Příběh Romea a Julie v rockovém podání má silný náboj

romeo a julie rockoperaRockOpera Praha uvedla ve čtvrtek 22. května 2014 reprízu rockové opery Romeo a Julie. Mám za sebou poslední dobou několik sladkých muzikálů, které vždy sklouzly k celkem neuspokojivému zážitku, a z toho důvodu jsem zatoužila po změně. Stačilo se jenom psychicky připravit na tvrdší kalibr, obléct se a vyrazit.


Venku bylo zrovna v ten den pořádné vedro, ovšem v divadle se přímo vařil vzduch. Několik slabších jedinců tak muselo odejít již v průběhu představení. Ty nejsilnější povahy vydržely až do konce, kdy se bohužel nepřidávalo, protože už i herci byli totálně vyčerpaní. Očekávala jsem hlavně mladé diváky, ale překvapil mě věkový průřez zhruba od 12 do 60 let.

Celkem jednoduché kulisy donutily diváka sledovat hlavně děj. V průběhu hry se lehce přemísťovaly a tvořily zajímavé obrazce. Živá hudba se stala dokonalou kulisou, což ocenil hlavně každý rocker. Divadlo je zajímavé v tom, že nabízí možnost hrát přímo u diváků. Tento úzký kontakt tak ještě více umocní vjemový zážitek. Mě osobně upoutaly krásné a elegantní kostýmy, které navrhovala výtvarnice Lucie Konopíková. Byla to směs minulosti i moderní doby.

 

romeo a julie rockopera


Příběh dvou milenců zná snad úplně každý. Odehrává se v italském městě Verona, kde žily dva významné rody – Kapuleti a Montekové. Mezi nimi se již léta táhl dávný spor. Montek Romeo vyrazí na maškarní ples, kde se na první pohled zamiluje do Julie. Neustále na ni myslí, a proto svou milou v noci tajně navštíví v zahradě Kapuletů a pěje milostné ódy pod balkónem u její ložnice. Značně tím sice riskuje svůj život, ale Julie díky tomu pozná, že jeho láska je opravdová. Druhý den oba milence tajně oddá otec Vavřinec, který mladou dvojici podporuje i přes nenávist jejich rodičů.

Odpoledne v den svatby zabije Tybalt Romeova přítele Merkucia a Romeo následně v souboji usmrtí Tybalta, za což je vyhoštěn z města Verony a odchází do Mantovy. Druhý den oznámí Kapuleti Julii, že se vdá za Parida. Ona odmítne a v zoufalství prosí otce Vavřince o pomoc. Ten zajistí nápoj, po kterém bude vypadat jako mrtvá a Romeo si pro ni přijde do hrobky Kapuletů. O jejím pohřbu se dozví i Romeo, ke kterému shodou náhod nedorazil posel od otce Vavřince se zprávou, že Julie není mrtvá. Proto si koupí pro sebe jed, vrátí se do Verony do hrobky Kapuletů a tam najde svou mrtvou lásku. Vyzná se jí naposledy ze svých citů a vypije jed. Julie se probudí, ale vedle ní leží mrtvý Romeo. V zoufalství vezme jeho dýku a probodne se. Tak nakonec skončí věčný spor mezi rodinami Kapuletů a Monteků. Nakonec se díky tomu rody usmířily a vystavěly zlaté sochy Romea a Julie, které stojí dodnes ve Veroně.

romeo a julie rockopera


A jaký je můj celkový pocit z rockové opery Romeo a Julie? Musím říct, že to byla velice příjemná změna. Dokonce i já, milovnice hudby Michala Davida, jsem si podupávala do rytmu skvělé rockové hudby a prožila báječný horký večer. Celkovému dojmu dávám jedničku s hvězdičkou. Snad jedině bych asi vylepšila, nebo spíše vyrovnala hlasové projevy zpěváků. Jednalo se o to, že mezi tím, co jeden zpíval jako slavík, až naskakovala husí kůže, ten druhý svým rozsahem na rockovou muziku vůbec neměl dispozice. Byly mezi tím poznat hodně velké rozdíly. Zase na druhou stranu každý musí nějak začínat a zrát jako víno.    

Producent Milan Steigerwald odvedl skvělou práci. O náročnou režii se postaral Roman Štolpa. Choreografie se ujala Zuzana Offenbartl Dovalová. Scénografii měla na starost Pavla Forest. Krásná animace byla dílem Lindy Fait. Postavu Julie a Romea si zahráli Žofie Dařbujánová s Jiřím Švecem. Lukáš Písařík se moc líbil divákům v roli vévody. Nádherným hlasem okouzlila Juliina chůva Pavla Forest. Viktor Dyk si roli Parise moc užíval a seděla mu přímo na tělo. Merkucio v podání známého Jana Toužimského nikoho rozhodně nezklamal. Mě osobně zaujali Jeptišky ze sboru Carmina Bohemica. V dalších rolích jsme měli možnost vidět Jiřího Valeše, Davida Suchařípu, Helenu Kubelkovou, mladého Matěje Štolpu a další.

Pokud jsem vás příjemně naladila, můžete 19. června od 19hodin vyrazit na příběh ze starověku nazvaný Antigona.


Text: Martina Šmejkalová
Foto: Hana Brožková - RockOpera Praha





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání