Divadlo na Vinohradech podruhé zařazuje slavné drama Pygmalion

kulturní servis pulsNejslavnější hru Bernarda Shawa inspiroval příběh o bájném sochaři Pygmalionovi, jenž zatoužil vdechnout život soše, do které se zamiloval. V Shawově moderní variaci je oním Pygmalionem londýnský profesor fonetiky Henry Higgins, který si zamane, že pouliční prodavačku květin Lízu Doolittlovou přetvoří v dámu, která svými způsoby obstojí i mezi nejvyššími společenskými vrstvami.


Rozhodnutí londýnského profesora má však pro Higginsův život nečekané dopady – neboť zcela proměněn jejich vzájemným zápolením neodchází pouze „objekt experimentu“ Líza, ale samotný její vychovatel.

Komedie jednoho z nejoriginálnějších světových dramatiků má podtitul „romantická“, neboť, jak poznamenává sám její autor, „proměna, kterou Líza prodělá, se zdá být krajně nepravděpodobná, ale ve skutečnosti je celkem běžná“. Ano, máme co dělat s odvěkým a stále se opakujícím příběhem o zápasu mezi mužem a ženou, z něhož, mají-li spolu navázat skutečný vztah, nikdy nemůže vzejít jediný vítěz.

Shawovu slavnou hru uvádí Divadlo na Vinohradech podruhé ve své historii – poprvé byla uvedena v roce 1968 v režii Fr. Štěpánka s Jiřinou Bohdalovou jako Lízou a Milošem Kopeckým jako profesorem Higginsem. Premiéra představení bude 22. dubna.

Hrají: Šárka Vaculíková, Jan Šťastný, Tomáš Töpfer, Svatopluk Skopal, Libuše Švormová, Naďa Konvalinková, Eva Režnarová, Jana Kotrbatá, Denisa Pfauserová, Marek Lambora, Denny Ratajský, Jiří Žák, Jan Battěk, Andrea Daňková, Magdaléna Malinová

 


kulturní servis puls


Text: Otiz
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání