Febiofest letos vstoupil do spolupráce s Berlinale, v barrandovských ateliérech vybuduje filmovou restauraci

febiofest 2015Letos poprvé pořádá Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest ve spolupráci s prestižním festivalem Berlinale filmové projekce spojené s exkluzivními večeřemi nesoucí název berlínské filmové sekce Culinary Cinema. Febiofest uvede ve svém programu filmy s celkem čtrnácti nominacemi na Oscara, které se budou v České republice promítat poprvé.


Organizátoři odhalují jména dalších filmových hvězd – do Prahy přijede režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života herec Jeroen Krabbé a italská herecká hvězda čerstvě oceněná v Benátkách Alba Rohrwacherová. Ohlášená americká herečka Kim Novak bude mít výstavu obrazů ve Strahovském klášteře. V programu bude nově uvedena sekce Zaostřeno na Holandsko. MFF Praha – Febiofest se uskuteční od 19. do 27. března.

„Jsou to už tři roky, kdy jsme oslovili ředitele Berlinale Dietera Kosslicka k propojení sekce berlínského filmového festivalu Culinary Cinema a Febiofestu. Existují filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, a také jídla, která vypadají jako umělecká díla. Kvalitní filmy a kvalitní jídlo člověka rozhodně kultivují,“ říká programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík. Po tři večery nabídne pražský festival v příjemné atmosféře „filmové restaurace“ vybudované v barrandovských ateliérech mimořádnou příležitost setkat se se špičkovou kuchyní, ochutnat menu inspirované filmem a zároveň vidět skvělé filmy, které zaútočí na chuťové buňky diváků.

Tři výjimečná setkání s filmovými tvůrci a kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem se uskuteční od 24. do 26. března od 19 hodin. Při příležitosti uvedení filmu Nejlepší recept korejské režisérky Giny Kim bude na programu asijská kuchyně, chybět nebude italské menu servírované k filmu režiséra Luca Guadagnina Mé jméno je láska a nakonec se bude podávat menu inspirované nejlepšími michelinskými restauracemi a dokumentem Foodies švédské režisérské trojice Thomas Jackson, Charlotte Landeliusová a Henrik Stockare. Lístky zahrnující vstupné do filmové restaurace na Barrandově, projekci filmu a několikachodové menu za 1500 korun budou k dostání měsíc před festivalem v síti Ticketportal.

Snímek Nejlepší recept natočený v korejsko-singapursko-thajské koprodukci s charismatickou Michelle Yeoh v jedné z hlavních rolí zavede diváka do moderní Šanghaje, kde probíhá soutěž kuchařů. Film Mé jméno je láska označovaný jako „eroticko-gastronomická pochoutka“ se známou britskou herečkou Tildou Swintonovou v hlavní roli ruské emigrantky nás zavede do prostředí Milána, kam se hlavní hrdinka provdá a kde posléze naváže vášnivý milostný vztah s talentovaným mladým šéfkuchařem z Ligurie. Ve filmu se objeví také nová hvězda italské kinematografie Alba Rohrwacherová, které Febiofest letos věnuje zvláštní filmovou poctu a která bude i hostem festivalu. Lahůdkou všech lahůdek je dokument Foodies o milovnících dobrého jídla, jejichž koníčkem je pochutnávat si na degustačních menu těch nejlepších tříhvězdičkových michelinských restaurací světa.

febiofest 2015


Čeští diváci mohou poprvé vidět i snímky z letošního oscarového klání. Mezi nimi film Still Alice s Julianne Mooreovou v hlavní roli, za niž je herečka nominována na Oscara. Dále pak muzikál Čarovný les s Johnny Deppem a Meryl Streepovou, která získala nominaci za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, druhou nominaci získal snímek za kostýmy.
Další šanci na Oscara má film v kategorii výprava. Film Hon na lišku se o Oscara uchází v kategoriích nejlepší mužský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli, nejlepší režie, původní scénář a make-up. Febiofest uvede i rodinný fantasy snímek Píseň moře nominovaný v kategorii nejlepší animovaný film a drama Mr. Turner aspirující na Oscara za nejlepší hudbu, kameru, kostýmy a výpravu.

Dalším hostem MFF Praha – Febiofest je britský režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden. Známá je i jeho Mandolína kapitána Corelliho natočená podle slavné literární předlohy Louise de Bernièrese. John Madden převezme na festivalu stejně jako americká herečka Kim Novak Kristiána za přínos světové kinematografii a jeho filmy budou v Praze uvedeny v rámci Pocty Johnu Maddenovi. Program nabídne mimo jiné Maddenovo historické drama z devadesátých let Paní Brownová, chybět nebude ani komediální drama Báječný hotel Marigold nebo předpremiéra zbrusu nového Maddenova snímku Druhý báječný hotel Marigold.

Letos se organizátoři rozhodli v programu představit nizozemskou kinematografii v sekci Zaostřeno na Holandsko. V současnosti se objevuje řada nastupujících filmových talentů z Nizozemska, jejichž první a druhé snímky nelze na světových festivalech přehlédnout. Jako například režisérka Paula van der Oestová, jejíž v pořadí druhý celovečerní snímek Obviněna o nespravedlivě obžalované zdravotní sestře zastupoval letos Nizozemsko v oscarovém klání. Úspěšný vstup do festivalového světa si v Benátkách odbyl Peter Hoogendorn netradičním středometrážním debutem o důsledcích autonehody mladé dívky Mezi desátou a dvanáctou. MFF Praha – Febiofest uvede také třetí film Urszuly Antoniakové o vášni mezi dvěma dívkami Zóna nahoty, režisérčin předchozí snímek Modré světlo byl v roce 2011 uveden v Cannes. Z devíti filmů v této sekci šest režírovaly ženy.

Nizozemský zástupce bude přítomen i v soutěži Nová Evropa. V sekci Febiofest Junior diváci uvidí dokonce nizozemské snímky tři. Na festivalu proběhne panelová diskuse s holandskými producenty na téma možných nizozemsko-českých koprodukcí, Praha bude hostit i slavného herce a režiséra Jeroena Krabbého, který se po úspěšných rolích ve filmech dalšího slavného Nizozemce Paula Verhoevena dokázal uplatnit také v Hollywoodu. Klasickými jsou dnes už jeho role padouchů v hitech jako Nemilosrdně, Pán přílivu, Uprchlík, zahrál si i v „bondovce“ Dech života nebo v evropské velkoprodukci Farinelli. V rámci Pocty Jeroenu Krabbému budou uvedeny kromě filmů, v nichž hraje hlavní role, také dva filmy, které režíroval – snímek Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rosselliniovou oceněný na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

febiofest 2015


Návštěva americké herečky Kim Novak bude spojena s výstavou hereččiných obrazů Kim Novak: Obrazy organizovanou festivalem ve Strahovském klášteře. Malířské tvorbě se Kim Novak věnuje intenzivně od sedmdesátých let, výtvarné vzdělání získala na Art Institute of Chicago. Malířský styl Kim Novak je inspirován impresionismem a surrealismem. Výstava umístěná do Zimního refektáře Strahovského kláštera představí dvacet současných děl a pro veřejnost bude přístupná v rámci vstupného do Strahovského kláštera od 20. března do 19. dubna.

Ani letos nebude v soutěžní sekci Febiofestu Nová Evropa chybět český zástupce. Je jím česko-německý koprodukční snímek Schmitke mladého českého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Altrichtera. Mysteriózní komedie o stárnoucím německém inženýrovi Schmitkem si odbyla světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v korejském Busanu, a na festivalu východoevropského filmu v německém Cottbusu získala dokonce cenu za nejlepší debut.

Hudební doprovodný program Febiofest Music Fest nabídne několik zásadních dramaturgických změn, z nichž nejzásadnější je žánrové rozdělení osmi večerů. V programu se vystřídá pop, hip hop, jazz, taneční hudba, world music, rock’n’roll, punk a ska. Seznam účinkujících nabízí veřejnosti zdarma pestrý mix mladých kapel v kombinaci se zavedenými jmény jednotlivých žánrů, jako jsou Atmo Music, Vladimír 518, Luboš Andršt, Ohm Square, Jablkoň, Čankišou, Hentai Corporation, Matěj Benko Quintet s Ondřejem Rumlem nebo slovenští Zoči Voči či Smola a Hrušky. V industriálních prostorách garáží kina CineStar Praha – Anděl tak v průběhu festivalu vystoupí 33 kapel, hudebních projektů a DJů v dramaturgii Tomáše Vitáska a pod vedením ambasadora Ivana Ivanova.

Charitativním partnerem Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest je letos Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny, záštitu nad fondem převzal primář novorozeneckého oddělení porodnice v Podolí Zbyněk Straňák. Uzávěrka přihlášek pro účast v porotě udělující Grand Prix je 27. února. Přihlášky do druhého ročníku soutěže „I ty jsi filmařem“ je nutné odevzdat do 15. února. Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu od 30. března do 17. dubna ve čtrnácti českých městech (Brno, České Budějovice, Děčín, Hradec Králové, Jihlava, Karlovy Vary, Karviná, Liberec, Mikulov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň a Zlín). V Praze bude festival hostit CineStar Praha – Anděl, Cinestar Praha – Černý Most, Obecní dům, Žofín a Studio Barrandov. Předprodej na festival bude zahájen 11. března, více informací na www.febiofest.cz

 


Text: Otiz
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání