Premiéra unikátní inscenace 1914 bude v dubnu

představení 1914Mimořádný mezinárodní projekt, inscenace 1914, jeden z očekávaných vrcholů evropské kulturní sezóny, bude mít světovou premiéru 30. 4. v 19:00 na scéně Stavovského divadla. Vstupenky na premiéru a první čtyři květnové reprízy jsou již v prodeji, k dispozici je také oficiální web www.wilson1914.com s aktuálními informacemi.


Hra 1914 vzniká coby nevšední připomínka 100. výročí vypuknutí první světové války, prvního globálního konfliktu v dějinách lidstva. V režii Roberta Wilsona, hvězdy současného moderního divadla, se rodí aktuální koláž plná scénických obrazů, hudby a překvapivého humoru v podobenství nejen o roce 1914, ale hlavně o našem současném životě. Základními inspiračními zdroji jsou klíčový román české literatury Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška a protiválečný opus Karla Krause Poslední chvíle lidstva.

Na inscenaci 1914 pod Wilsonovým vedením pracují Soňa Červená, Pavla Beretová, Taťjana Medvecká, Eva Salzmannová, Vladimír Javorský, Václav Postránecký a další skvělí herci. Realizaci působivé inscenace o Evropě a jejích optimistech a pesimistech (za dozoru věčného Času) tak provází inspirativní setkávání špičky českého činoherního divadla s osobností určující směr divadla světového. Druhá fáze intenzivních zkoušek začne 17. března. Po světové premiéře v Praze bude inscenace 1914 uvedena v Bratislavě, Budapešti, v Linci, na festivalu v Karlsruhe a v roce 2015 v Portugalsku.

 

představení 1914


„Projekt 1914 podporujeme od jeho začátku. Je to unikátní počin ve všech ohledech. Národní divadlo jako jediné na světě reflektuje začátek první světové války speciální inscenací. Režisér Robert Wilson a v titulní roli Soňa Červená jsou zárukou, že Praha naváže na loňský úspěch premiéry Myslivečkovi opery Olimpiade a opět se zapíše na kulturní mapu Evropy. Představení 1914 je směr, kterým by se mělo Národní divadlo stále častěji vydávat. Směr velké inspirace a spolupráce se špičkovými osobnostmi.“ Pavel Smutný, president BOHEMIAN HERITAGE FUND.

Činohra Národního divadla 1914 uvádí s podporou nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND, partnera Národního divadla. BOHEMIAN HERITAGE FUND, nadační fond byl založen v roce 2009 s cílem sdružovat soukromé mecenáše a díky jejich finanční pomoci podporovat prvotřídní kulturní projekty a instituce.


Text: Otiz
Foto: 2media.cz





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

 

Pro přidání komentáře je nutné se přihlásit pod svým uživatelským účtem.
Pokud ještě účet nemáte, můžete se snadno zaregistrovat zde.

Přihlášení

Anketa

Jak nejraději trávíte letní večery?

Výsledky

Doporučujeme

Splněné přání