Překvapte svou lásku na Valentýna, vyrobte čokoládovo-banánovou pochoutku

valentýnský dortíkPřemýšlíte, čím překvapit svou drahou polovičku o svátku zamilovaných? Chcete darovat něco originálního? Láska prochází žaludkem! Upečte čokoládovou-banánový dezert, neodolatelnou pochoutku. Poradíme vám, jak na to.


Recept na čokoládovo-banánový dezert není náročný, přípravu zvládnete během půl hodiny. Pokud chcete spojit příjemné s užitečným, doporučujeme užití fairtradových čokoládových produktů, tedy takových, které byly vyrobeny v rámci „fair trade“ – spravedlivého obchodu. Při jejich výrobě dostávají pěstitelé spravedlivě zaplaceno, děti mohou chodit do školy a při produkci nedochází k nevratnému poškozování životního prostředí. Tyto produkty najdete například v prodejnách Kaufland pod značkou Gepa.

valentýnský dortíkIngredience na karamel:
60 g fairtradového hnědého cukru
20 g másla nakrájeného na kousky

Ingredience na těsto:
100 g másla nakrájeného na kousky
100 g fairtradového hnědého cukru
špetka soli
4 vejce
3 polévkové lžíce mléka
175 g fairtradové mléčné čokolády, jemně nasekané (polovinu mléčné čokolády můžete nahradit hořkou)
150 g vlašských ořechů, jemně nasekaných
130 g sušenek, jemně nasekaných v elektrickém robotu
1 lžička prášku do pečiva
4 fairtradové banány podélně rozkrojené a přepůlené

Postup:
1. Nasypte cukr do formy vyložené pečícím papírem. Nechte karamelizovat cca 10 minut v dolní části trouby předehřáté na 220°C, dokud cukr nezesvětlá. Cukr sledujte, aby se vám nepřipálil. Vyndejte z trouby a na cukr rozložte kousky másla.

2. V míse šlehejte máslo, přidejte cukr a sůl. Postupně vmíchejte všechna vejce a pokračujte ve šlehání, dokud není směs světlá. Pak přidejte mléko.

3. Smíchejte čokoládu, ořechy, sušenky a prášek do pečiva. Vmíchejte do máslové směsi.

4. Podélně rozkrojené a přepůlené banány rozložte těsně vedle sebe na dno formy. Pak vlijte do formy těsto, použijte cca 30 centimetrovou formu na biskupský chlebíček.

5. Pečte cca hodinu ve střední části trouby předehřáté na 180 °C. Formu vyndejte z trouby, vlažný chlebíček vyklopte a nechte na mřížce vychladnout.


valentýnský dortík

 

Text: Betty Bossi, Kristýna Šmejkalová
Zdroj: Kaufland
Foto: Lukáš Silný





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání