Velký bratr: Benátská noc ve Vesci uspěla

Benátská nocPo většinu času jsem byla zavěšená mezi dvěma hlavními stagi, na nichž se střídali po tři dny hudební interpreti různých žánrů z různých koutů světa. Diváci na mně mohli všechno dění na pódiích sledovat podrobně, protože bylo snímáno z několika kamer. V libereckém areálu Vesec se totiž konal 20. ročník festivalu Benátská noc, o níž jsem měla jako velkoplošná obrazovka výborný přehled.


Na dvou vedlejších stagích začal program jubilejního ročníku populárního festivalu už ve čtvrtek slovenským večerem a nenechali si ho ujít tisíce návštěvníků. Já jsem však dostala svůj prostor až od pátku. Rozpálené odpoledne jsem tak mapovala s kapelami jako Support Lesbiens či Arakain. Pěkné pak bylo vystoupení bosenského režiséra Emira Kusturici s kapelou The No Smoking Orchestra. Poté už se prostor před hlavními scénami začal zaplňovat a první velký a nabitý večer mohl začít.

Usměvavý Adams a vlažné publikum

Nejdříve se Jirka Macháček se svou kapelou MIG 21 pustil do publika se svými veselými písněmi jako „Tančím“, „Beru si dovolenou na zotavenou“ či „Malotraktorem“ a v dobrém rozmaru pokračoval na druhé stagi také populární písničkář Jaromír Nohavica. Jeho vystoupení na tak velkém festivalu není obvyklé, ale na dvacetiny Benátské noci dorazil a v doprovodu s polským akordeonistou Robertem Kusmierskim strhl davy ke zpěvu známýmých hitů jako „Kometa“, „Dokud se zpívá, ještě se neumřelo“nebo „Zítra ráno v pět“, ale zaujal i skladbami z čerstvě vydaného alba „Tak mě tu máš“.

Benátská nocPak už ale přišel páteční hřeb večera, a sice kanadský zpěvák Bryan Adams. Jeho show doprovázely speciální světelné efekty, ale také ty audiovizuální, když kromě mě mohli diváci sledovat obrovskou speciální obrazovku také přímo vzadu na stagi. Zhruba devadesátiminutový koncert začal stále dobře vypadající Bryan písní „Back To You“ a pak se už rozléhaly Libereckem známé skladby jako „I Need Somebody“, „Here I Am“, „Summer of 69“ či „Everything I Do“, které zpívaly tisíce lidí.

Bylo až trochu překvapivé, kolik známých písní vlastně Bryan v repertoáru má. Na další známou „When You’re Gone“ dokonce vytáhl z publika slečnu Moniku, která celou skladbu odzpívala s ním. Energický koncert, při němž ale publikum působilo spíše vlažně a na některé výzvy Bryana ani neraeagovalo, pak zakončil Adams písničkou „Straight from the Heart“. Večer pak uzavřela německá metalová kapela Gamma Ray a tuzemská skupina Škwor, která na Benátské noci točila DVD.

Na Kabáty s deštníky
Také sobota se přes den jevila jako příjemný teplý letní den. Tentokrát se lačné publikum začalo ke mně a hudebníkům scházet o trochu dříve. A už odpolední vystoupení kapel Mňága a Žďorp a Vypsaná Fixa pořádně lidi rozproudila. Koncert Mňágy narušila svižná průtrž mračen, druhá jmenovaná kapela zase zaujala velmi energickým setem složeným spíše ze starších skladeb jako „San Piego“, „Lunapark“ či „Nina“. A až v přídavku zazněla také píseň z posledního alba „Detaily“.

Benátská nocOvšem v obou směrech šlo pouze o ochutnávku. Tedy co se týče deště, tak i energických vystoupení kapel. Vždyť třeba Walda Gang vždy slibuje parádní podívanou se známými hity. Ovšem pak už se zase oblohy zmocnil silný déšť a kapela Chinaski, na kterou by jinak přišly tisíce lidí, začala jen před odvážlivci, kteří byli chráněni pláštěnkami a deštníky. Kapky ale pomalu řídly, a tak už si skladby jako „1970“, „Zadarmo“ či „Klára“ poslechlo i zapělo více lidí.

Návrat před stage se pak konal před koncertem skupiny Kabát. Ačkoliv pořád dost pršelo, popularita téhle party je stále obrovská a s Benátskou jsou Kabáti tak nějak spjatí. A byla to zase pořádná jízda, z mého rozhledu bylo vidět poskakující a zpívající lidi, kteří si vystoupení navzdory nepříznivému počasí parádně užívali. „Malá dáma“, „Dole v dole“ nebo „Pohoda“, to je jen namátkový výběr z celé řady hitů, které Pepa Vojtek a jeho kolegové zahráli. V přídavcích pak zazněly třeba i skladby „Žízeň“ a „Colorado“. Když dohráli Kabáti, přestalo pršet. Ovšem většina lidí byla tak promočená, že se odebrala do stanů či alespoň někam se usušit a zahřát.

Landu vyprovázel aplaus

Dozvuk sobotního deště se ještě připomněl v neděli dopoledne, ale pak už vydrželo počasí s ještě jednou drobnou přeháňkou až do konce festivalu velmi příjemné. Nedělní pohodu, kdy lidé využili plochu před pódii spíše k posezení, odpočinku a poslechu, obohacovala koncert zpěvačka Debbi, kapela Děda Mládek Illegal Band či houslový mág Jaroslav Svěcený s kapelou Cigánski Diabli.

Pak už se ale publikum postupně zvedalo. Zahrát a zazpívat přijel Václav Neckář s kapelou Bacily a připomněl lidem všech generací, že některé hity nestárnou. Například „Ša la la la li“, „Stín katedrál“ nebo „Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě“. Neckáře, který předvedl i dobré taneční kreace, vystřídal Tomáš Klus se svým kytaristou Jiřím Kučerovským a kamarádem Petrem Škodou. Mladý písničkář bavil své fanoušky několika typickými improvizacemi a samozřejmě i krásnými písněmi jako „Chybíš mi“, „Vesmíru“ nebo „Pánubohudooken“. Pak ještě v podještědí zněly skladby Kamila Střihavky, třeba „Černá růže“ či „Země vzdálená“, ale to už bylo vše připraveno na poslední koncert festivalu.

Benátská nocDaniel Landa se zotavil z obrny lícního nervu, kdy mu na jaře ochrnula půlka obličeje a ojedinělý koncert s mnoha muzikanty a vokalisty připravil báječně. Davy lidí se táhly až daleko dozadu a skvělá atmosféra panovala po celou dobu téměř dvouhodinového vystoupení. Landa hned na úvod připomněl nedávnou smrt svých kamarádů z rallye, kvůli čemuž odložil i skladbu „Třista z místa“ na později. Skvělou šou oživily také ohně a kouřové efekty. Publikum si mohlo zazpívat novější písně jako „Jen ať to sype!“ či velký hit „Touha“, ovšem pak i řadu starších známých skladeb, mezi nimiž nechyběl „Motýlek“, „Andílek“, „Valčík“ nebo „Pozdrav z fronty“. Landa postupně odhazoval či zase nasazoval mikinu, šátek, čepici a tmavé brýle. Ovšem zdál se být v dobré formě a koncert si užil. Stejně tak i tisíce lidí, které ho odměňovaly bouřlivými potlesky.

Dvacátý ročník Benátské noci se odehrál poprvé v areálu Vesec a tento prostor se osvědčil. Otřesná loňská zkušenost z Malé Skály, kdy musel být kvůli špatnému počasí a stavu terénu poslední den programu zrušen, bylo ve Vesci výhodou, že z části je tento objekt pokryt asfaltkami a také travnaté plochy mnohem lépe zvládaly nápor deště. Některá místa, kde bylo bahno, sice vznikala, ale dala se obejít a nebylo jich mnoho. Areál sice není tak veliký, ale i přes velký nápor lidí dostatečný. Vše je blízko sebe. Jen hudba z vedlejších stagí občas zasahovala do těch hlavních a pokud člověk stál hodně daleko, mísilo se mu oboje dohromady.

Ovšem nebyl to zase tak velký problém. Avšak ještě jedno velké plus se musí letošnímu ročníku přiznat. Přechod na tvrdší a především zálohované (30 Kč) plastové kelímky na pivo způsobují to, že lidé nepohazují plast jen tak na trávu, ale svůj půllitr si pěkně hlídají a mění u stánků za nový naplněný, případně ho mohou za tři pětky kdykoliv vrátit. Ano, fronty na pivo se, hlavně při horkém počasí, tvořily, ale to je ostatně běžné i na jiných velkých festivalech. Jinak byla organizace zvládnutá velmi dobře. I stanové městečko a parkovací plochy byly v těsné blízkosti areálu, takže si návštěvníci mohli Benátskou noc vychutnat naplno.

 



Text: Pavel Urban
Foto: Oficiální foto festivalu





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání