Plzeňský Majáles 2013 ožil i přes nepřízeň počasí

Plzeňský MajálesPlzeňské oslavy Majálesu se konaly v sobotu 27. dubna v Amfiteátru Lochotín. Místo horkého a slunečného dne na návštěvníky čekala zima a vydatný déšť. To však nikoho neodradilo a festival probíhal v plném proudu až do noci. Mezi hvězdy Plzeňského Majálesu patřili například Wohnouti, Vypsaná Fixa, Mandrage a Kryštof.


Studentské oslavy příchodu jara částečně zhatil déšť a zima. Návštěvníky zvyklé na rozpálený plácek, plavky a ledové nápoje z předešlých let, zaskočilo nenadálé ochlazení. Již v pravé poledne se brány lochotínského areálu v Plzni rozevřely dokořán. Na účastníky festivalu čekaly celkem tři pódia, na kterých se vystřídalo téměř třicet kapel. Sirkyskon, AM, Y?, Gygy, LA a další dobré skupiny započaly oslavy. Po druhé hodině odpolední se na Excelent stagi objevili Rybičky 48 následované Sto Zvířaty a Mňágou a Ždorp. Mezitím se na Altán stage vystřídaly o něco méně známé kapely, které však předvedly velice dobré show. Od půl šesté odpoledne vystoupila skupina V3SKA. Osmičlenná parta odehrála koncert ve větším stylu a přilákala k sobě nejen své fanoušky.

Vypsaná Fixa si doslova pohrávala s davem. Michal Mareda dokázal vyhecovat stovky lidí v hledišti. Písně „Antidepresivní rybička“, „Psychokuna“, „Papírová hyena“, „Trampolína“, „Nina“ nebo „1982“ rozhodně nemohly chybět, a tak se jich fanoušci samozřejmě dočkali. Tomáš Klus byl společně s Jirkou Kučerovským ve svém živlu. Hned ze začátku vystoupení se roztančil po celém pódiu. Nezapomněl fanouškům zahrát písničku s lehce politickým podtextem „Pánubohudooken“.

Výborný koncert Charlie Straight vystřídali Wohnouti. Ti vystoupili na iDNES stage v 19 hodin. Kluci neotáleli a jako svou úvodní píseň playlistu si vybrali „Rajdu“. Zahráli songy nejen ze svého posledního alba, například „Gastrosexuál“, ale nechyběly ani již tradiční písničky jako „Gramofón“. „Padák“ věnoval Matěj Homola všem parašutistům. Na závěr roztančili hlediště hitovkou „Dobrý den, pane Kohák“. Mandrage začali jedním ze svých známých songů „Hledá se žena“ a v zápětí přidali „Šrouby a matice“. Bohužel během koncertu se naskytlo několik technických problémů, při kterých naprosto vypadl hlavní mikrofon. Hlediště však rádo zpěvákovi Vítovi pomohlo se zpěvem, a tak ho podpořilo především v refrénech.

Večerní kapely jako Prago Union, Kryštof nebo Iné Kafe a Majk Spirit svá vystoupení museli odehrát za nepříznivého počasí. Většinu diváků to však neodradilo a i přes to se na své oblíbené interprety přišli podívat.

Plzeňský Majáles


Mimo hudební scénu se návštěvníci mohli zúčastnit workshopů a dalších dílen a atrakcí. Především pro dámy byl připraven taneční Keep Moving a také břišní tance Akiya od tanečního studia Grazia. Mezi další pohybové aktivity se zařadil street dancový a muzikálový E-motion, break dancový Shit Happens, hip hopový a funkový Rytmus ulice s Broukem. Z jiného soudku si pak návštěvníci mohli zasportovat při skákání na chůdách Sportines. Automatická kresba Peramost a zkrášlovací Z-generation se Zetkem vzbudila také zájem. Plzeňský Majáles 2013 zároveň rozbouřil vlnu soutěží. O titul takzvaného Majálesového Borce se mohli utkat návštěvníci v cyklu sedmnácti soutěží.

Tradiční oblíbené majálesové svatby na 24 hodin si vysloužily umístění na vrcholku amfiteátru, a tak měli čerství „novomanželé“ krásný výhled na celé dění festivalu. Komplex amfiteátru byl poznačen v pirátském stylu. Vedle Pirátské stezky, Truhly mrtvého muže, Rumového duelu, Jízdy na sudu, Úprku z ostrova a Pirátské párty nechyběla ani mapa k pokladu nebo poklad Narojo.

Plzeňský Majáles oslavil svůj již 24. ročník! Příští rok své půlkulatiny jistě oslaví ve velkém stylu, návštěvníci se tedy mohou těšit na opravdovou jízdu!




Text: Kristýna Kubišová
Foto: Kristýna Kubišová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání