Rozdíl byl spíše ve vystupování dříve zakřiknutého a tichého stvoření a dnes charismatické umělkyně s velkou pokorou. Nikdy předtím mě nenapadalo tolik protikladných přívlastků najednou. Akustické písně zněly prostě a jednoduše, ale i vznešeně. Komorní prostory dokreslovaly intimitu, ale Anetin hlas vyplňoval místnost jako by zpívala ve sportovní hale.

Po krátkém uvítání zahráli skladbu „Podzim“ a po ní píseň „Jsem", kterou napsal Tomáš Klus. Aneta ji uvedla s velkou energií a rozesmála celé hlediště divadla, jako ještě mnohokrát za večer. Étericky působilo modré osvětlení. Korespondovalo s textem, kdy Aneta zpívala o „světlušce zimních rán“ a na tvářích posluchačů se objevila melancholie.

Zpěvačka s dávkou sebeironie zažertovala na účet svého kostýmu. Kapela se jí za sukni z peří prý směje. Publikum proto přivítala na „Pštros tour“ a divadlem se opět nesl smích. Poté následovala píseň z prvního alba Spousta andělů a zároveň první singl „Hříšná těla, křídla motýlí“. Uvolněnou atmosféru Aneta ještě podpořila: „Teď přijde píseň, kterou asi budete znát, nebojte se zpívat a můžete i tančit.“

Aneta LangerováVe chvíli, kdy odešli z jeviště hudebníci smyčcového tria i Jakub Zitko, který Anetu doprovází na klávesy, a světla zhasla, nejeden člověk v sále si zřejmě pomyslel na přestávku, místo ní se ale představila Langerová coby multiinstrumentalistka. S kytarou a foukací harmonikou předvedla stejnojmennou píseň k turné „Pár míst“. Svou hru na harmoniku okomentovala: „Nevím, jestli to pro vás bude zábavný tak jako pro mě, ale věřím, že ano!“ A pak se pustila do hry. Během písně bylo jeviště temné a světla jen lehce vykreslovala drobnou siluetu na stoličce. Aneta si harmoniku nasadila během večera ještě jednou k písni „V bezvětří“.

Při písni „Stačilo říct“, jež se hraje často v radiích, se spontánně roztleskal do rytmu celý sál. Samotnou zpěvačku to očividně zaskočilo a mile překvapilo. Další krátce uvedenou skladbou byl „Den“, který otextoval Filip Horáček, a „Vysoké napětí“ při němž se rozvlnil celý sál. Po obrovském potlesku přidala společně s kapelou ještě singl „Voda živá“ a vysloužila si mohutný potlesk ve stoje celého Švandova divadla bez ohledu na věk.

Možnost vidět Anetu se smyčcovým doprovodem během akustického koncertu v rámci turné Pár míst budete mít v Šemberové divadle ve Vysokém Mýtě 4. 5. 2012 a pak až 10. 8. 2012 na vyšehradské Letní scéně.






Text: Sylvie Zapletalová
Foto: Luboš Kováč





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání