Karel Dobrý jako hastrman a Simona Zmrzlá jako Katynka v celovečerním filmu Ondřeje Havelky Hastrman

film Hastrman kulturní servis pulsRomantický thriller o lásce hastrmana k venkovské dívce či mysteriózní ironický příběh o láskou poblázněném aristokratovi – tak vidí režisér Ondřej Havelka svůj první celovečerní film Hastrman. Vznikl na motivy oceňovaného stejnojmenného románu Miloše Urbana. Tvůrci do příběhu o lásce, vášni a krajině záměrně obsadili nové tváře českého filmu a zaměřili se na výrazné výtvarné zpracování. Vedle Karla Dobrého a Simony Zmrzlé v hlavních rolích si zahráli i etablovaní herci českého filmu Jiří Lábus nebo David Novotný.


„Pro mě je v Hastrmanovi dominantní milostný příběh dvou hlavních postav opředený prvky romantismu. Nezaměňujme však romantické za líbivé, v původním smyslu jde spíše o vzbouřené city, vášně i živly, vztahy mezi lidmi a přírodními jevy, přítomna je i dekadence, erotismus a mystérium. A tohle vše jsme se snažili do filmu dostat,“ popisuje režisér Ondřej Havelka.

Román Miloše Urbana oceněný v roce 2001 Magnesií Literou za nejlepší prózu zaujal Ondřeje Havelku hned po přečtení v roce 2004, filmová práva však nebyla několik let dostupná, po jejich uvolnění začal režisér Havelka na filmu pracovat už s producentem Čestmírem Kopeckým. Největší výzvou bylo obsazení hlavní role hastrmana, kterou nakonec získal Karel Dobrý, jeden z nejobsazovanějších českých herců v zahraničních filmech, mj. držitel Ceny Alfréda Radoka z roku 2013. Karel Dobrý si zahrál za svou kariéru například po boku Penelope Cruzové, objevil se ve snímku Briana de Palmy Mission: Impossible, v českých filmech zaujal v Pramenu života nebo v baladě Zlatý kolovrat ve filmovém zpracování Kytice. Jednu z hlavních rolí ztvárnil i v televizním seriálu Četníci z Luhačovic.

V hlavní ženské roli filmu Hastrman uvidí diváci přední herečku Divadla Husa na provázku Simonu Zmrzlou, která vyhrála na roli Katynky casting. „Katynka je nespoutaná a nezávislá, dnes by se dalo říct, že je na svou dobu emancipovaná. To je na této hrdince zajímavé a mně rozhodně blízké. Z dnešního pohledu je to úplně normální dívka, která ví, co chce a za tím si i jde,“ říká představitelka Katynky Simona Zmrzlá.

film Hastrman kulturní servis puls

Roli Francla, sluhy barona a zároveň hastrmana v podání Karla Dobrého, ztvárnil Jiří Lábus. Ten přirovnává filmové zpracování Urbanova románu k tvorbě Františka Vláčila. „Přesvědčilo mě, že takový žánr tu léta ve filmu nebyl. Přemýšlím o podobném filmu, možná Vláčilova Ďáblova past? V současné době jde tak o výjimečné filmové dílo,“ popisuje Jiří Lábus.

Z Divadla Husa na provázku je kromě Zmrzlé i představitel faráře Fidelia Jan Kolařík, který si zahrál například ve filmu Petra Zelenky Karamazovi. Jako vesnický učitel Voves se v Hastrmanovi představí Jiří Maryško, místního rychtáře a otce Katynky ztvárnil David Novotný. V dalších rolích se objeví Norbert Lichý nebo Vladimír Polívka. Autorem hudby k filmu je hudební skladatel Petr Wajsar, za kamerou stál jeden z nejuznávanějších kameramanů své generace Diviš Marek.

Hastrman vznikl ve společnosti Čestmíra Kopeckého První veřejnoprávní, v koprodukci s Českou televizí – Filmovým centrem, Barrandov Studiem a za podpory Státního fondu kinematografie. Do českých kin bude uveden 19. dubna společností CinemArt.

 



Text: Martina Chvojka Reková
Foto: 4press.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání