Divadlo na Vinohradech zahájí novou sezonu premiérou Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl

divadlo na vinohradechVinohradské divadlo zahajuje letos na podzim svou již 109. sezonu. Ve čtvrtek 8. září představí divákům novou komedii o dvou dílech nazvanou Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl, jejímž autorem je Milan Uhde. Inscenace je součástí cyklu Česká a slovenská komorní hra ve Studiové scéně Divadla na Vinohradech. V jednotlivých rolích vystupují Tomáš Pavelka, Andrea Černá, Otakar Brousek a Zuzana Vejvodová.


O hře:
Hra Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl, má paradoxní historii. Milan Uhde ji napsal v roce 1986, kdy ovšem kvůli autorovi a jeho politickým postojům nebyla uvedena. Dočkala se premiéry o dva roky později v Zagrebu. Za inspiraci posloužily intimní životní osudy Karla Marxe. Základem hry je komediální zápletka s nemanželským dítětem záletného manžela. Sám dramatik považuje tuto komedii za svou nejzdařilejší. V rodném autorově městě se dočkala premiéry až s dvacetiletým odstupem. I když je protagonistou vědec a revolucionář mezi třicítkou a čtyřicítkou, nejde v komedii o ideje a revoluci. Selhávající slaboch lavíruje mezi ráznou manželkou a mladou služkou, jejíž útěžek hodí na krk kamarádovi Bedřichovi.

divadlo na vinohradech

O autorovi:
Milan Uhde se narodil 28. července 1936, je to český spisovatel, divadelník a politik. Po strmém autorském startu v 60. letech (satirická hra Král Vávra, rozhlasové monodrama Výběrčí, dramatická parafráze antické látky Děvka z města Théby) se pro své postoje stal za normalizace zakázaným autorem a svou exkomunikaci z oficiální kultury totalitního státu završit podpisem Charty 77.  V 70. a 80. letech pod autorským krytím režiséra Divadla na provázku Z. Pospíšila napsal několik her, zejména dnes již klasický muzikálový titul Balada pro banditu.  Kromě toho psal rozhlasové hry (např. Velice tiché Ave), písňové texty, eseje a publicistické texty. Roku 1986 napsal a samizdatově zveřejnil hru Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl. 

Po listopadu 1989 se vrátil do veřejného života jako autor, ale také jako politik. Byl ministrem kultury v Pithartově vládě a v letech 1993 – 1996 prvním předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR samostatné České republiky. Po odchodu z politiky se dále věnuje autorské, teoretické i pedagogické činnosti. Inscenaci uvádí Divadlo na Vinohradech k autorovým 80. narozeninám.


Text: Otiz
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání