Velkolepá francouzská komedie se vším, co od ní publikum očekává!

velká melaKdo se těší na sérii fraškovitých situací odvíjející se z milostného trojúhelníku, tvořeného krásnou ženou mezi dvěma muži, bude mile zaskočen zjištěním, že svému milovanému manželovi nasazuje krásná Josefina parohy ne jen tak s kdekým, ale rovnou s jeho milovaným mladším bratrem. Divadlo na Vinohradech uvede již v pátek 18. 3. premiéru představení Velká mela aneb Francouzská kuchyně.


Kdo si rád pochutná na nekorektním francouzském žertování na účet čackého četnictva, přijde si na své, když zjistí, že oním zaslepeným paroháčem je místní vrchní strážmistr César.

Koho baví budoárové politikaření veseloher z napoleonských časů, potěší se tím, že komedie je situována do začátku 19. století a obnovené monarchie, do času, kdy se s vojskem mstivě vrací císař Napoleon z vyhnanství na Elbě. A tak se ve frašce plné převratů střídavě zmocňují moci královský komisař a císařský plukovník, dožadující se vždy loajality místního četnictva a kabátů k převlekům se málem nedostává. Jen Napoleon, žel, zůstane za scénou, nemáme pro něj dost velkého herce.

Ještě jste nedostali chuť na něco tak pikantně francouzského? Pak tedy vězte, že ne nadarmo má hra věhlasného moderního francouzského komediografa podtitul Francouzská kuchyně. Vaří a jí se v ní prakticky od začátku a recept na místní specialitu – nadívaného holuba á la concoyotte podráždí vaše chuťové buňky právě tak bezpečně, jako tato převratná komedie převratů vaši bránici.

Diváci se mohou těšit na hezké herecké obsazení. Rolí Césara ztvární Václav Vydra, postavu Josefíny Tereza Bebarová, coby Ferdinand se představí Ondřej Brousek a podobu Francise na sebe vezme Otakar Brousek. Nesmíme opomenout ani Pavla Nečase jako královského komisaře a Václava Svobodu v roli císařského plukovníka.

velká mela

O autorovi
Patří k tradici francouzské komedie, že lékaři všech specializací v ní slouží jako komické postavy. Zcela bezcitně a komediálně účinně s nimi zachází Molière například ve slavném Zdravém nemocném. Působí tedy dost paradoxně, že právě lékař – zubař a dramatik P. A. Bréal se hlásí k Molièrovi jako ke svému obdivovanému vzoru.

Pierre - Aristide Bréal  (1905 – 1990) patří k autorům v naší zemi dobře známým. Popularitu mu zajistili Jan Werich a Miroslav Horníček, když v roce 1956 uvedli v divadle ABC jeho historickou komedii Husaři. Husaři se dočkali řady dalších nastudování, menší štěstí měla u nás komedie Velikánské uši, Velká mela se zde objevila (ve Zlíně, tehdy Gottwaldově) roku 1980, tři roky po své pařížské premiéře.

P. A. Bréal se narodil roku 1905 v Bretani jako syn venkovského lékaře. Od školních let ho přitahovala literární tvorba, v patnácti letech napsal veršovanou divadelní hříčku Roztomilý princ, později překládal anglické básníky Shelleyho a Keatse, ale na divadelní kariéru vůbec nepomyslel. V roce 1926 přišel do Paříže a vystudoval tam zubní lékařství.

Jeho divadelní dráha začíná premiérou dramatu Tři kamarádi, zabývajícího se životem předválečné bohémy. Světový úspěch mu vydobyla hra Husaři. V interperaci Jacquese Fabriho a jeho divadelní skupiny se Husaři hráli v divadle Noctambules po celý rok 1953, byli zfilmování a přeloženi do mnoha jazyků. Bréalova dramatická tvorba se vyznačuje sdělným a srozumitelným rukopisem, který je skutečně lidový, ale ne podbízivý, a schopností komediální formou promlouvat k divákovi o vážných problémech současného světa. Jeho historické komedie jsou historické jen zdánlivě…

 


Text: Otiz
Foto: Divadlo na Vinohradech





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání