Poláková i Plesl museli rok cvičit na hudební nástroje, aby si zahráli v Krobotově snímku Kvartetu

Kulturní servis PulsNový film Miroslava Krobota uvidí ještě před českou premiérou kromě festivalů v Chicagu, Denveru a ve Španělsku nově také diváci na 41. ročníku mezinárodního filmového festivalu v brazilském Sao Paulu. Krobotovo Kvarteto bude v Jižní Americe soutěžit v sekci New Filmmakers Competiton, po Díře u Hanušovic jde o režisérův druhý celovečerní film.


Podstatnou roli v Kvartetu, které vstoupí do českých kin 30. listopadu, hraje hudba. Hlavní hrdinové filmu v podání Barbory Polákové, Jaroslava Plesla, Lukáše Melníka a Zdeňka Juliny museli kvůli svým filmovým rolím i rok poctivě cvičit na smyčcové hudební nástroje.

Obsazení herců do rolí členů kvarteta předcházel důkladný casting. „Při castingu byly důležité nejen herecké předpoklady jednotlivců, záleželo i na správné chemii kvarteta jako celku. Měla je spojovat hudebnost. Odtud volba Báry Polákové… a smysl pro humor,“ říká režisér Miroslav Krobot.

Každému herci byl dlouho před natáčením přidělen vlastní učitel hudby. „Dostali jsme každý svého učitele a celý jeden rok před natáčením jsme cvičili. Je to vlastně takový sen. Byla jsem opravdu šťastná, že se můžu kvůli filmu něco nového naučit. Každý týden k nám domů chodil pan učitel a nejdřív jsme drtili stupnice a různá cvičení a potom už rovnou ty konkrétní skladby. Takový roční rychlokurz,“ říká Barbora Poláková, která se učila hrát na violoncello.

Kulturní servis Puls

„Film Kvarteto je filmem, na který jsem se připravoval nejdéle ze všech. Do houslí jsem docházel bezmála rok. Střídali se na mě dva pedagogové se svatou trpělivostí. Dva měsíce před natáčením jsem musel cvičit každý den dvě hodiny, abychom dosáhli alespoň částečné iluze, že jsem houslový profesionál. Tisíckrát jsem zatoužil rozšvihat housličky o zeď, ale ustáli jsme to a snad to na výsledku bude vidět,“ dodává Jaroslav Plesl. Lukáš Melník zase absolvoval půlroční tvrdý trénink s violistou ostravské filharmonie Vladimírem Liberdou. A Zdeněk Julina dle svých slov bojoval s houslemi tři čtvrtě roku dvakrát týdně v lidové škole ve Zlíně pod vedením učitele Jožky Geryka.

Filmové smyčcové kvarteto připravuje pro koncert skladbu významného hudebního skladatele Aloise Piňose, který se jako jeden z prvních českých skladatelů věnoval elektroakustické hudbě a jeho skladby patří dodnes k avantgardě. Film tak zároveň vzdává hold profesoru Piňosovi, jednomu ze zakladatelů tzv. české „nové hudby“, který by se v těchto dnech dožil dvaadevadesáti let a podle tvůrců není stále dostatečně doceněn.

„Hudbu Aloise Piňose si pamatuji ze studií v Brně, kde tehdy působil na JAMU. Zaujaly mě jeho experimenty na pomezí hudby a divadla. Teď se mi znalost jeho hudby hodila, protože kvarteto mělo hrát soudobou vážnou hudbu nejlépe autora z generace jejich rodičů. Na konci filmu slyšíme hudbu, kterou složil jeden z členů kvarteta, což znamená posun od interpretace k přímé autorské tvorbě. Stará poučka zní: když to neumíš říci slovy, pusť správnou hudbu, ta to řekne za tebe… Přesně to jsem udělal na konci filmu,“ dodává Krobot.

Autorem filmového plakátu, který tvůrci nově ukázali, je Michal Tilsch. Na kontě má například i Českým lvem oceněný plakát k snímku Kobry a užovky nebo vizuál k filmu Učitelka. Za obojí shodně získal i cenu za nejlepší plakáty na festivalech v Karlových Varech. Producentem Kvarteta je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, koproducentem je Česká televize – Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové, innogy a Soundsquare. Film vznikl za podpory Olomouckého kraje, statutárního města Olomouce, Jeseníky Film Office a Státního fondu kinematografie. Distributorem filmu je společnost Falcon.

Kulturní servis Puls

O čem film Kvarteto bude?

Hráli jste někdy v kapele? Je to jako druhá rodina, s jejímiž příslušníky prahnete po štěstí a prožíváte nečekaná dobrodružství. Stejně jako usedá rodina zas a znovu u jednoho stolu, scházejí se členové kvarteta tzv. soudobé hudby vždy u dalšího koncertu. Poněkud nesourodá čtveřice v čele se solidně vyhlížejícím, avšak lehce sucharským Robertem (Lukáš Melník), jeho partnerkou atraktivní a rozháranou cellistkou Simonou (Barbora Poláková), extrovertním vtipálkem Tomášem (Jaroslav Plesl) a znalcem historie s přezdívkou Funés (Zdeněk Julina) spolu zažívá na cestě za svou nejsvobodnější skladbou řadu humorných situací, ale i nedorozumění. Čas tráví i v legendární hospodě Ponorka v historickém centru svého rodného města, kam chodí také odvázaná „Batrflaj“ (Pavlína Štorková) a „dvorní“ psychoterapeutka kvarteta Sylva (Lenka Krobotová). Mezi hlavními hrdiny dochází k neustálým zádrhelům a lehce bizarním situacím, až konečně jeden neplánovaný večírek přinese jistou katarzi i radost a s ní vytoužený pocit štěstí.

Světová premiéra: Chicago International Film Festival, World Cinema Program, 13.–27. 10. 2017
Soutěž: Sao Paulo International Film Festival, New Filmmakers Competiton, 19. 10. – 1. 11. 2017 Uvedení: Denver Film Festival, Contemporary World Cinema 1.–12. 11. 2017 Evropská premiéra: Muces (Segovia European Film Festival), Official Competition, 15.–21. 11. 2017
Další uvedení: Palm Springs International Film Festival, World Cinema Now, 2.-15. 1. 2018.
Česká distribuční premiéra: 30. 11. 2017

 



Text: Martina Chvojka Reková
Foto: Oficiální foto pořadatele





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání