14. ročník festivalu Jeden svět 2012 byl zahájen

Jeden svět 2012V úterý 6. března začal v Praze Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech nazvaný Jeden svět. Letos bude promítáno celkem 106 dokumentů z produkce 44 zemí. Během deseti festivalových dní mohou diváci díky filmům zavítat do 72 různých zemí světa a seznámit se s jejich situací týkající se lidských práv. Navštivte Afghánistán, Barmu, Čínu nebo třeba Sýrii, Jemen a Grónsko. Tam se hned tak nevypravíte.


Program Jednoho světu nabízí letos soutěžní kategorie „Hlavní soutěž“ a „Máte právo vědět“, dále pak nabídne snímky na téma „Protesty, nepokoje, revolty“, které jsou v současné době organizovány různými lidmi, hlavně pak mládeží, a to nejen v arabských zemích, ale také v řadě demokratických států.  Mezilidskými a rodinnými vztahy se bude zaobírat „Spolu navzdory“. Nebude chybět ani tradiční kategorie ekologických filmů nazvaná „Takzvaná civilizace“. Sekce „Panorama“ nabídne filmy, které už byly v zahraničí nějak oceněny, jde o nově natočené české dokumenty a krátké filmy.

Jeden svět 2012Společnost Člověk v tísni, která je organizátorem tohoto festivalu, letos oslaví dvacet let svého působení. Na internetových stránkách České televize je připraven online speciál s filmy, fotografiemi a videi zachycujících práci této organizace.

Jeden svět se každoročně rozšiřuje do nových regionů. Letos se kromě hlavního města uskuteční v dalších čtyřiceti městech po celé České republice. Organizátoři očekávají účast přes sto tisíc diváků a to jak z řad dospělých, tak i studentů základní, středních či vysokých škol. Typické jsou pro tento festival rovněž různé debaty a panelové diskuse, ať už s režiséry uváděných filmů nebo s českými i zahraničními odborníky.

Letošní 14. ročník byl zahájen dokumentem „Zpět na Tahrír“. Česko-kanadský režisér Petr Lom v něm zachycuje charakter a složitost revolučních změn v Egyptě i to, jak se revoluce podepsala na životech tamních obyvatel. Petr Lom je také členem Hlavní poroty festivalu.

Jeden svět 2012Jeden svět 2012přinese také tři světové premiéry, jako první  snímek „Sladká vůně domoviny“ z rukou renomované nizozemské dokumentaristky ruského původu Mashi Novikové vyprávějící na pozadí bohatých filmových archivů životní příběhy 3 lidí z různých částí Evropy, kolem nichž se v různých podobách přehnalo válečné běsnění minulého století. Noviková loni na akci představila dokument „Anna v přední linii“ a v roce 2010 zasedala jako členka Hlavní poroty. Další premiéru bude mít film „Ti druzí“ režisérské dvojice Willema Timmerse a Ilji Kok. Je o kulturním střetu turistických skupin s obyvateli tradičního kmene v Etiopii.

Poslední světovou novinkou bude „Důstojnost nemá hranic“ od jemenské režisérky žijící ve Skotsku Sary Ishaq vyprávějící o událostech jednoho významného dne v počátcích jemenské revoluvce. Dočkáme se rovněž jedné české premiéry, a sice v případě „Punk in Africa“. Ten je postavený na punkové hudbě a bohatých archivních materiálech. Vznikl ve spolupráci dokumentaristy Keitha Jonese, který má americký původ, ale žije v Praze a režiséra Deona Maase, kteří se spolu vypravili na černý kontinent, aby zjistili, jak se tento hudební směr podílel na pádu apartheidu.

Pražské festivalové centrum bude již tradičně otevřeno v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna, Ponrepo a Evald. Cena vstupného je lidová, jak říká sama ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková: „Jsme rádi, že se nám i v současné době zvyšování cen podařilo udržet cenu vstupenek na přijatelných osmdesáti korunách.“ Další informace o podrobném programu naleznete na www.jedensvet.cz.

 


Text: Kristýna Šmejkalová
Foto: Jeden svět





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání