Sázavafest oslavil patnácté narozeniny

sázavafest 2015Ve dnech 30. července – 1. srpna 2015 proběhl patnáctý ročník tradičního festivalu Sázavafest. Dvanáct tisíc diváků přišlo, aby oslavilo jeho narozeniny v překrásném prostředí lesoparku u zámku ve Světlé nad Sázavou. Počasí vyšlo na jedničku, a tak si mohli návštěvníci užít tři dny plné zábavy s řadou českých i zahraničních umělců.


První den se brány areálu otevřely v pravé poledne. Pořadatelé připravili jako překvapení ve čtvrtek vstup zdarma. Na návštěvníky čekala 2 pódia se skvělým startovacím programem. Jako první vystoupila energická kapela FROM. Fanoušci přibývali a na skupinu Jelen, která roztančila Óčko stage v 17:40, se již nedalo dohlédnout na konec moře lidí. Mnoho z nich se pak přesunulo na autogramiádu konající se pár minut po koncertě v sousedícím merchandisingovém stánku. Zde probíhaly autogramiády po celé 3 dny. Kromě kapely Jelen mohli fanoušci ukořistit podpis od populárních UDG, Xindla X, Wohnoutů, Michala Viewegha, Voxela či slovenského rapera Rytmuse. V prvním dnu ale na návštěvníky čekalo mnoho dalších hvězd české scény. Představili se Blue Effect, Vladimír Mišík, UDG a třešničkou na dortu byla 2hodinová DJ show populárního moderátora a hudebníka Leoše Mareše, jehož vystoupení přilákalo tolik návštěvníků, že se pomalu nevešli do stanu.

Pátek ovládli Mig 21 a Rytmus. Od poledních hodin se na pódiích představovala jedna hvězda za druhou. Velký aplaus sklidil se svou kapelou Michal Hrůza. Pozadu nezůstávali ani Škwor, Ewa Farná či Tata Bojs. Na unplugged muzikus stage diváky rozesmál Lukáš Pavlásek a v sousední family zone se rodiče s dětmi celý den bavili v obýváku rodinky Simpsonových nebo při soubojích v zorbingových koulích. Na své si přišli i příznivci tvrdší muziky u nové Rock´n´more stage. Do varu je zde přivedli Krucipüsk nebo Imodium. Publikum si ale nejvíce získala a roztančila striptérská taneční skupina, jak sami sebe nazývají, Mig 21 a slovenský populární raper, Rytmus. Ten i přes pozdní čas v line upu měl tolik nadšených fanoušků, že musela být povolána posila bodyguardů. Diváci ocenili především jeho přátelský přístup, kdy si s lidmi v prvních řadách podával ruce a fotil s nimi selfie.

sázavafest 2015

Třetí den se nesl ve znamení českých a zahraničních hvězd. Mezi prvními svou tvorbu představila kapela Vojty Kotka, Th!s, nebo mladá nadějná zpěvačka Elis. Obrovskou fanouškovskou základu potvrdil také Pavel Callta, jehož hit Zrzka s ním zpívalo několik tisíc diváků. Na Rock´n´more stage se mezitím představili členové Sázava KLANu, kteří zde zazpívali letošní hit věnovaný festivalu k narozeninám, Nad Sázavou. Na Muzikus stage vzápětí  vystoupil se s svým autorským čtením jeden z nejpopulárnějších českých spisovatelů, Michal Viewegh. Ten představil připravovanou knihu, která vyjde na podzim, Biomanžel a rovněž jednu lechtivou povídku. Jeho kniha Biomanželka byla natolik úspěšná, že její divadelní podobu představilo Švandovo divadlo v Praze. Máme se tedy na co těšit. Na stejném pódiu se po něm představil stále populárnější zpěvák Voxel. O jeho vzrůstající popularitě svědčil počet návštěvníků, kteří se ani do stanu nevešli a postávali i mimo něj, jen aby si mohli tohoto sympatického zpěváka poslechnout. Vrásky bodyguardům přidělalo vystoupení skupiny Vypsaná Fixa. Roztancovaní fanoušci málem zbořili zábrany, a tak v rámci bezpečnosti byla, stejně jako předchozí den, povolána posila. To,že byli diváci z programu nadšeni svědčil i následující koncert Tomáše Kluse. Ten v jeho průběhu dokonce zašel navštívit přední řady. Na Rock´n´more stage zatím diváky přiváděla do varu formace The Cell, která potěšila nejen fanoušky tvrdší muziky.

O skvělém programu na Xanadu i Óčko stage poslední den svědčil i evidentní přesun většiny diváků mezi nimi po každém koncertě. Skupina Wohnout dokázala, že stále patří mezi festivalovou špičku a představila nejen písně z posledního alba, Laskonky a kremrole, ale také osvědčené hity, jako Vrátnej, Sejko No Pi nebo Svaz českých bohémů. Na hlavním pódiu se mezitím připravovala show pro jednu z největších hvězd letošního Sázavafestu, německých Alphaville. Jejich koncert odstartovalo poděkování generálního manažera festivalu, Rudolfa Penna a následný 6ti minutový velkolepý ohňostroj. Alphaville předvedli energickou show nabitou svými největšími hity i novější tvorbou. Největší aplaus sklidil jejich největší hit Forever Young, který v chorálu 12ti tisícového davu zněl na kilometry daleko. Svůj hodinový set zakončili hitem, který zpívali diváci všech věkových kategorií, kteří zaplňovali přední řady, Big In Japan. Následující britští Kosheen dokázali, že i přes svou častou návštěvu České republiky, mají stále co nového ukázat a předvedli strhující show plnou svých hitů v čele s nejznámějším Catch. U ní nebylo jediného přihlížejícího, který by netančil.

Sázavafest oslavil své patnácté narozeniny ve velkém stylu a spokojení návštěvníci se mají již nyní příští rok na co těšit.

 


Text: Nikola Poselová
Foto: Sázavafest





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání