Pestrý (nejen) zelený program Open Air Festivalu

Open Air FestivalFestivalová sezóna je v plném proudu, a i když už je slušná řádka koncertních dnů pod širým nebem za námi, stále plno z nich čeká, kdy bude moci otevřít své brány a přivítat nejen zvučná jména, ale i milovníky letní festivalové pohody. Jedním z nich je i Open Air Festival v Panenském Týnci, který pro fanoušky chystá nejen pestrý line-up, ale i eko program v rámci A Greener Festival Awards.


Třídenní festival na letišti v Panenském Týnci proběhne letos od 9. do 11. srpna a opět má návštěvníkům co nabídnout. Mezi headlinery, kterými jsou pro letošní rok Fatboy Slim, Amy Macdonald a Mando Diao, vystoupí i pestrá škála těch nejlepších českých interpretů. A pozor! Na ty, kteří celý festival odstartují, si můžete zajít dokonce úplně zadarmo.

Ve čtvrtek totiž pořadatelé zvou všechny z dalekého i blízkého okolí na den bez placení, v rámci něhož festival rozjedou kapely jako Rybičky 48, Wohnout, Velvet Underground Revival nebo třeba Plexis. A to rozhodně není všechno. Očekávat můžete další super jména, která nažhaví návštěvníky na další dny.

Open Air FestivalV pátek se představí Fatboy Slim, těšit se můžete na Gorillaz Sound System, Booka Shade, Skyline, Xindla X, Charlie Straight, Tomáše Kluse, Support Lesbiens, Monkey Business a zahraje také Stereo MCs DJ Set, Far Too Loud, kapela Sly Rabbits a vítěz YouTube Festu.

V sobotu vystoupí Amy Macdonald, Mando Diao, Bloody Beetroots, Mandrage, Anna K, Nightwork, Ivan Mládek, Please The Trees a sbor Elpida, Jaroslav Svěcený a Cigánski Diabli, na djských stagích zahraje například Jonty Skrufff & Fidelity Kastrow, Orbith a Electrixx. Program doplní třeba autorské čtení Emila Hakla nebo divadelní vystoupení Na stojáka!

To samozřejmě není všechno, kompletní line-up najdete na oficiálních stránkách festivalu. Chybět nebude ani pestrý doprovodný program, včetně množství workshopů, divadel i adrenalinových sportů. A co víc, Open Air Festival se i letos zapojil do soutěže A Greener Festival Awards, kde se v předchozích letech vždy umístil mezi oceněnými, a nabídne návštěvníkům ekologický přístup po celou dobu akce.

Nepůjde ale jen o třídění odpadu. Festival hodlá environmentální myšlenku posunout ještě o kus dál a to na základě konceptu šesti elementů, kterými jsou výživa, obnovitelné zdroje, bydlení, doprava, odpad, duchovno a fyzická síla. Návštěvníci se budou moci nejen dozvědět, jak se tyto oblasti podílí na společenské a environmentální odpovědnosti, ale budou mít možnost si nové trendy v trvalé udržitelnosti také vyzkoušet.

Open Air FestivalProjekt má za úkol ukázat návštěvníkům, co mohou sami ve svém životě udělat trochu jinak. Šest elementů se bude setkávat a prolínat v O2 Oáze, zóně duševní i ekologické rovnováhy. Každý z elementů ukáže účastníkům zajímavý zážitek, cesty životního stylu a doplní vědomosti. Hlavním bodem zóny bude alternativní restaurace, kavárna a čajovna Vesmírna občanského sdružení Máme Otevřeno. Ta kromě ekologického chování zároveň posílí svůj několikaletý pracovně-tréninkový program pro lidi s mentálním postižením. Zdravě tu zaženete hlad a navíc si v Cyklofresh Baru budete moci za pomoci vlastní energie, tedy šlapáním na kole, vyrobit svůj vlastní čerstvý ovocný džus.

Zóna nabídne i internetový chill-out, kde můžete ze solárního zdroje dobít baterku v mobilu či notebooku a ohřát vodu. Ruku k dílu můžete přiložit při stavbě slaměného domku pod supervizí občanského sdružení Ekovesnice. Stavba by měla najít své uplatnění v neziskovém sektoru. Odpočinout si můžete při relaxačním cvičení a únavu ze sebe shodíte na nedělní meditaci na energií nabitém místě nedostavěného chrámu v Panenském Týnci.

Samozřejmostí zůstává třídění odpadu. Po celém areálu budou rozmístěné různobarevné koše, o které bude pečovat speciální hlídka. Ovšem jen vy můžete ovlivnit, jak bude areál festivalu vypadat během akce i po ní. V předchozích letech se v Panenském Týnci podařilo vytřídit drtivou většinu veškerého odpadu a organizátoři si přejí, aby tomu bylo stejně, ne-li lépe, i letos.

 



Text: Tereza Netoličková
Foto: Oficiální foto akce





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání