Multikulturní RefuFest nabídl pestrost a zábavu

RefufestPočasí o první červnové sobotě nakonec vyšlo nad očekávání dobře, a tak se stovky lidí vydaly do centra Prahy, na Střelecký ostrov, kde probíhal už sedmý ročník multikulturního festivalu RefuFest. Příjemná přátelská atmosféra čišela z lidí různých národností či vyznání nejen u stánků s tradičními výrobky či občerstvením, ale i na pódiu při vystoupeních. Rozhodně šlo o zábavnou a přínosnou akci.


Už při sestupu po schodech na Střelecký ostrov bylo slyšet, že na RefuFestu panuje dobrá nálada. Hned po pravé straně se nacházel Ethno salon, kde jste si mohli vybrat z množství netradičních šatů, obléci se do nich a za drobný poplatek si odnést pěknou památku v podobě fotky z Polaroidu. Vlevo od schodů se rozprostíral Workshop stan, kde se mohli návštěvníci těšit na nejrůznější program.

RefufestNapříklad zajímavé představení pantomimické skupiny B.B. duc, pohádka „Beruščina detektivní kancelář“ v podání Malého Vinohradského divadla, kterou si užily hlavně menší děti. Ale publikum si získal také workshop MC Metoděje, který zájemcům poskytl zajímavé informace o hip hopu a také nechal zarapovat mladé romské chlapce z UG Crew. Řada návštěvníků či účastníků RefuFestu pak v podvečer debatovala na téma: Jak se žije cizincům v Čechách?

Než vás kroky zavedly zpět pod most k hlavnímu dění, mohli jste si prohlédnout výstavu zkušeného českého fotografa Jindřicha Štreita „Jsme z jedné planety“, kde bylo možné dozvědět se příběhy o řadě cizinců, kteří se rozhodli z různých důvodů žít v České republice. Ať už šlo o Brita, Kubánce, Francouze či Izraelku.

Pak už vás ale pohltilo množství nejrůznějších stánků počínaje Dětským koutkem přes velké množství nabídek ručně vyráběných suvenýrů, tradičního jídla či pití z různých koutů světa, až po prezentace neziskových organizací, které většinou právě lidem z některých zde zastoupených zemí pomáhají. A které státy, že byly na RefuFestu například zastoupeny? Tak namátkou Mongolsko, Sýrie, Vietnam, Maroko, Egypt, Afghánistán, Gruzie, Mali či Palestina.

RefufestA zhruba uprostřed ostrova už vás čekalo hlavní pódium. Dění na něm uváděla s drobnou přestávkou mladá moderátorka Hanka Zajíčková, kterou můžete znát z televizní obrazovky. A na samotné stagi se střídali opravdu různí interpreti. Ať už byly k vidění tance - z Egypta, Moldavska, Gambie či breakdance z Brazílie, nebo se zpívalo a hrálo - písničky romské, arabské, jazzové, dětské, každý si našel to své.

RefuFest pomáhá odhalovat světy, o nichž možná tolik nevíme, a tady se na jeden den v centru Prahy propojují a nechávají nás nahlížet. A je jedno, jakou má kdo barvu pleti, jakého je původu či vyznání, důležité je, že se můžou ve svobodné zemi bavit. A i další příchozí mohli s nimi, a to zcela zdarma.


 


Text: Pavel Urban
Foto: Kristýna Šmejkalová





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání