Nejlepší guláš vaří Valaši, shodli se Babica a Sapík

kulturní servis pulsDvě stě profesionálů i amatérů se v rámci 3. ročníku Úvalského kotlíku utkalo o to, kdo umí uvařit nejlepší guláš. O vítězi rozhodovala porota nejpovolanější – v čele s kuchařskými esy Jaroslavem Sapíkem a Jiřím Babicou.


Žádný sporák s indukční deskou, jen kotlík a otevřený oheň. Celkem 29 týmů bojovalo v Úvalech u Prahy o ten nejlepší guláš. Akce se zúčastnilo na 1000 návštěvníků, kteří tak měli možnost ochutnat a hodnotit celou škálu variací tradiční klasiky českých kuchyní. Jednotlivá jídla se lišila množstvím cibule, ve výběru masa (na stole se sešly hovězí, vepřové, skopové nebo zvěřinové guláše), v druzích přísad nebo celkovém závěrečném  dochucení.

Babica se Sapíkem pak měli na starosti hodnocení technologického postupu, barvy, zvolených ingrediencí, stavu masa a celkové chuti. „Na guláši se pozná, jak kdo umí pracovat s dochucením jídel. Pro mě je základem guláše cibule, paprika a česnek,“ komentoval kulinářskou bitvu Jaroslav Sapík.

kulturní servis puls

Vítězem se podle poroty, ve které zasedli také mistr světa v čepování piva Lukáš Svoboda a starosta Úval Petr Borecký, stal tým Valaši Zavadilka, jejíž členové si odvezli jako trofej kotlík, grilovací sadu a putovní pohár. „Především mě ale zaujalo, jaká byla na akci báječná atmosféra. Lidi se vařením bavili a to je hlavní,“ svěřil se Jiří Babica.

Kulinářské tipy a zajímavé recepty můžete vidět v pořadu Babica vs. Sapík každou sobotu a neděli na TV Barrandov v 17:30.

Text: Mia
Foto: TV BARRANDOV





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání